Política

ERC considera que no hi ha “cap impediment” per tancar un acord pels pressupostos de manera “immediata”

Vilalta demana a PSC i Junts que no “dilatin per dilatar” les negociacions

JxCat apressa Esquerra a “triar” soci

Els socialistes diuen que les seves condicions són de mínims

“Si Junts es vol excloure o vol tornar a abandonar el país serà decisió seva”. Així ha reaccionat la portaveu d’ERC, Marta Vilalta, a l’exigència de Junts, que aquest dilluns al migdia ha instat el president de la Generalitat, Pere Aragonès, a triar entre el PSC o els ex socis de govern per negociar els pressupostos del 2023. De fet, segons ERC l’acord pels comptes hauria d’arribar de manera “immediata”. Almenys així ho considera Vilalta, que no veu “cap impediment” perquè el pacte definitiu arribi “el més aviat possible”. La portaveu republicana ha afirmat que l’acord està “a tocar” i que no hi ha “cap escull” ni tampoc qüestions pressupostàries que l’allunyin.

El portaveu de Junts, Josep Rius, ha advertit en roda de premsa que Aragonès ha de triar entre el “deixar-ho estar que ofereix el PSC”, o bé aprovar els pressupostos amb els ex socis per “consolidar” el procés cap a la independència. Com a resposta, Vilalta ha subratllat que ERC no deixarà de ser “responsable i útil”.

“Si algú prefereix no formar part d’un acord de país per qüestions pròpies, que ho expliqui a la ciutadania, no hi ha problema”, ha afegit.

La dirigent d’ERC ha destacat la feina que s’ha fet les darreres setmanes tant amb PSC com amb Junts. Així mateix, Vilalta ha tornat a apel·lar a la “responsabilitat” dels dos partits, i que no “dilatin per dilatar” les negociacions.

La portaveu d’Esquerra els ha reclamat que “no es posin d’esquena al progrés” del país, i que prioritzin el servei públic per tal de ser “útils”. Vilalta també ha opinat que les peticions del PSC sobre Hard Rock o l’ampliació de l’aeroport del Prat són d’un model propi “del segle XX” i no del XXI.

El posicionament de Junts

Junts apressa ERC a “triar” soci per aprovar els pressupostos del 2023. En una roda de premsa després de l’executiva del partit, el portaveu de Junts, Josep Rius, ha instat aquest dilluns el govern de Pere Aragonès a “triar entre el deixar-ho estar que li ofereix el PSC o aprovar uns pressupostos amb Junts que consolidin el procés cap a la independència i fixin un model de país just, ambiciós i equitatiu”. El partit de Borràs i Turull no s’ha reunit amb l’executiu d’ERC des del 22 de desembre, diuen, així que Junts ara espera que sigui Aragonès qui els “torni a contactar” per negociar els pressupostos. “Reiterem l’oferta per pactar”, ha dit Rius.

Els socialistes diuen que les seves condicions són de mínims

La portaveu del PSC, Èlia Tortolero, ha advertit que les condicions que ha posat el seu partit per aprovar els pressupostos són “un tot” i “de mínims”. “Diem sí a seguir negociant, però no a una adhesió al pressupost que ens van presentar”, ha avisat en roda de premsa aquest dilluns. Per als socialistes “avui és ERC qui ha de dir si accepta” les condicions del PSC, que inclouen negociar el projecte de Hard Rock a Vila-seca i Salou (Tarragonès); la carretera B-40, coneguda com a quart cinturó, i l’ampliació de l’aeroport del Prat.

A banda de les demandes en grans projectes, els de Salvador Illa han fixat dos grans objectius per tal de facilitar l’aprovació dels comptes del 2023: “generar prosperitat i protegir els catalans”. Tot i això, la portaveu del partit ha assenyalat que no és “obligatori” que ERC tanqui un acord amb ells, “però sí que és obligatori que Catalunya tingui uns pressupostos pel bé dels catalans”. “Nosaltres anirem a totes les reunions on se’ns convoqui”, ha afegit.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

No i no

Banyoles
LA CRÒNICA

Memòria democràtica a Castell i Platja d’Aro

País basc

La campanya clou amb el PNB i EH Bildu disputant l’hegemonia

Barcelona
política

Viñas afirma que ERC no abandona un govern “a les primeres de canvi”

llagostera
Pròxim Orient

Almenys cinc morts en una batuda israeliana a Cisjordània

Barcelona
Política

El jutge obre una línia d’investigació secreta per l’espionatge d’Aragonès amb Pegasus

barcelona
Guerra a europa

L’OTAN es compromet a enviar més defenses aèries a Ucraïna

barcelona
orient mitjà

Els EUA sancionen un activista ultra israelià aliat del ministre Ben Gvir

barcelona
GIRONA

Junts aposta per la “simplificació administrativa” amb una finestreta única

GIRONA