Política

política

L’extrema dreta irromp al govern valencià

Després d’una reunió de poc més de tres hores que van fer ahir i en què la consigna era anar per feina, el PP i Vox van arribar a un principi d’acord per governar plegats al País Valencià. El pacte fixa que el que va ser candidat del partit d’extrema dreta a la Generalitat, Carlos Flores Juberías, no serà finalment a l’executiu després que els populars ho vetessin arran de la seva condemna el 2002 per violència masclista. La sortida que se li ha donat per poder desfer aquest nus és que encapçali les llistes de Vox per València a les properes generals. A banda de garantir la investidura del popular Carlos Mazón com a president de la Generalitat, l’acord dicta que la formació d’extrema dreta disposarà de diverses conselleries a l’executiu, malgrat que les àrees encara s’han de concretar, tot i que, en principi, la vicepresidència seria per al PP. Per contra, Vox ocuparà la presidència de les Corts Valencianes.

En una compareixença ahir a la tarda, Carlos Mazón no va voler concretar gaire més sobre l’estructura de l’executiu, tret d’avançar que tindrà “menys conselleries, menys alts càrrecs, molts menys assessors i molta menys despesa pública inservible”. Una de les primeres reaccions de censura oberta a la coalició que s’obre pas va ser la del candidat de Compromís, Joan Baldoví, que va parlar d’ahir com “un dia molt trist per a la democràcia valenciana”.

El pacte estableix diversos eixos estratègics genèrics, que aposten per “reduir la despesa innecessària” i “impulsar l’economia”; “reforçar la sanitat pública i els serveis socials”; fer una política de “suport a les famílies” per “fomentar la natalitat, la seguretat i la promoció de les famílies”, i “defensar i recuperar les nostres senyes d’identitat”. Aquest últim punt neguiteja especialment el govern català o les entitats de defensa de la llengua, ja que hi veuen una voluntat explícita d’aplicar polítiques regressives en matèries com ara el català. Sobre això, va ser explícita la reacció de la portaveu del govern, Patrícia Plaja, que va vaticinar que les relacions amb el nou executiu valencià seran “difícils”, i més si aquest té en el punt de mira àmbits com la llengua, la cultura i l’educació. Uns temors que també són compartits pel president d’Òmnium, Xavier Antic, que a través d’una piulada ahir va alertar: “L’extrema dreta deixa de ser una amenaça: arrela a les institucions dels Països Catalans. Contra la seva obsessió per tornar la llengua clandestina, per atacar la vida, la cultura i la democràcia, més societat civil i organització que mai.”



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

LA BISBAL D’EMPORDÀ

Cañigueral defensa l’impuls del contingut audiovisual en català per als infants

LA BISBAL D’EMPORDÀ
israel

L’Exèrcit israelià nomena el substitut del cap dels serveis d'Intel·ligència

barcelona
GIRONA

Ernest Urtasun: “Salvador Illa no està preparat per governar”

GIRONA
escòcia

John Swinney es perfila com a nou líder de l’SNP amb la retirada de Kate Forbes

barcelona
estats Units

Biden trenca el seu silenci sobre les protestes universitàries contra la guerra a Gaza

barcelona
suïssa

Activistes propalestins ocupen un hall en la Universitat de Lausana

barcelona
estats units

La Fiscalia vol més multes per a Trump per no obeir l’ordre de silenci

barcelona
política

Vergés: “Apostem per un turisme de qualitat i desestacionalitzat”

capmany
GIRONA

El PSC proposa desencallar “infraestructures bàsiques” a la demarcació

GIRONA