Política

Brussel·les evita qualificar de “terrorista” el moviment independentista

En una resposta a una pregunta de Junts al·lega que aquesta definició correspon a l’Estat espanyol

Clara Ponsatí diu que la resposta és “hipòcrita i evita assumir cap responsabilitat”

La Comissió Europea ha evitat qualificat de “terrorista” el moviment independentista i defensa que la definició correspon a l’Estat. L’eurodiputada Clara Ponsatí ha difós aquest divendres a twitter una resposta a una pregunta per escrit dels eurodiputats de Junts l’abril passat. En la pregunta, Carles Puigdemont, Toni Comín i la mateixa Ponsatí acusaven la justícia espanyola de voler criminalitzar el moviment i interpel·laven a la Comissió per saber si les accions dels independentistes coincidien amb la definició de terrorisme. En la resposta, l’executiu comunitari considera que es tracta d’un cas “específic” que va “més enllà de les responsabilitats de la Comissió” i afegeix que aquesta tasca és competència de les autoritats nacionals. Ponsatí considera que la resposta de Brusel·les és “hipòcrita i evita assumir-ne cap responsabilitat”.

El text de la Comissió es limita a apuntar que les directives europees estableixen “unes regles mínimes” pel que fa a la definició d’ofenses criminals i a les sancions. “Les ofenses relacionades a grups terroristes i a activitats terroristes a la Unió Europea inclouen aquells actes intencionats que poden danyar seriosament un país o una organització internacional”, recorda. No obstant això, també remarca que els estats membres poden anar “més enllà de les definicions de la directiva”.

En aquest sentit, i en referència a la pregunta dels eurodiputats de Junts, la Comissió considera que aquesta sol·licitud requereix “l’assessorament legal d’un cas específic”. “Aquest assessorament específic va més enllà de la responsabilitat de la Comissió; és una tasca dels tribunals nacionals dels estats membres i, per tant, [...] la Comissió no es troba en la posició per donar una resposta”, conclou.

La resposta de l’executiu comunitari arriba en un moment en què l’eurodiputada d’ERC, Diana Riba, està a l’espera de saber si es pot reunir amb el comissari de Justícia, Didier Reynders, i la directora de l’Europol, Catherine De Bolle. Riba va emetre la sol·licitud aquest darrer mes de juny, després que un informe de l’Europol inclogués l’independentisme català com un dels moviments “més actius i violents” a l’Estat.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Guerra a Europa

Un nou atac rus amb drons destrueix un hotel a Mikolàiv

Barcelona
política

Illa va a Madrid i posa amb safata la idea de servilisme

barcelona
POLÍTICA

Cañigueral destaca que el vot a Esquerra afavoreix el jovent

figueres
Guerra a Gaza

Hamàs publica proves de vida de dos ostatges

Barcelona
política

Paneque defensa que les infraestructures ajuden l’economia

blanes
Estat espanyol

Núñez Feijóo acusa a Sánchez de “dimitir de la democràcia”

Barcelona

Badia (Comuns) proposa un Pla director d’allotjaments turístics

sant feliu de guíxols
Guerra a gaza

Hamàs estudia l’última proposta de treva d’Israel

Barcelona

Vergés considera que aquestes eleccions “van d’Illa o de Puigdemont”

palafrugell