Política

La Moncloa es veu “als antípodes”, però s’obre al diàleg quan fracassi Feijóo

Rodríguez reitera el compromís de Sánchez amb la Constitució

Aragonès beneeix la proposta

ERC celebra que ja no hagin de negociar “en solitari”

La Moncloa va optar per fer mutis sobre la conferència de l’expresident de la Generalitat Carles Puigdemont i només constatar que les posicions “estan als antípodes”, amb l’excusa del “respecte al procediment” perquè Felip VI va encomanar la tasca de formar govern al candidat del Partit Popular, Alberto Núñez Feijóo. Així ho va ventilar la portaveu de l’executiu espanyol, Isabel Rodríguez, en la seva compareixença després de la reunió del Consell de Ministres, i va afegir-hi que, quan Feijóo “fracassi” i tinguin l’encàrrec, emprendran un camí de “converses amb els representants polítics per encarrilar la investidura i conformar un nou govern”.

Després de reiterar que Yolanda Díaz es va reunir amb el líder de Junts “en representació de Sumar” i no del govern espanyol, la portaveu no va desvelar si Sánchez es reunirà amb Puigdemont escudant-se en l’ara no toca, i va puntualitzar que quan arribi el moment la guia de Sánchez per a les negociacions tindrà com a base “el diàleg” i l’objectiu de la “convivència” i el progrés dels espanyols i de Catalunya en el marc de la Constitució. Cap paraula sobre la llei d’amnistia, tot i que el portaveu al Congrés, Patxi López, va deixar clar que serà el Tribunal Constitucional qui tindrà la darrera paraula.

Objectius compartits

La conferència de l’expresident també va ser seguida pel cap de l’executiu català, Pere Aragonès, que va mostrar la seva “satisfacció”, subratllant “una obvietat”: “Que si coincidim i, a més, ens coordinem tindrem més força.” Al matí la portaveu, Patrícia Plaja, va beneir “plenament” els objectius expressats d’avançar cap a la llei d’amnistia i l’autodeterminació i es va congratular del fet que “ara sí Junts es decanti cap a la via de la negociació”. Un argument que va compartir la portaveu de la negociació de la investidura d’ERC, Teresa Jordà, remarcant que durant quatre anys els republicans han hagut de negociar “en solitari”. Jordà va qualificar de “marc lògic” el plantejament de l’expresident quan afirmava que “res del que ha passat per l’1-O hauria d’haver passat”.

La CUP, en boca de Carles Riera, van trobar la proposta de Puigdemont “correcta” com a punt de partida, però consideren que només es podrà arribar a un “escenari real de negociació” si a Catalunya es reprenen les mobilitzacions. I situen la Diada com “el primer moment” per fer-ho.

La dreta i la ultradreta, en contra

El president del PP, Alberto Núñez Feijó, “s’estalviaria” una trobada amb JxCat si es tracta d’abordar el tema de l’amnistia per als encausats pel procés i un referèndum d’autodeterminació. A la sortida de la seva reunió amb el líder ultradretà de Vox, Santiago Abascal, en què se’n va assegurar el suport en el pròxim ple d’investidura, Feijóo va dir, però, que estaria disposat a dialogar amb Junts “si hi hagués matisos” en les reivindicacions.

En tot cas, el líder popular va tornar a instar el PSOE a signar un acord entre partits d’estat com a resposta a les condicions que demana Puigdemont, ja que les considera “impossibles”. Al seu torn, el líder de Vox va considerar que les condicions expressades per l’expresident català per negociar la investidura de Pedro Sánchez són “les exigències d’un delinqüent i pròfug polític”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

estat espanyol

L'executiu no aprova cap mesura de regeneració democràtica

barcelona
PALAMÓS

El PSC proposa una revisió integral del sistema de salut

PALAMÓS
unió europea

El carregador de tipus C serà obligatori a partir de gener de 2025

barcelona
política

Vergés (Junts) proposa un pla de xoc per fer front els reptes de la pagesia

girona
memòria

La Junta electoral prohibeix una concentració davant la Prefectura

barcelona
guerra a gaza

Netanyahu assegurà que envairà Rafah amb acord de treva o sense

barcelona
RIPOLL

Badia (Comuns): “L’extrema dreta no té cabuda ni en català ni en castellà”

RIPOLL
política

Aragonès veu “estrafolària” la proposta de Junts per revertir el dèficit fiscal

barcelona
economia

La inflació a la zona euro es manté en el 2,4%

barcelona