Política

Òmnium insta els partits a cercar una estratègia compartida

Antich anuncia que l’entitat treballa amb les principals veus organitzades de la societat civil per renovar consensos i trobar vies per sortir de la “paràlisi” independentista

La segona meitat de la legislatura havia de començar un nou embat contra l’Estat, però el govern d’ERC ha perdut els socis que van investir Pere Aragonès i el nou pressupost tira endavant amb el PSC, mentre que el president espanyol dona el procés per mort i enterrat. En aquest context va emergir ahir la veu d’Òmnium Cultural, que reclamava a partits i institucions tornar a ajustar el rumb. “Han de fer la feina que els pertoca”, en paraules del president de l’entitat, Xavier Antich; és a dir, “retrobar l’estratègia compartida”. En aquest sentit, va demanar maduresa, responsabilitat i generositat a tots els actors implicats.

Per la part que li toca, Òmnium ja ha començat a reunir-se amb les principals organitzacions de la societat civil per compartir anàlisi i diagnòstic i cercar vies per superar “el cicle de bloqueig i paràlisi” del moviment independentista, “amb consensos molt majoritaris respecte d’on som”. “Ens hem posat a remar per canviar les condicions de la situació actual”, va explicar Antich en la cloenda de l’assemblea general ordinària de l’entitat.

En concret, Òmnium treballa amb les divuit organitzacions juvenils amb més base social del país, amb empreses, sindicats, cambres de comerç i cooperatives, associacions veïnals i entitats del tercer sector, bo i constatant que “Òmnium no té vareta màgica” per sortir de l’atzucac. “Ens hem activat de nou, molt sovint fora de focus i fora de picabaralles polítiques”, va situar Antich, en el benentès que “només una estratègia compartida permetrà la construcció de l’hegemonia política institucional i civicosocial que torni a posar sobre la taula l’horitzó de llibertat que el país reclama”.

Òmnium, doncs, contradiu així les veus interessades a fer veure que el procés és mort i que el conflicte polític entre Catalunya i l’Estat està resolt: “Aquí no s’ha aturat ni acabat res. Estem preparant-nos.”

L’assemblea va aprovar el pressupost de l’entitat per al 2023, d’onze milions d’euros. Més d’un 30% es dedica a la promoció i defensa de la llengua a l’escola, el lleure, l’audiovisual i l’àmbit digital.

LA FRASE

Partits i institucions han de fer també la feina que els pertoca i recuperar l’estratègia compartida
Xavier Antich
President d’Òmnium Cultural

Albiach qüestiona l’acord PSC-ERC pel pressupost

Discrepàncies entre els socis de pressupost sobre l’abast de l’acord entre el PSC i ERC, que preveu la creació d’una comissió tècnica entre l’Estat i la Generalitat per abordar el model aeroportuari i el compromís de fer que l’aeroport “guanyi capacitat”. La presidenta d’En Comú Podem, Jéssica Albiach, considera que aquest pacte “és una declaració d’intencions que no anirà enlloc” i que el model del PSC és “obsolet”. Està convençuda que aquesta comissió acabarà concloent que les obres d’ampliació de la tercera pista no es poden fer. “No hi haurà ampliació de l’aeroport. Es pot dir més alt, però no més clar”, va reblar Albiach des de la fira de la Candelera de Molins de Rei.

Al mateix escenari, el líder del PSC, Salvador Illa, va replicar-li que “no va bé ser tan categòric amb algunes coses” i li va advertir que “parlar massa alt i parlar per parlar no és gaire convenient”. En qualsevol cas, el cap de l’oposició es va mostrar “segur” que el president, Pere Aragonès, respectarà tots els punts de l’acord pressupostari, incloent-hi el pacte sobre l’aeroport, per bé que no recull la paraula ampliació. “I com s’augmenta la capacitat? Jo la informació que tinc és que això passa per ampliar una pista. Però això no ho hem acordat. Hem dit que revisarem tècnicament totes les possibilitats. I si en surt una de millor, estaré encantat”, va observar.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

POLÍTICA

Orobitg i Viñas, representants de la Selva i el Gironès a la llista d’ERC

GIRONA / SANTA COLOMA
política

Ajornat el judici contra Jové, Salvadó i Garriga per la campanya electoral i no per la llei d’amnistia

barcelona

Refer la llei d’enjudiciament

Madrid

Turquia, mediadora per interès

Istanbul
Brigid Laffan
Presidenta de l’European Policy Centre

“Les guerres a Ucraïna i Gaza definiran el futur d’Europa”

Barcelona
Susanna Bazán López
Cap de l’oposició a Porqueres (Junts per Porqueres)

“Hi ha una mala gestió de govern i falta transparència”

Porfqueres
política

Collboni perd la moció de confiança, però anuncia una ampliació del govern

barcelona
rússia

Sis anys de presó per a una membre de Pussy Riot

barcelona
rússia

El Kremlin continua entossudit a culpar Kíiv de l’atemptat

barcelona