Política

estats units

Biden promet restaurar el dret a l’avortament als EUA

Reconeix que l’única manera de garantir el dret seria inscriure l’avortament a la Constitució

El president dels Estats Units, Joe Biden, ha commemorat aquest divendres el 50 aniversari de la legalització de l’avortament al país amb la promesa de continuar lluitant per a defensar aquest dret, revocat el juny passat pel Tribunal Suprem.

“La meva Administració es manté ferma en el seu compromís per a defensar els drets reproductius i continuar el progrés de la nostra nació cap a la igualtat per a tots”, ha dit el president en una declaració per a commemorar, el 22 de gener, el 50 aniversari de la sentència del Suprem “Roe contra Wade” per la qual l’avortament es va declarar legal als EUA.

Biden ha afirmat que aquell dia de 1973 la màxima instància judicial estatunidenca va protegir amb la seva decisió, que va rebre set vots a favor i dos en contra, “el dret constitucional de la dona a triar”.

“Aquest cas va reafirmar principis bàsics d’igualtat, va reforçar el dret fonamental a la privacitat i va sostenir que les dones d’aquest país podien controlar la seva pròpia destinació, prenent decisions profundament personals lliures d’ingerència política”, ha afegit.

No obstant això, el juny passat el Suprem, que actualment compta amb una àmplia majoria conservadora, va revocar aquesta sentència eliminant la protecció d’aquest dret a escala federal i deixant en mans de cada estat les polítiques relatives a l’avortament.

Biden va subratllar que amb aquesta decisió, el Suprem “va obrir la porta” al fet que en el futur es dirimeixin en els tribunals altres llibertats fonamentals com l’accés als anticonceptius o “el dret a casar-se amb qui un estimi”.

Biden també ha destacat que l’única manera de garantir “de veritat” el dret a triar és que el Congrés l’inscrigui en la Constitució.

Fins a aquest moment, el mandatari demòcrata ha assegurat que continuarà usant la seva “autoritat executiva per a protegir les dones i a les famílies del mal causat” després de la revocació de la sentència “Roe contra Wade”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Kenya

El cap de l’Exèrcit mor en un accident d’helicòpter

Barcelona
país basc

L’Audiencia Nacional tramita una denúncia contra Otegi al final de la campanya basca

barcelona
escòcia

Acusen el marit de Nicola Sturgeon de malversació de fons

barcelona
Pròxim Orient

Els EUA rebutgen l’admissió de Palestina com a membre de ple dret de l’ONU

Barcelona
Estats Units

Descartat un segon jurat del judici contra Trump a Nova York

Barcelona
política

L’Estat descarta que el Suprem actués amb “directrius”, al judici a l’1-O

BARCELONA
polònia

Detenen un home acusat de planejar un atac contra Zelenski

barcelona
Canvi Climàtic

Escòcia renuncia a reduir les emissions un 75% el 2030

Barcelona
unió europea

Brussel·les proposa un acord de mobilitat juvenil amb el Regne Unit

barcelona