Política

ROSA FUNTANÉ I VILÀ

CAP DE L’OPOSICIÓ A MONTGAT (ERC)

“El govern local va al dia a dia i no es veu que tinguin cap mena de projecte”

“A les Mallorquines el màxim d’alçària hauria de ser de quatre pisos, hem de preservar l’esperit de poble”

“Quan governàvem teníem tota mena de problemes, ens faltava personal”

“S’ha de parlar amb tothom, perquè darrere de les sigles hi ha les persones”

Demano al govern que ens asseguem i parlem; s’ha de poder anar a fer un cafè junts

Rosa Funtané i Vilà (Montgat, 1962) té una dilatada trajectòria en l’àmbit de la política montgatina, consistori del qual ha estat regidora d’Ensenyament, Cultura, Consum i Participació Ciutadana durant el mandat 2007-2011; regidora de Cultura, Ensenyament i Consum i primera tinent d’alcalde entre 2011 i 2015, i alcaldessa de Montgat durant els mandats 2015-2019 i 2019-2023, fins que una moció de censura la va deixar a l’oposició.

Des del 2007 encapçala la llista d’ERC a Montgat, poble del qual ha estat alcaldessa. Amb forces per disputar l’alcaldia?
Amb més força que mai. Tant per l’experiència de tots aquests anys com pel compromís de la secció local, que em dona molta força i ànims. M’encoratja a assolir de nou l’alcaldia; és el que es mereixen, més per vots que per res més.
Serà el darrer intent?
Mai no es pot saber. M’agrada el poble i me l’estimo; és el poble dels meus pares. Ja signo poder continuar aquesta feina, que és tan gran i de vegades ingrata.
Abans de res és obligat donar un cop d’ull al passat: quan va veure que tenia perdut mantenir el govern que liderava el 2019?
Força aviat, perquè ja vèiem que hi havia forces que no volien parlar gaire amb nosaltres o bé que es resistien a adquirir alguns compromisos... Vam intentar crear aliances, però suposo que hi devia haver acords o tractes anteriors que dificultaven que poguéssim fer govern.
Si les pròximes eleccions li tornessin a donar majoria però no prou i l’aboquessin a pactar: amb qui ho faria?
S’ha de parlar amb tothom, perquè darrere de les sigles hi ha les persones. S’han de parlar dels problemes, dels punts que podem tenir de connexió i acordar quin model de poble volem.
Personalment amb qui li ha quedat més tocada la relació?
No hi ha relació personal perquè la covid també ha fet que no n’hi hagi. Crec que hauríem de seure més i parlar, fins i tot de temes més mundans.
La seva vida política no ha estat fàcil: el 2016 el fiscal anticorrupció la va involucrar en un presumpte cas de corrupció en què també es fan actuacions contra el seu antecessor en el càrrec i altres persones vinculades al consistori. Sis anys més tard l’exoneren. Com es viu amb aquesta pressió tants anys?
No vaig tenir cap mena de pressió, perquè, tot i que era en una llista, en cap moment se’m va comunicar que hi era. Se’ns va demanar tota la documentació i la vam lliurar. Estava molt tranquil·la perquè jo no havia fet res. Tampoc em van citar ni em van enviar cap mena de correu. De fet, quan es va veure la llista del que se m’acusava, es va veure ben clar que no hi tenia res a veure.
Us en vau assabentar pels mitjans de comunicació, doncs?
Sí. I, a més a més, quan ja havia passat tot. Els vam obrir les portes i els vam donar tot el que ens van demanar, però després ja no en vam saber res més.
Acusa l’actual govern municipal de no saber cap on va, de no tenir full de ruta.
I és així. El govern local va al dia a dia i no es veu que tinguin cap mena de projecte. Mires el poble i no veus que hàgim anat enlloc. Parlo amb gent del poble i coincideixen amb mi que no hi ha ruta.
Cap on ha d’anar Montgat, no té quasi sòl industrial, ha de ser una ciutat turística prolongació o complement de Badalona?
No volem ser un barri de Badalona. Volem mantenir l’essència de poble. Per això, ara que hi ha el pla general urbanístic de les Mallorquines, on volen fer-hi edificis de sis pisos d’alçària, voldríem blindar-ho, perquè, per mantenir l’esperit de poble, el màxim d’alçària hauria de ser de quatre pisos.
Quines eines tenen per aturar aquesta modificació del PGM a les Mallorquines?
