Política

estats Units

Els EUA diuen que Bin Salman té immunitat

L’Administració Biden dictamina que l’hereu al tron saudita és immune davant una demanda civil per l’assassinat de Khashoggi

La CIA va responsabilitzar el príncep de la mort del periodista

El govern del president Joe Biden ha declarat que el líder de facto de l’Aràbia Saudita, el príncep hereu Mohammed bin Salman, té immunitat davant una demanda civil presentada per la xicota del periodista assassinat Jamal Khashoggi. El periodista crític amb la Casa Reial Saudita va ser assassinat l’octubre del 2018 després d’entrar al consolat saudita d’Istanbul (Turquia) per gestionar uns documents per poder casar-se amb la seva parella. Allà, Khasggohi va ser assassinat i esquarterat per agents saudites sense que les seves restes s’hagin trobat. Els serveis d’intel·ligència dels EUA, la CIA, considera que la mort del periodista va ser ordenada per Bin Salman.

“És una determinació legal adoptada pel Departament d’Estat sota principis ben fonamentats i basats en el dret internacional”, ha afirmat una portaveu del Consell de Seguretat Nacional de la Casa Blanca. En un document presentat davant un tribunal de districte dels Estats Units, els advocats del Departament de Justícia dels EUA han explicat que “la doctrina de la immunitat dels caps d’Estat és ben clara en el dret internacional” i que, per tant, Mohamed bin Salman gaudeix d’immunitat per ser jutjat.

La decisió de l’Administració posa fi a l’últim intent desesperat de fer justícia per la mort del periodista. “Jamal ha tornat a morir”, ha dit Hatice Cengiz, la promesa del periodista, minuts després de fer-se pública la notícia. “De nou els diners han estat primer”, ha afegit.

La decisió de l’Administració nord-americana evidencia la renúncia del president Biden a la promesa de responsabilitzar al príncep hereu del crim. De fet, el president dels EUA, que q en la campanya a les presidencials de 2020 va prometre convertir Bin Salman en un “pària” en l’escena internacional, va fer un canvi de política el juliol passat quan va viatjar a la ciutat saudita de Jiddah i es va reunir amb ell. La trobada va significar la rehabilitació del príncep saudita a l’escena internacional. Poc després va viatjar a Europa.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

guerra a gaza

El TIJ ordena a Israel garantir l’entrada d’ajuda humanitària a Gaza

barcelona
Política

Mor Joe Lieberman, l’exsenador estatunidenc que volia acabar amb la violència dels videojocs

guerra a gaza

Els EUA critiquen la relatora de l’ONU per als territoris palestins ocupats

barcelona
guerra a europa

Rússia llança 28 drons i míssils contra Ucraïna en un atac dirigit sobretot al sud

barcelona
estat francès

França aprova una llei que castiga la discriminació capil·lar

barcelona

Banyoles aspira a organitzar el mundial de piragüisme marató del 2028

BANYOLES
nacions unides

L’Aràbia Saudita presidirà l’òrgan de l’ONU sobre drets de les dones

barcelona
GIRONA

Dani Cornellà serà el cap de llista de la CUP a la demarcació

GIRONA
política

Ara Més se suma a la coalició d’ERC, Bildu i BNH per a les europees

barcelona