Política

bòsnia i herzegovina

Els EUA alerten que les decisions de la República Sèrbia augmenten l’ “amenaça secessionista” a Bòsnia

El portaveu del Departament d’Estat dels EUA adverteix que les decisions de l’ens serbi de Bòsnia van en contra de l’Acord de Pau de Dayton

Els Estats Units han considerat aquest dijous que l’acció del Parlament de l’ens serbi de Bòsnia i Hercegovina d’aprovar una llei que impedeix l’aplicació en el seu territori de les decisions del Tribunal Constitucional central kosovar suposa una “perillosa escalada en les amenaces secessionistes”.

En un comunicat signat pel portaveu del Departament d’Estat, Matthew Miller, els EUA afirmen que la llei aprovada aquesta setmana “viola la Constitució de Bòsnia i Hercegovina i va en contra de l’Acord de Pau de Dayton”.

“El desafiament a la Cort Constitucional amenaça no sols l’estat de dret sinó també l’estabilitat, la seguretat i la prosperitat de Bòsnia i Hercegovina”, ha afirmat. A més, “combinada amb la retòrica anti-Dayton d’alguns líders de la República Srpska (o República Sèrbia de Bòsnia i Hercegovina), la llei representa una perillosa escalada en les amenaces secessionistes”, ha agregat.

“Els Estats Units secunden fermament la integritat territorial, la sobirania i el caràcter multiètnic de Bòsnia i Hercegovina. Continuarem responsabilitzant per les seves accions a les persones involucrades en activitats que van en contra de l’Acord de Pau de Dayton”, ha insistit Miller.

Dimarts passat, el Parlament de l’ens serbi de Bòsnia i Hercegovina va aprovar una llei que impedeix l’aplicació en el seu territori de les decisions del Tribunal Constitucional central, en un nou desafiament secessionista a les normes del país i a la comunitat internacional.

El canvi legal ha estat impulsat pel president serbobosnià, el nacionalista i prorús Milorad Dodik, qui fa temps que amenaça de desvincular a l’entitat de les institucions centrals de Bòsnia i Hercegovina.

Aquest Estat, conformat per dos ens autònoms –la República Sèrbia i la Federació comuna de musulmans i croats– va sofrir de 1992 a 1995 una sagnant guerra civil entre els seus tres principals pobles.

L’alt representant internacional per a Bòsnia i Hercegovina, Christian Schmidt, que disposa de poders especials, va advertir recentment sobre la possibilitat de sancionar Dodik pels seus moviments separatistes.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Dolors Feliu i Torrent
Presidenta de l’Assemblea Nacional Catalana

“El resultat de la consulta és un «no de moment» a la llista cívica”

BANYOLES

El dilema de l’ANC

Banyoles

Un anunci inesperat i una decisió incerta

Banyoles

Força, empatia, lideratge, defensa...

Barcelona
CRÒNICA

Les primeres hòsties de la Laia Estrada

política

El PSC s’enlaira i l’independentisme suma en el CEO

barcelona
anàlisi

Reflexió de Sánchez i vot compromès

Historiador
anàlisi

L’heroi de tragèdia ens escriu una carta

Professora emèrita de la Universitat Autònoma de Barcelona
Carlos Carrizosa
Candidat de Ciutadans

“Puigdemont ens ha tractat com ciutadans de segona”

Barcelona