Política

La UE exclou dreceres en l’adhesió d’Ucraïna

Zelenski vol obrir ja aquest any les negociacions d’ingrés, però Brussel·les demana calma

Les sirenes antiaèries forcen l’equip europeu a amagar-se en un refugi

Esperança per a l’adhesió, sí, però dreceres, no. Aquest va ser el missatge que la Unió Europea (UE) va traslladar ahir a Ucraïna en una cimera a Kíiv que va ser principalment simbòlica. La imatge dels líders comunitaris a la capital ucraïnesa en plena guerra era un fet excepcional i prenia especial rellevància a unes setmanes que se celebri el primer aniversari de la invasió russa.

El secretisme que ha envoltat el viatge dels líders de les institucions comunitàries a Kíiv ja indicava que era un desplaçament inusual a un país en guerra. De fet, Rússia també es va encarregar de recordar la guerra el mateix dia de la cimera que reunia els caps de la Comissió Europea, Ursula von der Leyen, i del Consell Europeu, Charles Michel, amb el president ucraïnès, Volodímir Zelenski.

“Integració irreversible”

Des de primera hora del matí, les sirenes antiaèries van sonar a Ucraïna. També a Kíiv, on la delegació europea es va haver d’amagar en un refugi antiaeri. “Aquesta és la realitat d’Ucraïna, la prova que Rússia està fallant estrepitosament i Ucraïna està guanyant i es manté en peu”, va dir Von der Leyen després de la trobada.

Més enllà del simbolisme, la reunió va estar marcada per la candidatura d’Ucraïna a l’adhesió a la UE. I en aquest punt no hi va haver cap sorpresa. Michel i Von der Leyen van advertir el president ucraïnès que no hi ha dreceres per entrar al club comunitari. “És un procés basat en mèrits; no hi ha terminis, però sí objectius que s’han de complir”, va remarcar la presidenta de la Comissió Europea.

Aquesta afirmació va refredar les aspiracions de Zelenski, que just abans de la intervenció de l’alemanya havia demanat començar ja aquest mateix any les negociacions per a l’adhesió, el següent pas després que Ucraïna ja tingui l’estatus de candidat. “La integració d’Ucraïna és irreversible”, hi va afegir el president ucraïnès, conscient que les contundents paraules de Von der Leyen tancaven de nou la porta a retallar terminis.

Com és usual en aquest tipus de reunions, la trobada va acabar amb una declaració signada pels representants comunitaris i ucraïnesos en la qual la UE es compromet a mantenir el suport a Ucraïna a tots els nivells, a reforçar les sancions per ofegar Moscou i aposta per tirar endavant el pla de pau de Zelenski. Si bé la reunió no va portar mesures tangibles, va ser un fet històric i un cop sobre la taula per a Rússia. Segurament, la frase que millor la definia la va pronunciar Michel: “El Kremlin, ni ens intimida ni ens intimidarà.”

Moscou alerta d’afectacions en els mercats de cru

El Kremlin va advertir ahir que l’embargament de la Unió Europea (UE) a les importacions de derivats de petroli russos, que entrarà en vigor demà, alterarà encara més els mercats mundials d’hidrocarburs, tot i que Rússia, de moment, no té previst retallar la producció de les seves refineries.

Acusen el cap de Wagner de crims de guerra

El fiscal general ucraïnès, Andriy Kostin, va assegurar ahir que el propietari del grup de mercenaris rus Wagner, Ievgeni Prigozhin, és “directament responsable de milers de crims de guerra” i va indicar que estan investigant el seu paper en el conflicte, per al qual hauria reclutat i entrenat milers de subordinats.

L’OTAN exigeix a Rússia que compleixi el pacte nuclear

L’OTAN va exigir ahir a Rússia que compleixi amb el Nou Start, l’últim tractat nuclear firmat amb els EUA, advertint que les violacions del pacte en “soscaven la viabilitat”. Així, Moscou ha de “facilitar les inspeccions del Nou Start en territori rus i tornar a participar en l’organisme d’implementació del tractat, la Comissió Consultiva Bilateral”, va reclamar en un comunicat el Consell de l’Atlàntic Nord, el màxim òrgan de presa de decisions de l’Aliança. Dimarts passat, Washington va acusar Rússia d’incompliment del pacte en no permetre que tècnics nord-americans duguessin a terme inspeccions en territori rus.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

portugal

Luís Montenegro anuncia la composició del nou govern

barcelona
terrorisme

Estat Islàmic crida a fer atacs a Europa i els EUA per Gaza

barcelona

Sílvia Paneque tornarà a ser la cap de llista del PSC

GIRONA
argentina

Els insults de Milei a Petro provoquen una crisi diplomàtica amb Colòmbia

barcelona
Política

Mor Conxita Tarruella, històrica d’Unió

guerra a gaza

El TIJ ordena a Israel garantir l’entrada d’ajuda humanitària a Gaza

barcelona
Política

Mor Joe Lieberman, l’exsenador estatunidenc que volia acabar amb la violència dels videojocs

guerra a gaza

Els EUA critiquen la relatora de l’ONU per als territoris palestins ocupats

barcelona
guerra a europa

Rússia llança 28 drons i míssils contra Ucraïna en un atac dirigit sobretot al sud

barcelona