Política

MÍRIAM CASARAMONA I MASSANA

CAP DE L’OPOSICIÓ A SANT QUIRZE DEL VALLÈS (JUNTS)

“Ha estat un mandat d’esgotament, de manca d’il·lusió i de projecte”

“Hi ha manca de manteniment de la via pública. Ara mateix no es veu el poble net i polit”

“En els darrers vuit anys no s’ha fet res en aquest àmbit al marge de donar alguns ajuts. No podem anar fent estudis sense passar a l’acció. Cal construir habitatge públic ara”

El govern municipal ens diu que no a tot. No ens agrada aquest tipus de tracte
No podem permetre com a polítics que la ciutadania tingui una sensació de certa inseguretat

Míriam Casaramona (Sant Quirze, 1966), treballadora social de professió, va formar part de l’equip de govern municipal entre el 2011 i el 2015 a les files de Convergència i Unió. El 2019 va ser la cap de llista de Junts per Catalunya i durant aquesta legislatura ha exercit de cap de l’oposició del govern municipal, que lidera amb majoria absoluta Elisabeth Oliveras (Junts per Sant Quirze-ERC-AC), alcaldessa des de 2015. El mes de maig passat, Casaramona va ser elegida candidata de Junts a les pròximes eleccions municipals després d’un procés qüestionat per alguns militants, que posteriorment van abandonar l’agrupació local.

