Política

Acord “històric” o eleccions

Puigdemont fixa l’amnistia i mediació per començar a negociar la investidura de Sánchez

Junts avisa que només l’autodeterminació resoldrà “el problema de fons” de Catalunya

Amnistia, reconeixement de la “legitimitat democràtica” de l’independentisme i una mediació externa que vetlli pel compliment dels acords. Aquestes són les condicions “prèvies” que el 130è president de la Generalitat i eurodiputat de Junts, Carles Puigdemont, va posar ahir sobre la taula per començar la negociació per a la investidura del president espanyol en funcions i candidat del PSOE, Pedro Sánchez. En una conferència a Brussel·les a la qual van assistir la plana major de Junts i representants d’ERC i la CUP i de l’ANC i Òmnium, Puigdemont va esbossar el camí per a una eventual negociació per a la investidura.

L’objectiu, amb l’establiment d’aquestes condicions prèvies, va assegurar Puigdemont, és crear les bases per poder abordar la qüestió “de fons”: l’autodeterminació. “No hi ha una recepta autonòmica per resoldre els problemes de Catalunya. Allò determinant és el reconeixement nacional de Catalunya, i per tant, del seu dret a l’autodeterminació”, va assenyalar el president.

Amb una gran expectació mediàtica que feia temps que Puigdemont no generava a Brussel·les, l’eurodiputat de Junts va insistir, en una conferència duta a terme en un hotel del barri europeu de la capital comunitària, que la formació només començarà la negociació amb el PSOE si és per arribar a un “acord històric”. El terme històric, va indicar Puigdemont, no és una simple paraula. Per Puigdemont, l’eventual pacte ha de ser un “compromís històric com el que cap règim ni govern espanyol ha estat capaç de fer realitat des de la caiguda de Barcelona l’11 de setembre de 1714 i el Decret de Nova Planta que va abolir les institucions i les constitucions catalanes”.

Amb unes condicions prèvies basades principalment en l’amnistia i l’exigència que l’Estat abandoni de manera “completa i efectiva” la via judicial contra l’independentisme, Puigdemont va defensar que “l’1-O no va ser un delicte, com tampoc ho va ser la declaració d’independència, ni les protestes massives contra la repressió i la sentència del Tribunal Suprem”.

L’amnistia, va indicar Puigdemont, hauria d’incloure un “ampli espectre de la repressió iniciada des d’abans de la consulta del 9-N”. “L’abandonament de la repressió a l’independentisme democràtic és una exigència ètica i ha de ser un abandonament permanent. Perquè les nostres energies i els nostres recursos els hem de poder dedicar a la nostra causa”, va remarcar.

Malgrat que l’autodeterminació no forma part de les condicions prèvies de Junts per començar a negociar la investidura, Puigdemont va reconèixer que l’amnistia no resoldrà el conflicte de Catalunya amb l’Estat i va dedicar part de la seva intervenció a defensar que el “problema de fons” de l’afer català només es pot solucionar a través d’un referèndum sobre la independència. “Allò determinant és el reconeixement nacional de Catalunya, i per tant, del seu dret a l’autodeterminació”, va advertir. El president va remarcar que no hi ha “impediments constitucionals per organitzar i celebrar un referèndum” i que el que hi ha entre els partits espanyols és “manca de voluntat política per assumir-ho”. “Si es vol, es pot”, va insistir el president, que va assenyalar que es podria fer a través de l’article 92 de la Constitució espanyola, que regula les consultes.

La conferència de Puigdemont va arribar l’endemà que es produís un gest important per part de Sumar: la vicepresidenta espanyola, Yolanda Díaz, va viatjar a Brussel·les per trobar-se amb l’eurodiputat de Junts. Era el primer membre del govern de l’Estat que s’hi entrevistava. Ara bé, en la conferència Puigdemont va deixar clar que ara per ara no es compleixen les condicions per encetar una negociació per a la investidura i va avisar que Junts no renunciarà a la unilateralitat “com a recurs legítim per fer valer els seus drets”.

Amb l’Estat en un “dilema de resolució complexa” per la necessitat de pactar amb “un partit que manté la legitimitat de l’1-O” si no vol abocar-se a noves eleccions, l’eurodiputat de Junts va advertir que qualsevol procés per a una eventual negociació haurà de ser “seriós, honest i ambiciós”. En paraules del mateix Puigdemont, la negociació encara “no hi és, però se l’espera”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

política

Aragonès veu “estrafolària” la proposta de Junts per revertir el dèficit fiscal

barcelona
economia

La inflació a la zona euro es manté en el 2,4%

barcelona
política

Serrat, Coixet, Gervasio Deferr o Jorge Javier Vázquez donen suport a Illa

barcelona
política

La CUP, oberta a entendre’s amb ERC, Junts i comuns

barcelona
estat espanyol

Sánchez es torna a investir

Madrid
TEMA DE CAMPANYA

Fer rajar aigua quan no n’hi ha

Girona
Brasil

Bolsonaro s’enreda en la justícia

Buenos Aires

Armènia i l’imperatiu de la memòria

Barcelona
la crònica

Suport a Sánchez, en família