Política

perú

Almenys 76 peruans ferits en les protestes estan hospitalitzats

Dues persones han perdut la vida a les protestes de Macusani i Arequipa

Almenys 76 persones ferides durant les protestes antigovernamentals de gener al Perú estan hospitalitzades per a ser ateses de les seves lesions, segons ha informat aquest divendres el ministeri de Salut en les seves xarxes socials.

La institució ha publicat en el seu compte de Twitter que, des del 4 de gener (data en la qual es van reprendre les protestes després d’una treva nadalenca), fins a aquest divendres, 76 persones que van ser ferides romanen a l’hospital, de les quals 40 es troben en el meridional departament de Puno.

El dilluns 9 de gener va ser la jornada més sagnant i en ella 17 manifestants van perdre la vida en enfrontaments amb les forces de l’ordre a la ciutat de Juliaca, la més poblada de Puno, regió fronterera amb Bolívia.

La resta d’hospitalitzats es reparteixen entre Lima (17), Arequipa (13), Cusco (3), Huancavelica (1), La Llibertat (1) i Tacna (1).

El ministeri ha afegit que des del 4 de gener s’han donat 303 altes mèdiques: 197 en Puno, 64 en Cusco, 20 a Lima, vuit en La Llibertat, vuit en Arequipa, dues en Apurímac, dues en Junín, una en Huancavelica i una en Tacna.

També ha fet una crida a la calma i ha manifestat el seu compromís d’atendre la salut de totes les persones.

Les protestes que demanen la dimissió de la presidenta peruana, Dina Boluarte, el tancament del Congrés i la convocatòria d’eleccions i d’una assemblea constituent han deixat 44 manifestants i un policia morts, mentre que altres 14 persones, entre elles un bebè nonat i quatre haitians, han mort per diferents causes provocades pels bloquejos de carreteres.

Aquest dijous estaven convocades per tot el país, aturades i bloquejos de vies, a més de la gran marxa en la capital del país, denominada “presa de Lima”, a la qual han acudit milers de peruans.

La protesta ha transcorregut de forma relativament pacífica i no ha tingut “un cost social” de morts, com ha reconegut aquest divendres la defensora del poble, Eliana Revollar, a pesar que sí que s’han produït dos decessos en altres punts del país.

En fer un balanç de la marxa, Revollar ha dit a l’emissora RPP que “ha estat una jornada tranquil·la, no hi ha hagut cost social en morts”, encara que hi ha hagut “ferits i detinguts”. “En la capital, ha estat una jornada que s’ha emportat dins dels marges, a part de l’incendi”, ocorregut en una casona del centre històric, patrimoni de la humanitat, ha explicat.

D’altra banda, la defensora del poble ha informat que “dues persones han perdut la vida” en les meridionals ciutats de Macusani, a la regió Puno, i en Arequipa, arran dels enfrontaments amb les forces de l’ordre en les protestes que s’han realitzat en diversos llocs del territori.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Kenya

El cap de l’Exèrcit mor en un accident d’helicòpter

Barcelona
país basc

L’Audiencia Nacional tramita una denúncia contra Otegi

barcelona
escòcia

Acusen el marit de Nicola Sturgeon de malversació de fons

barcelona
Pròxim Orient

Els EUA veten l’admissió de Palestina com a membre de ple dret de l’ONU

Barcelona
Estats Units

Descartat un segon jurat del judici contra Trump a Nova York

Barcelona
política

L’Estat descarta que el Suprem actués amb “directrius”, al judici a l’1-O

BARCELONA
polònia

Detenen un home acusat de planejar un atac contra Zelenski

barcelona
Canvi Climàtic

Escòcia renuncia a reduir les emissions un 75% el 2030

Barcelona
unió europea

Brussel·les proposa un acord de mobilitat juvenil amb el Regne Unit

barcelona