Quina valoració fa d’aquest mandat?
Ha estat un mandat molt complicat per la covid, perquè ens ha marcat dos anys de la nostra vida. Al marge d’aquest fet, que ha afectat a tot arreu, podem dir que ha estat un mandat d’esgotament. Actualment, l’alcaldessa es veu esgotada, amb manca d’il·lusió, de projecte. Cal un canvi cap a millor. A Sant Quirze es viu bé, però en aquests moments estem en un mandat molt castigada, molt cansada, molt monòtona. No hi ha un projecte de futur. Sant Quirze és un municipi on tenim molts joves i estan perdent el lligam amb el nostre municipi. Molts, en edat d’emancipació, se’n van. D’aquí a deu o quinze anys ens trobarem només la gent més gran. Manca aquest projecte de futur per als joves, per al comerç i per a la gent gran.
Com es va plantejar l’oposició?
Constructiva. D’anar agafats de la mà. Però com sol passar amb les majories absolutes, i més aquí a Sant Quirze, no ens van voler donar la mà. Quan ets alcalde o alcaldessa ho ets per als més de 20.000 habitants que som ara a Sant Quirze i no només per la gent que et va votar. I s’ha governat sobretot per un sector de la població. Durant l’època més dura de la covid vam presentar més de quaranta propostes i no en van tenir en compte cap. Ens diuen que no a tot. No ens agrada aquest tipus de tracte i demostra com és el govern municipal actual.
El procés de selecció per encapçalar la candidatura de Junts a les pròximes eleccions va ser criticat per una part dels militants.
Junts per Catalunya va néixer com a partit ara fa més de dos anys de manera molt democràtica, on s’havia d’elegir el cap de llista. Crec que és la manera més idònia per ser participatius. Ens vam presentar el Jordi Gurri i jo i vam aconseguir els avals necessaris. La comissió municipal territorial (CMT) del partit va decidir per unanimitat que jo havia de ser la cap de llista i vaig ser refermada pels associats i associades d’aquí Sant Quirze.
Com encara les municipals repetint com a cap de llista? Quins objectius es marca?
Vull fer un Sant Quirze millor, que sigui el referent de la qualitat de vida de la nostra comarca i, si pot ser, del nostre país. Ho encaro amb molta il·lusió, com el primer dia. Ser alcaldessa és el meu somni. Estem treballant per construir una bona candidatura per presentar-nos i ser els guanyadors el 2023. S’ha d’anar fent feina de formigueta, a poc a poc, i anar creixent amb passos ferms i mirant sempre endavant.
Quins són els principals reptes de Sant Quirze del Vallès? Què és el que més la preocupa?
La seguretat. El mes de maig de l’any passat vam entrar dues mocions sobre aquesta qüestió. La gent aquí a Sant Quirze té una sensació de certa inseguretat. No ho podem permetre com a polítics. A totes les enquestes surt aquesta sensació d’inseguretat. I també surt la manca de manteniment de la via pública. Hi ha problemes amb les escombraries, el clavegueram i la pintura dels carrers. Ara mateix no es veu el poble net i polit.
Parlem, doncs, d’inseguretat i d’incivisme. Què cal fer?
Una de les solucions és ampliar la presència de la policia local. Ara no se’n veu. Cal combinar-ho també amb aquesta policia més amable, de proximitat, d’acompanyament. També caldria que estiguessin situats en llocs fixos. Com a ciutadà, si saps que la policia es trobarà al voltant de les escoles o a altres zones concretes, et sents més segur i acompanyat.
Hi ha hagut un augment de les ocupacions d’habitatges al municipi en els darrers anys. És un dels seus cavalls de batalla?
Tal com va explicar la nostra portaveu, Míriam Nogueras, aquests darrers anys les ocupacions il·legals han pujat del 550% a Catalunya. Cal treballar-hi. I s’ha de fer des del municipi, que és on hi ha més proximitat. Aquí a Sant Quirze hi ha ocupacions que estan normalitzades, però n’hi ha que no. Ens hem de posar molt ferms i tendir cap a l’ocupació zero.
Afirma que Sant Quirze està “brut i deixat”. Què és el que no s’està fent bé?
Només cal passejar per Sant Quirze i ja es veu com està el municipi. Hi ha carrers que estan molt bruts. Cal un manteniment més ferm, aprofundir en la neteja del poble i en la senyalització. No pot ser que hi hagi passos de vianants que no queda clar si ho són o no perquè no estan ben senyalitzats o ben pintats. O a l’hora d’asfaltar els carrers, que no s’asfaltin degudament i es faci per seccions. Tampoc no pot ser que es faci un projecte de plantada d’arbrat i de flors i després no es cuidi i es deixin que morin per manca d’aigua de rec.
Què cal fer amb l’oci nocturn?
Soc mare de tres adolescents i crec que hi ha d’haver oci nocturn aquí perquè no hagin de marxar a altres poblacions i al final sigui pitjor el remei que la malaltia. El que no es pot és alterar el descans de la ciutadania o empitjorar les condicions de vida dels veïns. Cal situar l’oci nocturn lluny d’on viuen els veïns. Si parlem de Waka, cal explicar que abans tenia un aforament limitat i en aquest mandat o l’anterior es va duplicar. Aquí van començar les incidències. Hi ha molta gent a dins i a fora. Fa uns mesos vam tenir una reunió amb el conseller Elena i els Mossos i es va veure clar que és una situació molt complexa. Però cal treballar i no descansar fins que Sant Quirze deixi de sortir a les notícies perquè hi ha violacions o abusos. A mi m’agrada que Sant Quirze surti a les notícies perquè s’hi viu molt bé.
Quina és la situació a Sant Quirze pel que fa a l’habitatge? Què proposa?
En els darrers vuit anys no s’ha fet res en aquest àmbit. Només s’han donat alguns ajuts. Crec que hem de ser molt ferms a l’hora de prendre decisions. No podem anar fent estudis sense passar a l’acció. Cal construir habitatge públic ara. Els nostres joves se’n vam perquè aquí no poden fer front a un lloguer o a una compra tan elevada i han d’anar als municipis del nostre voltant. No ho podem consentir. Quan sigui alcaldessa faré habitatge de qualsevol manera perquè s’ha de fer ara. També cal habitatge per a la gent gran. Tenim habitatges de tres pisos sense ascensor. I tenim gent a urbanitzacions que queden lluny del centre amb desnivells. Hem de reinventar-nos. Hem de transformar els centres residencials. Seria una bona proposta començar a fer pisos pensant en les diverses comunitats.
Parlem d’urbanisme i mobilitat. Quina és la situació?
A Sant Quirze ja fa quatre anys que som més de 20.000 habitants i encara no tenim un pla de mobilitat fet. Això perjudica també la imatge de la ciutat. S’afegeix a la situació que comentàvem abans de deixadesa. A vegades et trobes amb un carrer que va cap a una direcció i l’endemà va cap a l’altra. Sant Quirze es troba al centre de la comarca i té molt bona comunicació. Això cal mantenir-ho i no podem trobar col·lapsats tots els accessos a les hores punta. Ho hem de resoldre immediatament. Els veïns que viuen a les principals artèries del municipi no poden ni sortir perquè tenen tot de cotxes aturats davant de casa seva. Cal un pla de mobilitat amb cara i ulls, és una prioritat.
La pandèmia va colpejar durament el teixit econòmic a tot arreu. Quina és la seva aposta per reactivar l’economia?
Un punt clau és el comerç del nostre poble. Aquell comerç que va aixecar la persiana durant la pandèmia, que sempre hi és i que dona un servei important a la ciutadania. I també cal donar suport a les empreses. Tenim empreses molt potents que no reben tot allò que necessiten. Hem de crear un vincle entre la Universitat Autònoma de Barcelona i el teixit empresarial, els polígons industrials. Tenim més de 400 empreses per donar cabuda a joves que vulguin venir a treballar al nostre municipi. Pel que fa als ajuts després de la covid, el govern municipal va posar sobre la taula 60.000 euros que no es van exhaurir. I no es van exhaurir perquè els restauradors, els comerciants i els empresaris em van dir: “Com vols que demani un ajut quan després ve Hisenda i he de pagar gairebé més i tot?” El comerç, la restauració i els empresaris volen bonificacions, en lloc d’ajuts que, en acabat, computen.
És membre de l’assemblea de representants del Consell de la República. Com veu la situació política en l’àmbit nacional després de la sortida de Junts del govern i l’evolució del procés independentista?
En l’àmbit nacional Junts vam fer el que les nostres bases ens van dir: sortir del govern. Ho vam respectar. És una situació molt complicada perquè ara s’han d’aprovar uns pressupostos, però no són els que hagués presentat el conseller Giró. Els han canviat. Espero que puguem anar caminant. Pel que fa a la independència, hem de continuar treballant-hi per molt que ens diguin que estem en una via morta. Crec, en la independència del meu país, hi estic treballant i hi treballaré.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

estats units

Les protestes propalestines es traslladen als campus dels Estats Units

barcelona
Estats Units

Un editor de premsa groga reconeix que va afavorir Trump en la campanya de 2016

Barcelona
estat espanyol

La parella d’Ayuso va proposar al fiscal acceptar 8 mesos de presó pel frau fiscal

barcelona
guerra a gaza

L’ONU demana investigar les fosses comunes trobades en els hospitals de Gaza

barcelona
política

Vergés (Junts) reivindica la llengua catalana a la Diada de Sant Jordi

sant feliu de guíxols
unió europea

L’Eurocambra avala les noves regles fiscals que han de reduir el dèficit i el deute

barcelona
política

El TC avala Puigdemont de candidat contra el recurs de Cs

barcelona
regne unit

Sunak anuncia un augment de la despesa en defensa

barcelona
guerra a europa

Hezbol·là ataca amb drons una caserna israeliana a 15 quilòmetres de la frontera

barcelona