Política

Alemanya

Una dona de 97 anys, condemnada per la seva complicitat en 10.500 assassinats del nazisme

Del 1943 al 1945 va ser secretària del camp de concentració d’Stutthof, a Polònia

El tribunal li ha imposat una pena de dos anys de llibertat condicional, tal com demanava la fiscalia

Un tribunal alemany ha condemnat aquest dimarts a dos anys de llibertat condicional una dona de 97 anys que va ser secretària del camp de concentració nazi d’Stutthof, en territori polonès.

La nonagenària ha estat declarada culpable de complicitat en l’assassinat de més de 10.500 presoners. L’Audiència Provincial d’Itzehoe respon així a la petició de la fiscalia de dos anys de llibertat condicional per a l’acusada. La defensa havia sol·licitat la seva absolució.

Després d’un total de 40 dies de judici, el tribunal ha decidit condemnar l’acusada, Irmgard Furchner, per complicitat en assassinat en 10.505 casos i per temptativa d’assassinat en altres cinc, segons ha informat la cadena pública regional NDR.

En uns 14 mesos, els expedients del judici han assolit unes 3.600 pàgines, a les quals se sumen una memòria USB amb uns dos mil actes d’interrogatori. Catorze testimonis han prestat declaracions, vuit d’ells supervivents del camp de concentració d’Stutthof.

El judici es va haver de posposar després que l’acusada fugís i va arrencar finalment el 19 d’octubre de l’any passat. Entre març i abril va quedar interromput per malaltia de l’acusada i tant els supervivents com els seus advocats temien que Furchner no tornés més al tribunal. Però l’anciana es va recuperar i el procés, el primer d’aquest tipus contra un empleat civil, es va poder reprendre el 26 d’abril.

L’acusada va treballar entre juny de 1943 i abril de 1945, dels 18 als 19 anys, en qualitat de treballadora civil com a taquígrafa i mecanògrafa de la comandància al camp nazi d’Stutthof, a prop de Gdansk, a Polònia.

La fiscalia es va mostrar convençuda durant el judici que amb la seva feina d’oficina, Furchner va contribuir a garantir el funcionament del camp i que amb la seva tasca voluntariosa va constituir un important suport per al comandant del camp i els seus ajudants.

Per la joventut que tenia en el moment dels fets, la fiscal va sol·licitar una sentència d’acord amb la llei que regula la responsabilitat penal dels menors i que, segons el cas, s’aplica fins als 21 anys d’edat de l’acusat.

Al voltant de 65.000 presoners, molts dels quals jueus, van morir al camp de concentració d’Stutthof durant la II Guerra Mundial, sobretot per debilitament i malaltia.

Almenys 200 presoners van ser assassinats amb cicló B a la cambra de gas i a l’interior d’un vagó de tren clausurat i altres 30 d’un tret a la nuca en un lloc secret ubicat al crematori.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Elisabeth Megias
Alcaldessa de Tordera (Junts)

“Volem fer canvis estructurals i de pes dins de l’Ajuntament”

Tordera
Nil Papiol
Alcalde d’Hostalric (Sumem per Hostalric)

“Els ingressos per turisme han pujat un 28% en tres anys”

Hostalric
política

La CE tindrà en compte l’aval de la Comissió de Venècia a l’amnistia

madrid
Les Preses

Desmenteixen l’autoria de Les Preses 2020-2030

Les Preses
Kenya

El cap de l’Exèrcit mor en un accident d’helicòpter

Barcelona
país basc

L’Audiencia Nacional tramita una denúncia contra Otegi

barcelona
escòcia

Acusen el marit de Nicola Sturgeon de malversació de fons

barcelona
Pròxim Orient

Els EUA veten l’admissió de Palestina com a membre de ple dret de l’ONU

Barcelona
Estats Units

Descartat un segon jurat del judici contra Trump a Nova York

Barcelona