Política

Guerra a Ucraïna

Kíiv assegura haver reconquerit dos pobles amb la contraofensiva

Moscou replica que ha rebutjat una desena d’atacs ucraïnesos

Els dos bàndols intercanvien prop de 200 presoners

La contraofensiva ucraïnesa, confirmada dissabte pel president Vladímir Zelenski, ja hauria donat els “primers resultats”, segons Kíiv. L’Exèrcit d’Ucraïna ha reivindicat aquest diumenge haver recuperat dos pobles a la regió de Donetsk, Blahodatne i Neskuchne, així com una posició russa a prop d’Avdiivka, a tocar de Donetsk.

Tot i que Kíiv manté un silenci operatiu sobre l’abast i la marxa de les seves accions ofensives, pels butlletins de guerra russos se sap que els combats més intensos es produeixen a la regió de Zaporíjia, sobretot al voltant d’Oríjiv i Lobkove.

Rússia ha replicat que ha rebutjat més d’una desena d’atacs ucraïnesos als tres fronts on ha iniciat la seva contraofensiva, sobretot als de Zaporíjia i el sud de Donetsk. Segons Moscou, a la zona de Velika Novosilka, a prop de la frontera administrativa amb Zaporíjia, les tropes russes han “infligit una derrota” a quatre brigades ucraïneses. D’acord amb el butlletí bèl·lic diari, a la direcció de Zaporíjia, el grup de les forces de Vostok ha repel·lit tres atacs enemics i ha destruït una columna de vehicles blindats, entre altres.

El portaveu del ministeri de Defensa, Igor Konaixenkov, va xifrar les baixes ucraïneses en més de 50 militars, 11 tancs –inclosos tres Leopard–, 17 vehicles de combat d’infantaria, 16 blindats, quatre vehicles, un sistema de míssils antiaeris Stormer britànic i un obús remolcat M8777 nord-americà.

Kíiv i Moscou sí que han coincidit en l’anunci d’un intercanvi de presoners, 94 militars russos i 95 ucraïnesos, molts d’ells ferits. Entre els presos intercanviats hi ha soldats, suboficials i oficials. Entre ells hi ha combatents de les batalles de Mariúpol, Txernòbil, l’illa de les Serps, Bakhmut i la siderúrgia d’Azovstal.

A la rereguarda russa, el cap del Grup Wagner, Ievgueni Prigojín, s’ha tornat plantar enfront de l’ordre del ministeri de Defensa de fer signar un contracte vinculant als voluntaris sota el seu control. Prigojin va dir que els seus mercenaris no signaran res amb el ministeri de Serguei Xoigú perquè el seu grup és una estructura independent i “altament efectiva”.

“Aquestes ordres i decrets que signa Xiogú s’apliquen als empleats del ministeri de Defensa i al personal militar. La companyia militar privada Wagner no signarà cap contracte amb Xoigú, va deixar clar.

Malgrat les crítiques al ministre, al qual va retreure no saber gestionar formacions militars amb normalitat, Prigojín va subratllar que el seu grup està “completament subordinat als interessos de la Federació Russa i al comandant en cap suprem”, en referència al president rus, Vladímir Putin.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

12 DE MAIG

El ‘presidente’ és Pedro

Sant Boi de Llobregat

Més mobilitat ferroviària

Girona

Estudiants desencantats

LA BISBAL D’EMPORDÀ

Cañigueral defensa l’impuls del contingut audiovisual en català per als infants

LA BISBAL D’EMPORDÀ
israel

L’Exèrcit israelià nomena el substitut del cap dels serveis d'Intel·ligència

barcelona
GIRONA

Ernest Urtasun: “Salvador Illa no està preparat per governar”

GIRONA
escòcia

John Swinney es perfila com a nou líder de l’SNP amb la retirada de Kate Forbes

barcelona
estats Units

Biden trenca el seu silenci sobre les protestes universitàries contra la guerra a Gaza

barcelona
suïssa

Activistes propalestins ocupen un hall en la Universitat de Lausana

barcelona