Política

PARLAMENT europeu

L’Eurocambra emplaça Marlaska a comparèixer per la tragèdia de Melilla

Vint-i-tres migrants van morir el 24 de juny passat en intentar creuar la tanca

El ministre de l’Interior espanyol no està obligat a acceptar la invitació

La Comissió de Llibertats Civils del Parlament Europeu ha remès una carta al ministre de l’Interior espanyol, Fernando Grande-Marlaska, per convidar-lo formalment a comparèixer per explicar la gestió del Govern de la tragèdia del 24 de juny a Nador (Marroc), on 23 immigrants van morir en intentar creuar la tanca de Melilla.

La carta va ser enviada el 27 d’octubre passat i suposa el primer contacte formal amb el titular d’Interior després que aquesta comissió parlamentària, que a l’Eurocambra gestiona els assumptes relacionats amb la migració, acordés sol·licitar la compareixença el 14 de juliol passat a petició de l’eurodiputat d’Anticapitalistes Miguel Urbán.

La invitació de l’Eurocambra a comparèixer no suposa, no obstant, una obligació a fer-ho.

Fonts del Ministeri de l’Interior assenyalen, després d’enviar aquesta carta per part de la comissió europarlamentària, que “no hi ha novetats ni tenim una data” per a aquesta compareixença.

El president de la Comissió de Llibertats Civils de l’Eurocambra, el socialista espanyol Juan Fernando López Aguilar, va valorar al juliol que es tracta d’un episodi “que mereix aclariment, que se salda amb un balanç de morts inassumible”.

“Per menys han comparegut a la comissió de Llibertats, Justícia i Interior membres del Govern de Malta, de Dinamarca, d’Itàlia o de Grècia una vegada i una altra. És perfectament comprensible que es requereixi el testimoni qualificat del Govern d’Espanya”, ha incidit López Aguilar.

La mort dels 23 migrants al juny ha tornat aquesta setmana a l’actualitat política espanyola després de la publicació d’un reportatge de la BBC sobre els fets a la frontera entre Melilla i Nador (Marroc) en què la cadena britànica assegura que la policia espanyola va veure i no va impedir que desenes de migrants morissin al perímetre fronterer.

En resposta, el Ministeri de l’Interior ha reiterat “el seu suport més ferm” a l’actuació de la Guàrdia Civil el 24 de juny passat al salt massiu de la tanca de Melilla i ha remarcat que va actuar “de forma proporcional, ajustada a la legalitat i de manera ferma” davant d’un intent d’assalt violent a integritat territorial de l’Estat espanyol.

El 14 d’octubre passat, el Defensor del Poble va considerar en les primeres conclusions de la seva investigació que no es van respectar les “garanties legals nacionals i internacionals” en rebutjar-se en frontera 470 persones durant l’intent de salt a la tanca de Melilla.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

No i no

Banyoles
LA CRÒNICA

Memòria democràtica a Castell i Platja d’Aro

País basc

La campanya clou amb el PNB i EH Bildu disputant l’hegemonia

Barcelona
política

Viñas afirma que ERC no abandona un govern “a les primeres de canvi”

llagostera
Pròxim Orient

Almenys cinc morts en una batuda israeliana a Cisjordània

Barcelona
Política

El jutge obre una línia d’investigació secreta per l’espionatge d’Aragonès amb Pegasus

barcelona
Guerra a europa

L’OTAN es compromet a enviar més defenses aèries a Ucraïna

barcelona
orient mitjà

Els EUA sancionen un activista ultra israelià aliat del ministre Ben Gvir

barcelona
GIRONA

Junts aposta per la “simplificació administrativa” amb una finestreta única

GIRONA