Política

judicial

El Suprem confirma el processament de Carles Puigdemont i la resta d’exiliats

El Tribunal Suprem va confirmar ahir el processament de l’expresident de la Generalitat Carles Puigdemont i els exconsellers a l’exili Lluís Puig, Toni Comín i Clara Ponsatí per l’1 d’octubre, mantenint-los encausats per desobediència i malversació agreujada (l’exconsellera d’Educació només per desobediència). Com informava l’ACN, d’aquesta manera es desestimen els recursos de les defenses i també de Vox contra la interlocutòria del magistrat Pablo Llarena que adaptava el processament al canvi del Codi Penal espanyol, que va eliminar el delicte de sedició i va reformar el de malversació. D’aquesta manera, Puigdemont, Puig i Comín continuen processats per desobediència i malversació agreujada i Ponsatí, només pel primer delicte. Llarena també va processar per desobediència la número 2 d’ERC, Marta Rovira, que no va presentar cap recurs.

El tribunal ha desestimat els recursos dels encausats i confirma que no accepta la transformació de la malversació en els subtipus atenuats recollits en l’última reforma del Codi Penal. Tampoc admet el recurs de Vox que pretenia que el processament dels líders del procés que van marxar a l’exili fos per desordres públics agreujats i el manté per desobediència, com va dictaminar el jutge Pablo Llarena. El Suprem sosté que no es pot canviar la sedició per desordres públics introduït al Codi Penal perquè són “diferents els elements de tots dos tipus penals”. Segons els magistrats, el lloc més “encertat” per col·locar els fets és en el delicte de desobediència: “Els encausats van desplegar i impulsar una desobediència civil i una insurrecció institucional orientada a alterar l’ordre constitucional, sense cap crida a la violència, no uns desordres públics per mitjà de la violència”, sosté la interlocutòria de la sala. Els magistrats recorden que això ja ha estat resolt per la interlocutòria del febrer del tribunal que va jutjar la majoria de processats per l’1-O, que també va excloure els fets dels desordres públics i els va considerar un delicte de desobediència.

Pel que fa al delicte de malversació, la sala d’apel·lació del Suprem assegura que els canvis introduïts al Codi Penal no alteren les regles de joc. Com recordava Efe, la defensa de Carles Puigdemont havia demanat anul·lar les ordres nacionals i internacionals de detenció i revocar el processament de l’expresident i dels exconsellers a l’exili perquè s’adaptés “el procediment a la realitat gestada pel poder executiu i legislatiu” i no patir el “disbarat d’una reforma penal deplorable”.

http://www.elpuntavui.cat/politica/article/17-politica/2301640-el-suprem-confirma-el-processament-de-puigdemont-i-la-resta-d-exiliats.html?cca=3

2301640



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

GIRONA

El PP aposta per una educació trilingüe i amb llibertat per escollir centre

GIRONA
navarra

Detenen a Pamplona el sindicalista andalús Óscar Reina

barcelona
estats Units

La policia assalta la universitat de Califòrnia per desallotjar els manifestants propalestins

barcelona
política

La CUP proposa una renda bàsica de 900 euros

barcelona
regne unit

Anglaterra vota en unes municipals que marcaran el futur de Sunak

barcelona
Memòria democràtica

Documenten treballs forçats de presos republicans per construir una carretera al Solsonès

Barcelona
política

Puigdemont repta ERC a dir que en cap circumstància farà Illa president

barcelona

El PSC vol explicacions per la suspensió de la Fira de l’1 de maig

OLOT
política

Aprovat automàticament el pressupost de l’Ajuntament de Barcelona

barcelona