Política

Estat espanyol

El CGPJ convoca un ple extraordinari dimarts que ve per designar els dos vocals del TC que li corresponen

L’ordre del dia inclou la proposta de nomenament dels magistrats César Tolosa i Pablo Lucas

El bloc conservador pressiona per votar els candidats amb les regles vigents i esquivar la reforma del PSOE i Unides Podem

El Consell General del Poder Judicial (CGPJ) celebrarà un ple extraordinari dimarts que ve, 20 de desembre, per designar els dos magistrats del Tribunal Constitucional (TC) que li corresponen. El ple extraordinari respon a la sol·licitud de nou vocals del CGPJ un cop s’han presentat els noms i els currículums de dos candidats.

El president del CGPJ, Rafael Mozo, ha convocat la sessió per votar els nomenaments de César Tolosa i Pablo Lucas com a magistrats del TC, així com d’aquells que proposi el bloc progressista.

Mozo accedeix així a la petició dels vocals conservadors que va rebutjar aquest dimarts perquè no havien aportat els noms dels dos candidats conforme a les regles pactades, un defecte que ahir va corregir aquest grup en afegir a la seva sol·licitud els noms dels seus dos aspirants, per d’aquesta manera votar els candidats amb les regles vigents i esquivar així la reforma del poder judicial impulsada pel PSOE i Unides Podem.

Per tant, una vegada que “els vocals sol·licitants del ple extraordinari han presentat els noms i currículums de dos magistrats, complint els requisits establerts en l’acord d’aquesta presidència de data 13 de desembre de 2022, s’acorda convocar un Ple extraordinari el dia 20 d’aquest mes”.

A més de la proposta de nomenament de César Tolosa i Pablo Lucas, l’ordre del dia preveu que s’hi votin “aquells altres candidats que podran proposar els vocals fins al mateix moment de l’inici de la sessió”. Entre els possibles candidats del bloc progressista hi ha José Manuel Bandrés, a qui els conservadors rebutgen en considerar que té un perfil pròxim a l’actual govern.

En un comunicat d’aquest dijous, el CGPJ remarca que la convocatòria s’ha fet “en atenció a les agendes i viatges programats pels vocals, amb la finalitat d’assegurar la seva assistència al ple i assolir un consens més gran”.

Fonts del sector conservador consultades per EFE destaquen la importància de celebrar aquest ple abans del 22 de desembre, que és quan està fixat el ple ordinari on s’havia de votar els nomenaments i que podria coincidir amb la tramitació, ja al Senat, de la reforma legal de PSOE i Unides Podem que busca desarmar l’estratègia de bloqueig d’aquest mateix grup, que impedeix des de fa mesos la renovació del TC.

PSOE i Unides Podem han introduït unes esmenes a la reforma del Codi Penal que estableixen un mandat imperatiu amb un calendari per a la renovació dels dos magistrats del TC que competeixen al Consell, cosa que obre la porta a responsabilitats penals per aquells vocals que incompleixin la llei, com està passant actualment.

Aquesta reforma està ara mateix a l’aire tenint en compte que aquest dijous se celebra un ple extraordinari i urgent del TC per decidir si admet el recurs i les mesures cautelars urgents que demana el PP, que intenta aturar els canvis al CGPJ i el mateix TC que els partits que donen suport al govern pretenen aprovar aquest mateix dijous al Congrés.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

nacions unides

L’Aràbia Saudita presidirà l’òrgan de l’ONU sobre drets de les dones

barcelona
GIRONA

Dani Cornellà serà el cap de llista de la CUP a la demarcació

GIRONA
política

Ara Més se suma a la coalició d’ERC, Bildu i BNH per a les europees

barcelona
còrsega

L’Assemblea aprova el projecte de reforma per a l’autonomia

barcelona
POLÍTICA

ERC tria els representants de la Selva, Gironès i Pla de l'Estany per a la seva llista

GIRONA / SANTA COLOMA
política

Ajornat el judici contra Jové, Salvadó i Garriga per la campanya electoral i no per la llei d’amnistia

barcelona

Refer la llei d’enjudiciament

Madrid
Pròxim Orient

Turquia, mediadora per interès

Istanbul
Brigid Laffan
Presidenta de l’European Policy Centre

“Les guerres a Ucraïna i Gaza definiran el futur d’Europa”

Barcelona