Política

ESTAT FRANCÈS

Macron vol que els reactors nuclears funcionin almenys 60 anys

Una part significativa dels 56 que té el país actualment en servei va entrar en activitat a finals dels anys 1970 i el 1980, amb una vida útil prevista inicialment de quatre dècades

El president francès, Emmanuel Macron, ha llançat aquest divendres el procés per preparar la prolongació del funcionament, durant almenys 60 anys, dels reactors nuclears del país, que, en condicions normals, generen el 70 % de l’electricitat del país.

Segons ha explicat l’Elisi en un comunicat, Macron ha presidit un Consell de Política Nuclear (CPN), una instància que reuneix els diferents organismes implicats. Aquest organisme ha validat el llançament dels estudis per a aquesta prolongació “en condicions estrictes de seguretat” que hauran de ser certificades per l’Autoritat de Seguretat Nuclear (ASN).

Una part significativa del parc de 56 reactors nuclears que té l’Estat francès ara en servei va entrar en activitat a finals dels anys 1970 i el 1980, amb una vida útil prevista inicialment de 40 anys.

El CPN ha servit igualment per fer un repàs del programa, anunciat el gener del 2022 pel cap de l’Estat, per a la construcció de sis nous reactors nuclears que haurien d’entrar en servei a l’horitzó del 2035.

D’acord amb aquests anuncis, el cost de construcció d’aquests sis nous reactors de tipus EPR2 (una versió modernitzada del que s’està construint a Flamanville, a la costa de Normandia, amb molts anys de retard i amb un pressupost que s’ha multiplicat) és de 51.700 milions d’euros.

L’elèctrica estatal EDF ha de presentar una estimació nova del pressupost durant aquest any. L’Elisi considera que caldrà dedicar uns 60.000 milions d’euros per a tot el programa nuclear, cosa que inclourà igualment la formació del personal necessari i el desenvolupament d’altres petits reactors modulars (SMR) i reactors innovadors (AMR).

El Parlament està tramitant actualment un projecte de llei per accelerar els procediments per aixecar aquests nous reactors nuclears, que es construiran en complexos de centrals nuclears existents, amb la retallada dels terminis en molts procediments administratius.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

política

La candidatura encapçalada per Albiach es dirà Comuns Sumar

barcelona
guerra a gaza

Desenes de morts per bombardejos israelians a Síria

barcelona
societat

L’Audiència cita les defenses de l’Operació Judes per dilluns de Pasqua

barcelona
guerra a europa

Rússia ataca amb drons i míssils la infraestructura energètica ucraïnesa

barcelona
guerra a europa

Un avió de combat rus s’estavella prop de Sebastòpol, a Crimea

barcelona
POLÍTICA

Jaume Veray serà el candidat del PP per Girona

GIRONA
sud-àfrica

La comissió electoral exclou l’expresident Zuma de la cursa electoral

barcelona
portugal

Luís Montenegro anuncia la composició del nou govern

barcelona
terrorisme

Estat Islàmic crida a fer atacs a Europa i els EUA per Gaza

barcelona