Política

Els nord-americans voten amb la situació econòmica com a principal argument

Les enquestes pronostiquen una victòria clara dels republicans a la cambra baixa i ajustada al Senat

Biden i Trump es llancen a convèncer els indecisos

Demòcrates i republicans es juguen, en les eleccions d’avui, conegudes com les de mig mandat perquè es fan entremig dels comicis presidencials, l’hegemonia al Congrés, actualment controlat pel partit del president Joe Biden a les dues cambres. Els nord-americans votaran, segons la majoria d’analistes, pensant sobretot en la situació econòmica, un fet que, en teoria, hauria d’afavorir l’oposició.

Segons les últimes enquestes, el Partit Republicà té molts números per obtenir el control de les dues cambres del Congrés. D’acord amb la mitjana ponderada d’enquestes feta per FiveThirtyEight, aquesta formació té un 54% de possibilitats d’assolir la majoria al Senat i un 82% de guanyar la Cambra de Representants.

Els líders dels dos partits van fer ahir un últim esforç en la campanya per conquerir el vot dels indecisos i, en el cas de Biden, mirar de minimitzar unes pèrdues al Congrés que li poden complicar molt la seva agenda política. El president va participar en un míting a Maryland, on els demòcrates tenen l’oportunitat de recuperar un governador ara en mans dels republicans. Els demòcrates han basat bona part de la seva estratègia de campanya a mirar d’assegurar els feus d’aquest partit més que no pas a endinsar-se en els bastions del rival.

El principal reclam dels republicans continua sent Donald Trump, a qui el partit no ha trobat un relleu amb el seu ganxo electoral. L’expresident farà el seu últim acte de campanya a Ohio, un estat amb un significat especial per a ell perquè és un dels territoris tradicionalment clau de les eleccions presidencials nord-americanes on els republicans es van endur la victòria. Trump vol mantenir l’hegemonia a Ohio de cara a una pròxima cursa a la Casa Blanca.

Tot i que, com passa en totes les eleccions, els candidats centren els esforços als territoris on el vot és més disputat, els dos partits asseguren que no han deixat de banda cap dels cinquanta estats del país.

“Les nostres polítiques interessen a tots els votants. Es tracta de sentit comú. Tot ciutadà vol viure en una comunitat segura, que el seu fill rebi una bona educació, tenir independència energètica i que s’utilitzi els nostres recursos en lloc dels de Veneçuela o l’Aràbia Saudita”, afirma Ronna McDaniel, líder del Partit Republicà. McDaniel, que va assumir la presidència d’aquesta formació el gener del 2017, assegura que, més que el control del Congrés, quan avui es renovi tota la Cambra de Representants i un terç del Senat a les urnes es decidirà la pervivència del “somni americà”.

El Partit Demòcrata pretenia portar el debat públic a l’esfera de les llibertats i no a la de l’economia. El partit del president argumenta que la democràcia perilla si els conservadors controlen el poder legislatiu i tiren endavant propostes com la d’imposar un vet a l’avortament a nivell federal. “Estem veient una cosa inèdita. En lloc d’afegir drets al que ja tenim, s’estan retirant. Els EUA no són així. Hem vist això per part de dictadors en altres nacions. I és una cosa per la qual hem de preocupar-nos molt”, diu el president del Partit Demòcrata, Jaime Harrison.

Musk recomana votar els conservadors

L’home més ric del món, Elon Musk, va recomanar ahir votar el Partit Republicà en les eleccions legislatives d’avui als Estats Units, en un missatge que va dirigir als “votants independents”. “El poder compartit frena els pitjors excessos de tots dos partits, per la qual cosa recomano votar per un Congrés republicà, atès que la presidència és demòcrata”, va assenyalar Musk a Twitter. El propietari de Twitter va subratllar que els demòcrates i republicans convençuts mai voten per l’altre bàndol, per la qual cosa “els votants independents són els que realment decideixen qui hi ha al comandament”.

Musk havia assegurat anteriorment que no s’identifica plenament amb cap partit. El juny passat, però, ja va avançar que votaria els republicans i ha estat molt crític amb l’administració Biden. La seva adquisició de Twitter ha estat molt celebrada pels conservadors, inclòs l’expresident Donald Trump.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

portugal

Luís Montenegro anuncia la composició del nou govern

barcelona
terrorisme

Estat Islàmic crida a fer atacs a Europa i els EUA per Gaza

barcelona

Sílvia Paneque tornarà a ser la cap de llista del PSC

GIRONA
argentina

Els insults de Milei a Petro provoquen una crisi diplomàtica amb Colòmbia

barcelona
Política

Mor Conxita Tarruella, històrica d’Unió

guerra a gaza

El TIJ ordena a Israel garantir l’entrada d’ajuda humanitària a Gaza

barcelona
Política

Mor Joe Lieberman, l’exsenador estatunidenc que volia acabar amb la violència dels videojocs

guerra a gaza

Els EUA critiquen la relatora de l’ONU per als territoris palestins ocupats

barcelona
guerra a europa

Rússia llança 28 drons i míssils contra Ucraïna en un atac dirigit sobretot al sud

barcelona