Política

política

Junts i Comuns s’uneixen per posar fi als projectils de foam

Presenten una conclusió consensuada a la comissió del model policial

Primer van ser les pilotes de goma i ara li pot tocar el torn als projectils de foam. Els grups de Junts i els comuns al Parlament de Catalunya han consensuat una proposta que es presentarà a la comissió que debat el model policial a Catalunya i que advoca per substituir els foam per un altre material “igual d’eficaços però potencialment menys lesius” per als ciutadans.

La proposta de conclusió, signada pels diputats de Junts Jaume Alonso-Cuevillas, Mònica Sales i dels comuns, David Cid i Marc Parés proposa dos canvis radicals en dos aspectes concrets de les tècniques d’ordre públic. En primer lloc s’aposta per la “retirada urgent” dels projectils SIR-X de les llançadores de projectils viscoelàstics”, i també s’aposta per la “supressió de tècniques de carrusel i qualsevol altra potencialment perillosa per la seguretat dels manifestants”.

La tècnica del carrusel consisteix en fer circular els furgons dels Mossos d’Esquadra en comitiva i trajectòria circular a gran velocitat en un carrer on hi hagi manifestants amb l’objectiu de dissoldre aquella concentració. Un dels primers cops que es va fer servir aquesta tècnica va ser el vespre del dia de la detenció de Carles Puidemont a Alemanya, al carrer d’Aragó.

La iniciativa parlamentària pretén acabar amb les dificultats en que es troben els jutges per investigar casos de lesions de manifestants que han estat lesionats per trets d’escopeters dels Mossos. En el cas d’Ester Quintana, per exemple, es va arribar a indemnitzar la dona que va perdre un ull però mai es va poder identificar el policia causant.

És per això que l’acord entre els dos grups aposta per introduir “tecnològiques que permetin geolocalitzar i registrar les actuacions policials amb vídeo i àudio, amb un sistema de captació, registre, emmagatzematge, indexació i classificació d’arxius audiovisuals que afavoreixi, amb totes les garanties legals, la traçabilitat, supervisió i avaluació d’aquestes actuacions”.

El cas d’Ester Quintana és el que va motivar un primer debat a fons al Parlament sobre el model d’ordre públic a Catalunya que va acabar amb la prohibició expressa de l’us de les pilotes de goma i l’establiment d’un sistema d’indemnització a les víctimes de la policia. Tot i la prohibició, les pilotes de goma van ser utilitzades a Catalunya per la policia espanyola, la tardor del 2017 i del 2019, per reprimir actes independentistes.

Finalment, la proposta de Junts i Comuns també demana que qualsevol innovació en tècniques o material d’ordre públic es faci des de la transparència i amb garantia dels drets humans.”

L’us dels projectils de foam que ara es proposen prohibir ha estat criticat per diversos col·lectius de drets humans, com l’associació Iridia que assegura que a Mossos no es compleix el protocol d’us d’aquest material indicat pel seu fabricant. L’us d’aquest material ja ha provocat ferides a, almenys, tres persones en tres protestes diferents.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

GIRONA

Dani Cornellà serà el cap de llista de la CUP a la demarcació

GIRONA
política

Ara Més se suma a la coalició d’ERC, Bildu i BNH per a les europees

barcelona
còrsega

L’Assemblea aprova el projecte de reforma per a l’autonomia

barcelona
POLÍTICA

ERC tria els representants de la Selva, Gironès i Pla de l'Estany per a la seva llista

GIRONA / SANTA COLOMA
política

Ajornat el judici contra Jové, Salvadó i Garriga per la campanya electoral i no per la llei d’amnistia

barcelona

Refer la llei d’enjudiciament

Madrid

Turquia, mediadora per interès

Istanbul
Brigid Laffan
Presidenta de l’European Policy Centre

“Les guerres a Ucraïna i Gaza definiran el futur d’Europa”

Barcelona
Susanna Bazán López
Cap de l’oposició a Porqueres (Junts per Porqueres)

“Hi ha una mala gestió de govern i falta transparència”

Porfqueres