Política

Justícia entrega els documents de nul·litat de 20 judicis franquistes a Abrera i 87 més a Centelles

Ubasart reivindica que la memòria republicana i democràtica connecta “amb el bo i millor” del país

El Departament de Justícia ha entregat els documents de nul·litat de judicis franquistes a 20 persones nascudes o residents a Abrera (Baix Llobregat) i 87 a Centelles (Osona), 15 de les quals pertanyien a Balenyà. L’acte ha esta presidit per la consellera de Justícia, Drets i Memòria, Gemma Ubasart. La consellera ha reivindicat que la memòria republicana i democràtica connecta “amb el bo i millor” del país com la llibertat, la igualtat, la justícia social i l’autogovern. El document entregat acredita la nul·litat de les sentències i les resolucions de les causes instruïdes i dels consells de guerra a què van ser sotmeses aquestes persones pel règim franquista. Els documents els han recollit familiars dels encausats.

Ubasart ha subratllat la importància política de la memòria. En aquest sentit, ha explicat que els certificats envien missatges molt clars sobre que els afectats no eren culpables de res i que els judicis franquistes van ser “una farsa”. Ha afegit que amb actes com aquest és vol honorar la memòria de les víctimes del franquisme perquè és un “deure democràtic”.

En el cas d’Abrera, també s’ha lliurat a les famílies una còpia de documentació sobre els seus familiars, ja que el jutjat de pau d’aquesta localitat ha entregat a l’Arxiu Històric Municipal una carpeta on s’han conservat les fitxes de llibertat vigilada dels abrerencs durant el Franquisme. La carpeta ha esta conservada i amagada tots aquests anys i ha anat passat de jutge de pau a jutge de pau.

Pel que fa a Centelles, l’entrega dels documents ha coincidit amb les VI Jornades de Memòria Democràtica d’Osona. Sota el títol ’Viure en temps de guerra’ es vol donar veu a les persones, grups i entitats que estudien i difonen la història de la comarca. Aquest any, el focus de les jornades se centra en la vida al front i a la rereguarda d’Osona durant la Guerra Civil.

Més de 6.000 sol·licituds

El Departament de Justícia ha rebut des del 2017 i fins al 30 de setembre 6.630 sol·licituds del document sobre la nul·litat d’un judici o d’un consell de guerra franquista a Catalunya.

Es calcula que a Catalunya es van fer més de 66.000 processos judicials militars per causes polítiques durant la dictadura franquista, segons dades de l’Arxiu Nacional de Catalunya.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

política

Viñas afirma que ERC no abandona un govern “a les primeres de canvi”

llagostera
Pròxim Orient

Almenys cinc morts en una batuda israeliana a Cisjordània

Barcelona
Política

El jutge obre una línia d’investigació secreta per l’espionatge d’Aragonès amb Pegasus

barcelona
Guerra a europa

L’OTAN es compromet a enviar més defenses aèries a Ucraïna

barcelona
orient mitjà

Els EUA sancionen un activista ultra israelià aliat del ministre Ben Gvir

barcelona
GIRONA

Junts aposta per la “simplificació administrativa” amb una finestreta única

GIRONA
BESCANÓ

La CUP defensa que la central hidroelèctrica de Vilanna passi a ser pública

BESCANÓ
guerra a europa

Almenys nou morts en un atac massiu rus de míssils i drons contra Ucraïna

barcelona
orient mitjà

Un ministre israelià insinua que l’atac a l’Iran ha estat “dèbil”

barcelona