Política

BRASIL

Milers de bolsonaristes exigeixen una “intervenció militar” contra la victòria de Lula

Els seguidors del president sortint s’han concentrat avui davant les portes de casernes a Sao Paulo, Brasília i Rio de Janeiro

Les protestes de camioners que bloquegen carreteres han perdut força, tot i que encara en persisteixen 167 del dels prop de 500 que hi havia dilluns

Milers de seguidors del president sortint del Brasil, Jair Bolsonaro, s’han concentrat aquest dimecres davant les portes de casernes a Sao Paulo, Brasília i Rio de Janeiro per exigir una “intervenció militar” contra la victòria electoral del líder progressista Luiz Inácio Lula da Silva.

Les concentracions, en què els manifestants proclamen que “autoritzen” Bolsonaro a cridar a les Forces Armades, han estat convocades a les xarxes socials pels grups d’ultradreta que donen suport al governant i no reconeixen la victòria de Lula a les urnes.

Les mobilitzacions han estat convocades en paral·lel a les protestes de camioners que bloquegen carreteres amb el mateix objectiu des de dilluns passat, encara que aquestes manifestacions han perdut força després que el mateix Bolsonaro les va desautoritzar i va determinar que el govern iniciï el procés de transició amb l’equip de Lula.

Segons la Policia de Carreteres (PRF per les sigles en portuguès), aquest dimecres, festiu al Brasil pel Dia dels Morts, persistien 167 bloquejos de camioners, dels prop de 500 que hi havia dilluns passat, un dia després de les eleccions.

En un d’aquests bloquejos, a la ciutat paulista de Baruerí, els camioners es negaven a aixecar la protesta, però han estat reprimits per la policia amb gasos lacrimògens, cosa que ha generat petits incidents, fins ara sense víctimes.

La protesta dels camioners, tot i així, ha perdut intensitat des que Bolsonaro, líder de la ultradreta, va acabar admetent la seva derrota i va determinar que el govern iniciï el procés de transició amb l’equip de Lula, cosa que està prevista per aquest dijous.

Bolsonaro es va pronunciar sobre el resultat de les eleccions aquest dimarts, dos dies després que l’escrutini oficial va sentenciar la victòria del líder progressista per un marge molt estret d’1,8 punts percentuals.

Mentre Bolsonaro va estar en silenci, els seus simpatitzants més ultres van iniciar el moviment que exigeix a les Forces Armades un cop militar, que “clausuri” el Parlament i la Cort Suprema però mantingui l’actual governant al poder.

Tot i així, els colpistes van ser desautoritzats pel mateix Bolsonaro en el seu pronunciament, malgrat que va dir que el “moviment popular” era “fruit de la indignació i el sentiment d’injustícia per com es va donar el procés electoral”.

Malgrat això, Bolsonaro va afirmar que “les manifestacions pacífiques sempre seran benvingudes”, però va reforçar que els seus mètodes “no poden ser els de l’esquerra, que sempre han perjudicat la població, com la invasió de propietats o la destrucció de patrimoni”, i va subratllar que ningú no pot impedir “el dret d’anar i venir”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Dolors Feliu i Torrent
Presidenta de l’Assemblea Nacional Catalana

“El resultat de la consulta és un «no de moment» a la llista cívica”

BANYOLES

El dilema de l’ANC

Banyoles

Un anunci inesperat i una decisió incerta

Banyoles

Força, empatia, lideratge, defensa...

Barcelona
CRÒNICA

Les primeres hòsties de la Laia Estrada

política

El PSC s’enlaira i l’independentisme suma en el CEO

barcelona
anàlisi

Reflexió de Sánchez i vot compromès

Historiador
anàlisi

L’heroi de tragèdia ens escriu una carta

Professora emèrita de la Universitat Autònoma de Barcelona
Carlos Carrizosa
Candidat de Ciutadans

“Puigdemont ens ha tractat com ciutadans de segona”

Barcelona