Política

política

El govern valencià renega de l’acord lingüístic al Congrés

L’executiu, format per PP i Vox, exigeix en un manifest la diferenciació del valencià i el català

El Consell valencià ha mostrat la seva indignació pel pacte polític que garantirà l’ús del català, l’euskera i el gallec al Congrés dels Diputats, acord que ha qualificat de “nefast”. L’executiu format per PP i Vox ha emès un manifest en què reclama diferenciar el valencià del català, exigeix “respecte per a la Comunitat Valenciana” i que el “valencià tingui el mateix estatus d’oficialitat” que la resta de llengües cooficials de l’Estat.

El manifest s’ha llegit al Palau de la Generalitat Valenciana, a càrrec de la vicepresidenta segona del Consell, Susana Camarero, que no ha respost cap pregunta després de la seva intervenció. Camarero ha estat acompanyada per la consellera de Justícia, Elisa Núñez; la consellera de Medi Ambient, Aigua, Infraestructures i Territori, Salomé Pradas, i la d’Hisenda, Economia i Administració Pública i portaveu, Ruth Merino.

La reacció del consell valencià s’esdevé l’endemà que Francina Armengol, la nova presidenta del Congrés dels Diputats, anunciés que no posarà cap impediment a la utilització del català, l’euskera i el gallec a la cambra baixa. El text del consell subratlla que “no es permetrà cap més atac ni ser moneda de canvi en els pactes amb els separatistes catalans”. La llengua, a parer de l’executiu valencià, “serveix per a unir i no pas per dividir”. A continuació, critica la “submissió als qui volen trencar Espanya”, en referència al president espanyol, Pedro Sánchez, i a Francina Armengol.

Finalment, Camarero ha anunciat una declaració institucional del valencià de cara al setembre. També ha apuntat que la setmana vinent enviarà un requeriment a Pedro Sánchez perquè respecti la llengua i la cultura valencianes “com a part essencial de la riquesa d’Espanya”, així com una carta al president del Consell Europeu, Charles Mitchel, amb termes semblants.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

guerra a gaza

Israel inicia l’evacuació de Rafah i amenaça amb una “força extrema”

barcelona
ARBÚCIES

La CUP proposa la gestió pública de les plantes embotelladores d’aigua

ARBÚCIES

Referèndum: com, quan i per què

barcelona
Jaume Veray Cama
Cap de llista del PP a la circumscripció de Girona al Parlament el 12-M

“Potser fent eleccions cada mes solucionaríem més coses”

Girona
Estats Units

Protesta i resposta policial als campus

Los Angeles
Laia Estrada i Cañon
Candidata de la CUP a la Presidència de la Generalitat

“Ens juguem que la política es torni a fer des de casa nostra”

Barcelona
crònica

‘Runner’ Illa i el ritme dels socialistes

ERC

La “claredat” d’Aragonès

barcelona
anàlisi

Esquerra, a mobilitzar l’esquerra