Política

política

Junts busca alternatives al PSC a la Diputació

Junts per Catalunya explorarà una majoria alternativa al PSC per pactar a la Diputació de Barcelona. Així ho va decidir ahir l’executiva nacional del partit en una reunió en què es van abordar els resultats de les eleccions municipals i els pactes posteriors al 28-M.

Junts, que havia iniciat converses amb els socialistes per reeditar l’entesa que van certificar el 2019 –aleshores protagonitzada pel PDeCAT– i que va donar la presidència de l’ens a l’alcaldessa de l’Hospitalet, Núria Marín, fa un tomb i aposta ara per “una majoria alternativa”. El portaveu de la formació, Josep Rius, ho va justificar pel succeït a l’Ajuntament de Barcelona, en què l’aliança entre el PSC, BComú i el PP va desbancar Xavier Trias de l’alcaldia, que ara ocupa Jaume Collboni. Per Rius, la maniobra marca “un abans i un després”. “Hi ha una alternativa possible, la Diputació no és de ningú, tampoc del PSC”, insistia.

El de la Diputació de Barcelona ha estat un tema de debat intern dins de la formació, que, finalment, ha acabat decantant-se per no repetir amb els socialistes i encara menys a les portes del 23-J. Això, malgrat que el mateix Trias havia avalat reeditar l’entesa amb Marín perquè “és una persona de paraula”.

Descomptat el PSC, la formació liderada per Jordi Turull obrirà ara una tanda de negociacions discretes amb les formacions –no va concretar quines ni va descartar el PP– per mirar de confegir aquesta alternativa en una cursa contra rellotge que acaba a mitjan juliol, quan està prevista la constitució d’un ens format per 51 diputats.

El marge de maniobra és limitat. La majoria absoluta de la Diputació barcelonina se situa en 26 diputats. Un pacte de Junts (12) i ERC (11) seria insuficient. Sumant el diputat de Tot per Terrassa podrien arribar fins als 24, que guanyarien els 23 que sumen el PSC i els comuns. Tot plegat, sense tenir en compte si el PP (4) s’implica com a l’Ajuntament barceloní o no. En la primera votació cal majoria absoluta; en la segona, el candidat amb més suports és elegit president de l’ens supramunicipal. Des d’ERC ja es van mostrar “encantats” d’explorar una entesa amb Junts, mentre que el PSC va assegurar que les negociacions amb els comuns “avancen”.

Rius va argumentar la decisió presa en l’executiva perquè el partit basa la seva política de pactes “en la coherència” i “en la defensa dels compromisos adquirits” en la campanya de les municipals. Sobre què ha canviat respecte al 2019, quan sí que es va certificar l’entesa amb els socialistes, el portaveu de JxCat va recordar que “fa quatre anys Junts no existia, no hi havia un partit articulat”.

El portaveu de Junts va assegurar que, en un àmbit local, la formació “ha prioritzat els pactes amb les forces independentistes”, malgrat puntualitzar que la responsabilitat de les enteses és de “dues parts” i també s’ha de tenir en compte “la realitat de cada municipi”.

http://www.elpuntavui.cat/politica/article/17-politica/2306156-junts-explorara-una-majoria-alternativa-al-psc-a-la-diputacio-de-barcelona.html?cca=3

2306156



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Jaume Veray Cama
Cap de llista del PP a la circumscripció de Girona al Parlament el 12-M

“Potser fent eleccions cada mes solucionaríem més coses”

Girona

Protesta i resposta policial als campus

Los Angeles
Laia Estrada i Cañón
Candidata de la CUP a la Presidència de la Generalitat

“Ens juguem que la política es torni a fer des de casa nostra”

Barcelona
crònica

‘Runner’ Illa i el ritme dels socialistes

Referèndum: com, quan i per què

Referèndum: com, quan i per què

Barcelona
ERC

La “claredat” d’Aragonès

barcelona
anàlisi

Esquerra, a mobilitzar l’esquerra

Dividits pel topall al lloguer

Barcelona
Junts. PuigdemontxCatalunya

Una consulta pactada és possible

barcelona