Política

Sudan

Cinquè dia de combats a Khartum i altres ciutats malgrat la treva

L’exèrcit i els paramilitars s’acusen mútuament de trencar l’alto el foc

Almenys 30 persones han mort des de d’ahir a la tarda i el sistema sanitari es troba a punt del “col·lapse total”

La població del Sudan continua atrapada aquest dimecres enmig del foc creuat entre l’exèrcit i el grup paramilitar Forces de Suport Ràpid (RSF, per les sigles en anglès), que ara s’acusen mútuament de trencar l’alto el foc pactat dimarts amb la mediació dels Estats Units d’Amèrica (EUA).

Malgrat la treva, que va entrar en vigor a les sis de la tarda d’ahir, els dos bàndols han reprès aquest matí els combats a l’entorn de punts clau de la capital, Khartum, en el que ja és el cinquè dia d’enfrontaments.

Els combats es produeixen a prop de la comandància general de les Forces Armades del Sudan i altres instal·lacions de l’exèrcit, el palau presidencial o l’aeroport internacional, el més gran del país i que té a l’interior una base militar.

Diverses columnes de fum s’han elevat des de primeres hores del dia a la zona de l’aeroport per un atac de l’RSF contra els dipòsits de combustible d’avions, segons fonts militars citades per Efe. Testimonis presencials han relatat a la mateixa agència que avions de l’exèrcit han bombardejat avui una base dels paramilitars al barri de Kafuri, al nord de Khartum.

També hi ha hagut xocs als nou ponts que connecten la capital amb les ciutats de l’entorn i al voltant de casernes de Omdurman i Bahri. A més, continuen els combats a Merowe, al nord del país, on dissabte passat van començar les hostilitats.

En aquest punt, l’exèrcit ha reivindicat que ha recuperat el control total de l’aeroport internacional de Merowe, però l’RSF afirma que encara continua al recinte.

L’exèrcit sudanès ha acusat el grup paramilitar liderat pel general Mohamed Hamdan Dagalo, conegut com Hemedti, del trencament de la treva de 24 hores. “Membres de l’RSF han atacat civils a Khartum i altres parts del país i han perpetrat actes de saqueig crema en un mercat de Bahri, a Khartum i altres llocs”, ha explicat el general Nabil Abdullah, portaveu de les Forces Armades. Segons ell, els paramilitars “ni tan sols han donat a l’alto el foc l’oportunitat de tenir efecte”.

L’alt comandament de l’exèrcit ha afirmat que continuarà les operacions per controlar la capital i altres regions. En un comunicat, l’estat major ha assegurat en un comunicat haver repel·lit l’atac que l’RSF ha llançat avui contra el seu quarter general i que ha infligit “fortes pèrdues” a l’enemic. L’exèrcit ha instat l’RSF a rendir-se i ha garantit que qualsevol que ho faci serà perdonat, segons informa el canal àrab Al-Jazeera.

De la seva banda, l’RSF ha afirmat que l’exèrcit ha atacat “amb armes pesades des de primeres hores de la treva les nostres tropes”. “Els avions han continuat atacant complexos civils, inclosos hospitals”, així com les “estacions de subministrament d’aigua i electricitat”.

Crisi humanitària

El Sindicat de Metges del Sudan ha informat que almenys 30 persones han mort des de les sis de la tarda de dimarts, quan va entrar en vigor el fallit alto el foc. Segons la mateixa font, des de l’inici dels xocs han mort 175 civils i almenys 1.041 han resultat ferits.

L’Organització Mundial de la Salut (OMS) va xifrar ahir en almenys 270 morts i més de 2.000 ferits les víctimes del conflicte a Khartu i altres ciutats. La raó de la diferència entre les dues xifres s’explica perquè l’agència de salut pública de l’ONU té més presència en algunes àrees del país, com la conflictiva regió de Darfur, una de les més castigades del conflicte.

El ministeri de Salut sudanès ha alertat el sistema sanitari públic està al caire del “col·lapse total”, ja que setze hospitals de Khartum i d’altres zones es troben fora de servei i la resta està en risc d’haver de tancar per manca de personal i subministrament per culpa dels combats. El Sindicat de Metges eleva a 39 els hospitals fora de servei del total de 59 que hi ha a la capital i als estats veïns.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

política

Illa va a Madrid i posa amb safata la idea de servilisme

barcelona
POLÍTICA

Cañigueral destaca que el vot a Esquerra afavoreix el jovent

figueres
Guerra a Gaza

Hamàs publica proves de vida de dos ostatges

Barcelona
política

Paneque defensa que les infraestructures ajuden l’economia

blanes
Estat espanyol

Núñez Feijóo acusa a Sánchez de “dimitir de la democràcia”

Barcelona

Badia (Comuns) proposa un Pla director d’allotjaments turístics

sant feliu de guíxols
Guerra a gaza

Hamàs estudia l’última proposta de treva d’Israel

Barcelona

Vergés considera que aquestes eleccions “van d’Illa o de Puigdemont”

palafrugell
política

La CUP veu viable moure’s amb transport públic a l’Alt Empordà

castelló d’empúries