El govern ha dit que farà uns tallers, que hi haurà molta transparència, i que si la gent realment no ho vol, no es farà, però les dades que ens arriben no ens donen inputs gaire positius. Hem de pensar que no sols afecta les Mallorquines, sinó tot el poble, ja que hi passem tots, i el poble som tots. Farem tota la força que podrem, però ells són majoria, encara que hi hagi una persona no adscrita, però està al govern, farem el possible per canviar-ho.
La modificació del PGM no és competència de l’Ajuntament
No. És de la Generalitat, però el projecte que tenen és dels bancs, que són els propietaris del terrenys, i demanen fer pisos de sis plantes perquè, si no és així, no els surt rendible l’operació. A nosaltres ens és igual si els surt rendible o no. El que importa és el poble i les persones que compartim aquest tros de terra.
I el govern de la Generalitat no pot fer res per aturar-ho?
Nosaltres, més que aturar el PGM, volem revisar les alçàries i altres consideracions que tenen a veure amb la mobilitat.
Quina és la seva relació amb la políticament inestable Badalona?
És molt bona. Tenim relació amb els regidors, compartim sigles i també la Diputació.
I ara amb la Tiana d’Isaac Salvatierra?
És bona en tots els sentits. Com que no estem al govern tampoc tenim gaire temes a parlar. En tindrem, perquè com que tindrem el govern de Montgat, parlarem amb aquí hagi a l’alcaldia.
Ha estat molt crítica amb el govern de Montgat, acusant-los de falta de diàleg i de transparència. Això en un escenari postelectoral pot fer molt difícil governar.
Si diem això és perquè volem diàleg i transparència. Volem seure i dissenyar conjuntament el Montgat del futur.
L’actual govern municipal diu que el govern que vostè presidia va deixar l’administració de cap per avall i que han tingut molta feina a refer-ne el funcionament...
L’administració estava cap per avall ja fa molts anys. S’havien de revisar i posar al dia moltes coses. Es van fer molts avenços i encara en queden per fer. El pròxim govern que entri, segur que també hi trobarà mancances, perquè no tot es pot fer en un dia. S’ha de formar la gent, també els ciutadans, perquè tothom pugui accedir a una administració més àgil i transparent.
La poca agilitat administrativa té a veure encara amb la llei de contractes de l’Estat?
Com que no estem al govern no ho puc dir. Quan nosaltres hi érem, no hi havia problemes només en això; era en tot. Ens mancava personal. Ara que han pogut contractar més persones, evidentment la feina ha sortit més ràpid i més àgil.
La relació amb Mercè Marín és millor que amb el seu antecessor?
És la mateixa. Per això demano que ens asseiem i parlem. No fa falta que coincidim en tot, però sí que penso que una cosa és estar en un plenari i l’altra és poder anar a fer un cafè, i això no s’ha pogut fer amb tothom.
Quin és el principal repte de Montgat per als pròxims quatre anys?
Hi ha molts reptes: aconseguir una residència; minvar alçàries de pisos per garantir que no es perdi l’essència de poble; en educació, vetllar perquè tots els infants tinguin eines i espais adequats; i també hi ha feina en serveis a les persones, en el comerç, i en molts altres àmbits... El nostre repte principal és que les persones que vivim a Montgat ho fem amb harmonia, amb bones condicions i amb serveis màxims per tal de tenir un poble de qualitat.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

guerra a gaza

Desenes de morts per bombardejos israelians a Síria

barcelona
societat

L’Audiència cita les defenses de l’Operació Judes per dilluns de Pasqua

barcelona
guerra a europa

Rússia ataca amb drons i míssils la infraestructura energètica ucraïnesa

barcelona
guerra a europa

Un avió de combat rus s’estavella prop de Sebastòpol, a Crimea

barcelona
POLÍTICA

Jaume Veray serà el candidat del PP per Girona

GIRONA
sud-àfrica

La comissió electoral exclou l’expresident Zuma de la cursa electoral

barcelona
portugal

Luís Montenegro anuncia la composició del nou govern

barcelona
terrorisme

Estat Islàmic crida a fer atacs a Europa i els EUA per Gaza

barcelona

Sílvia Paneque tornarà a ser la cap de llista del PSC

GIRONA