Política

El PP balear es compromet a seguir l’acord amb Vox fil per randa

Vox aplaudeix el discurs de la futura presidenta, Marga Prohens

La futura presidenta del govern de les Illes Balears, Marga Prohens s’ha compromès en el discurs d’investidura en la primera sessió d’aquest dilluns a seguir fil per randa el pacte entre PP i Vox. Ho ha justificat dient que és “el canvi que necessiten les Illes Balears” i que és una victòria per la garantia de la “llibertat”. Ha afegit que defensaria “personalment” el pacte i que s’implicaria en “l’aplicació de les mesures que inclou”. Aquestes paraules han ocasionat un efusiu aplaudiment de Vox.

En el discurs, ha assegurat amb naturalitat que la defensa aferrissada de “la unitat d’Espanya” en cap cas “exclou ser i sentir la identitat i la cultura de les nostres illes”, alhora que ha reivindicat alguns dels retrocessos anunciats pel català, com la retirada del requisit lingüístic o la “llibertat d’elecció” de llengua en el sistema educatiu, que obre la porta a una gran reculada en el coneixement lingüístic i a la segregació per llengua. “[Això] no ens fa enemics de la llengua. Ja està bé de jutjar-nos i de deixar-nos jutjar”, ha etzibat. També ha defensat l’auge del turisme, racionalitzar la despesa pública i la baixada d’impostos i ha esmentat la lluita contra la violència masclista, que en l’acord s’anomena “intrafamiliar”. D’altra banda, no ha concretat com protegirà el medi ambient.

Prohens serà escollida presidenta gràcies a l’abstenció de Vox en la segona sessió. El partit ultra no modificarà el vot per un en sentit afirmatiu, malgrat que la seva portaveu, Idoia Ribas, va assegurar que era millor aquest pacte que no pas que el seu partit accedís a alguna conselleria perquè s’havien acceptat les seves peticions identitàries. De fet, Ribas ha assegurat aquest dilluns que ha de transmetre “satisfacció” després d’escoltar les paraules de Prohens.

D’altra banda, l’oposició ha estat molt dura amb la declaració d’intencions del PP i veuen la reedició d’una de les etapes fosques de les Balears, com l’encapçalada per l’espanyolista José Ramón Bauzá. El portaveu adjunt del PSIB-PSOE, Marc Pons, ha lamentat que el PP hagi comprat “tots els postulats de Vox”, que trenqui els “consensos bàsics” i provoqui un “retrocés de 30 anys”. El líder de la formació sobiranista d’esquerres Més per Mallorca, Lluís Apesteguia, ha dit que hi haurà “un govern en solitari del PP que aplicarà un programa en solitari de Vox”, cosa que comportarà que s’ataquin pilars bàsics com la identitat i llengua perquè “vuit diputats [de Vox] s’imposen a 26 [del PP]”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Política

Vergés sosté que l’estació del TAV a l’aeroport és “absolutament prioritària”

vilobí d’onyar
estats units

El jutge aclareix Trump que l’ordre de silenci només l’afecta fora del tribunal

barcelona
estat francès

Desallotgen una protesta propalestina a la Sciences Po de París

barcelona
memòria

El TSJC considera que la protesta contra la tortura no és transversal

barcelona
societat

El PSC demana al govern una resposta serena a les pintades en establiments

girona
política

Un cap de l’UGT contra Puigdemont: “Va marxar al portamaletes. No sé si cagat o pixat”

barcelona
Alemanya

La ministra d’Afers Estrangers alemanya denuncia un ciberatac rus

barcelona
Política

Mor Josep Manel Ferré, exregidor de CiU a l’Ajuntament d’Amposta

política

Puigdemont i Aragonès polemitzen sobre els pactes

barcelona