Política

Conflicte bèl·lic a l’est d’Europa

Von der Leyen torna a Kíiv per mostrar el ferm suport europeu a Ucraïna

La presidenta de la Comissió Europa hi viatja acompanyada de 15 membres de l’executiu europeu

Divendres es reunirà amb el president del país, Volodímir Zelenski, en la 24 cimera UE-Ucraïna

La presidenta de la Comissió Europea, Ursula von der Leyen, i quinze membres de l’executiu comunitari, entre ells el cap de la diplomàcia europea, Josep Borrell, han arribat aquest dijous a Kíiv per “demostrar que la UE dona suport a Ucraïna tan fermament com sempre”.

“És bo estar de tornada a Kíiv, la meva quarta vegada des de la invasió de Rússia. Aquesta vegada, amb el meu equip de comissaris. Som aquí junts per demostrar que la UE dona suport a Ucraïna tan fermament com sempre i aprofundir encara més el nostre suport i cooperació”, ha afirmat Von der Leyen a les xarxes socials.

En la mateixa línia, Brussel·les ha destacat en un comunicat que la visita d’avui a Kíiv del Col·legi de Comissaris és “un fort símbol del suport de la Comissió a Ucraïna davant l’agressió no provocada i injustificada de Rússia”.

“La reunió entre la Comissió i el govern ucraïnès serà una oportunitat per intercanviar sobre les moltes àrees de cooperació entre la UE i Ucraïna, i discutir la pròxima reconstrucció, així com el camí europeu del país. També és una oportunitat per aprofundir encara més la cooperació amb Ucraïna”, afegeix la nota.

A més de Borrell, que ja va acompanyar Von der Leyen al seu primer viatge a Kíiv la primavera passada, després de la invasió d’Ucraïna, avui han viatjat a la capital ucraïnesa dos vicepresidents executius executius, Margrethe Vestager (Competència i Digital) i Valdis Dombrovskis (Economia i Comerç). També hi han anat els vicepresidents Maroš Šefcovic (Relacions Interinstitucionals i Prospectiva), Vera Jourová (Valors i Transparència) i Margaritis Schinas (Promoció de l’Estil de Vida Europeu).

Els nou comissaris que completen el grup són Nicolas Schmit (Ocupació i Drets Socials), Paolo Gentiloni (Economia), Janusz Wojciechowski (Agricultura), Didier Reynders (Justícia), Ylva Johansson (Interior), Janez Lenarcic (Gestió de Crisis), Olivér Várhelyi (Veïnatge i Ampliació), Virginijus Sinkevicius (Medi Ambient) i Mairead McGuinness (Serveis Financers).

Tots ells celebraran a Kíiv la primera reunió en la història de l’executiu comunitari en un país en guerra. Serà, però, una acció amb un caràcter més simbòlic que pràctic, ja que no s’esperen grans avenços en la relació entre la UE i Ucraïna.

Tenint en compte les condicions de seguretat, la majoria de membres de la Comissió iniciaran avui mateix el viatge de tornada a Brussel·les, a excepció de Von der Leyen, que es reunirà divendres amb el president ucraïnès, Volodímir Zelenski, per celebrar la vint-i-quatrena cimera entre la UE i Ucraïna. El president del Consell Europeu, Charles Michel, viatjarà demà a la capital per participar en la trobada.


Missatge clar
El comissari de Pressupost, Johannes Hahn, ha destacat aquest matí al Parlament Europeu que la visita de la CE a Kíiv és un “missatge molt clar” sobre el suport europeu a Ucraïna.

Hahn, que ha intervingut en un debat al ple de l’Eurocambra sobre la cimera UE-Ucraïna, ha explicat que la trobada se centrarà en els pròxims passos necessaris” en el camí del país al bloc comunitari. En aquest sentit, tot i que ha destacat “l’impuls en les reformes” de Kíiv, ha advertit que és “un camí llarg”.

La UE entrenarà fins a 30.000 soldats ucraïnesos, el doble que el previst

L’alt representant per a la Política Exterior de la Unió Europea (UE), Josep Borrell, ha anunciat aquest dijous des de Kíiv que la missió europea entrenarà 30.000 soldats ucraïnesos, el doble del que estava inicialment previst.

En una reunió amb el primer ministre ucraïnès, Denís Xmigal, Borrell ha anunciat l’increment en el número de soldats que ensinistrarà la UE, en part per formar-los per utilitzar els tancs Leopard 2 que Alemanya ha autoritzar enviar al país.

“Doblarem l’objectiu, en comptes de 15.000, 30.000 efectius, incloent el personal dels tancs de combat” que els socis occidentals d’Ucraïna han acordat proporcionar-li, ha indicat Borrell en unes declaracions fetes a Kíiv.

Borrell ha recordat que aquesta missió “es va decidir i es va posar en marxa en un curt període de temps i continuarà treballant contrarellotge”, davant l’expectativa que Rússia “incrementi els atacs” i amenaci amb envair Ucraïna des del nord, des de Bielorússia, amb l’objectiu que les forces ucraïneses es dispersin.

La UE va posar en marxa al novembre la missió d’entrenament militar després que més de 20 països europeus acordessin entrenar 15.000 soldats en territori comunitari, però la seva instrucció acabarà abans del previst i s’ha decidit doblar l’objectiu, en aproximadament el mateix període de temps.

L’alt representant de la UE també ha anunciat al primer ministre ucraïnès l’aportació de 25 milions d’euros per donar suport a les tasques de detecció i eliminació de mines en zones perilloses. Borrell ha assenyala que Ucraïna és ara “un dels països més minats del món”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

política

Ajornat el judici contra Jové, Salvadó i Garriga per la campanya electoral i no per la llei d’amnistia

barcelona

Refer la llei d’enjudiciament

Madrid

Turquia, mediadora per interès

Istanbul
Brigid Laffan
Presidenta de l’European Policy Centre

“Les guerres a Ucraïna i Gaza definiran el futur d’Europa”

Barcelona
Susanna Bazán López
Cap de l’oposició a Porqueres (Junts per Porqueres)

“Hi ha una mala gestió de govern i falta transparència”

Porfqueres
política

Collboni perd la moció de confiança, però anuncia una ampliació del govern

barcelona
rússia

Sis anys de presó per a una membre de Pussy Riot

barcelona
rússia

El Kremlin continua entossudit a culpar Kíiv de l’atemptat

barcelona
polònia

Destituït i investigat per espionatge el cap de l’Eurocos

barcelona