Política

Estat espanyol

La policia espanyola va veure i no va impedir la mort d’immigrants a Melilla, segons la BBC

La cadena britànica publica una investigació que qüestiona les versions oficials de l’Estat i el Marroc

Interior defensa l’actuació dels cossos de seguretat i diversos grups del Congrés demanen més explicacions, inclòs Unides Podem

La Policia espanyola va veure i no va impedir que desenes d’immigrants africans morissin a la frontera amb el Marroc el passat 24 de juny, després del salt massiu a la tanca que envolta l’enclavament espanyol al nord d’Àfrica, segons la cadena BBC.

L’equip Africa Eye de l’emissora pública britànica ha realitzat una investigació sobre aquest incident i ha revisat desenes de vídeos difosos a internet, que mostren moltes persones “apinyades en una zona del punt fronterer”, coneguda com el Barri Xinès –entre Nador i Melilla-, “algunes immòbils, altres sagnant i d’altres visiblement angoixades”. Segons les dades oficials, almenys 23 persones van morir i desenes van resultar ferides, però la xifra de víctimes podria ser més elevada perquè hi ha més de 70 persones desaparegudes, segons el mateix mitjà.

La cadena recorda que en els dies posteriors a l’incident les autoritats dels regnes d’Espanya i el Marroc van defensar les seves accions i van justificar que l’actitud dels immigrants va ser violenta, davant la qual les forces de seguretat van utilitzar una força raonable.

Però la investigació que la BBC ha realitzat sobre aquell incident mortal ha revelat “nous detalls sobre els fets que posen en dubte les versions oficials”.

Un equip de la cadena britànica va obtenir accés al complex fronterer del Barri Xinès i va entrar a la sala de control de circuit tancat de televisió (CCTV) de la Guàrdia Civil, on hi ha les pantalles gegants que mostren les imatges de les càmeres instal·lades a la tanca fronterera. Això significa, segons la cadena, que “és probable que els funcionaris espanyols veiessin molt del que va passar aquell dia”.

Els periodistes van ser guiats al costat espanyol del Barri Xinès per agents de la Guàrdia Civil, que van descriure una zona de l’anomenada “terra de ningú” com a controlada per l’Estat espanyol. La BBC ha comparat aquest sector amb les imatges d’aquell dia i ha identificat que és la mateixa on s’hi veien diversos cadàvers, que van ser arrossegats cap al costat marroquí per la policia d’aquest país. Les gravacions també mostren que alguns immigrants van ser colpejats pels policies marroquins sota la mirada de la Guàrdia Civil espanyola.

La BBC també ha obtingut gravacions, preses del costat espanyol, que mostren que les forces de seguretat espanyola van respondre amb força al salt. S’hi veu com els agents disparen bales de goma directament contra el grup que escala la tanca cap a Melilla. L’equip d’investigació ha comptat el so de més de 40 trets en 2 minuts.

“Això planteja nous dubtes sobre la responsabilitat en els successos”, conclou la cadena.


Interior defensa l’actuació policial
El ministeri espanyol de l’Interior ha reaccionat aquest dimecres a la informació de la BBC reiterant el seu “més ferm suport” a l’actuació de la Guàrdia Civil el passat 24 de juny. El departament de Fernando Grande-Marlaska ha defensat que les forces de seguretat van actuar aquell dia de forma “proporcional, ferma i ajustada a la legalitat” davant un intent d’assalt violent a la integritat territorial d’Espanya.

Fonts d’Interior consideren “decebedor i sorprenent” que es llancin acusacions “de gran gravetat sense el suport de cap prova”. En aquest sentit, subratllen que “absolutament ningú, ni la Guàrdia Civil, ni la Gendarmeria, ni la Fiscalia General de l’Estat, ni el Defensor del Pueblo ni les autoritats marroquines sostenen que les morts van tenir lloc en territori nacional” espanyol.

Des del ministeri asseguren que les Forces i Cossos de Seguretat de l’Estat defensaran les fronteres d’Espanya “amb la mateixa professionalitat, exemplaritat i subjecció a la legalitat”.

Jucil, l’associació professional majoritària entre els guàrdies civils, ha reivindicat que l’ús de càmeres personals per part dels agents permetria “saber la veritat” en situacions com la viscuda en el salt a la tanca de Melilla el passat 24 de juny. És per això que reclama que se’n facilitin als agents perquè les duguin durant les seves intervencions. “És una fórmula eficaç per facilitar als jutges i a la societat el coneixement de la veritat”, afegeix.


Unides Podem i Bildu demanen una investigació parlamentària
Unides Podem ha exigit aquest dimecres que el Congrés dels Diputats investigui els incidents del passat 24 de juny a la tanca de Melilla després dels “dubtes” que ha generat el reportatge de la BBC.

El president del grup parlamentari d’Unides Podem al Congrés, Jaume Asens, ha demanat en una entrevista amb Onda Cero que el PSOE deixi de bloquejar aquesta comissió d’investigació. Asens ha opinat que el reportatge és un “cop a la versió oficial dels fets” perquè demostra que la massacre podria “haver estat evitada si la Guàrdia Civil hagués actuat”. Segons ell, això és “molt greu” i exigeix una investigació “rigorosa” al Congrés.

El diputat morat criticat que el govern no hagi difós algunes vídeos dels fets. “No pot ser que s’ocultin aquestes imatges al Defensor del Poble”, ha recriminat. Asens ha destacat que Ángel Gabilondo ja va dir que li faltaven imatges.

“No sé qui diu la veritat i qui no. Genera molt neguit pensar que es poden estar amagant al Defensor del Poble imatges que estiguin en mans del ministeri de l’Interior”, ha afegit.

 Asens ha advertit que estan “enfadats” perquè Grande-Marlaska no es comporta com un ministre d’un govern progressista com l’actual. Segons ell, s’assembla més al popular Jorge Fernández Díaz que a un membre d’un “govern de coalició”.

El parlamentari ha recordat que davant la “major massacre en frontera dels últims 40 anys”, primer es va dir que era “una operació ben resolta”; després que tot era “legal i proporcional” i que “la culpa era dels morts, de les màfies”; a continuació es va “negar la comissió d’investigació al Congrés”, i finalment “no es van proporcionar les imatges al Defensor del Pueblo”.

De la seva banda, el portaveu de la formació a la cambra Baixa, Pablo Echenique, ha apuntat davant els periodistes que el reportatge “incideix en els dubtes” que va manifestar el seu grup.

El diputat d’EH-Bildu Jon Iñarritu també ha exigit aclarir els fets a través d’una comissió d’investigació al Congrés, en la qual els diputats puguin veure les imatges del pas fronterer, perquè “no sigui la BBC la que ens hagi de dir què va passar”.

En declaracions al congrés, Iñarritu ha afirmat que el reportatge mostra que la versió dels fets que va donar Interior és “falsa” i que també hi va haver morts en “territori espanyol” que cal “aclarir”. “Està tardant el ministeri de l’Interior a aclarir tots els fets, a fer públiques les imatges”, ha denunciat EH-Bildu.

Iñarritu ha subratllat que “la línia de frontera és clara”, malgrat que el ministeri parli d’“una terra de ningú que no existeix en dret internacional” i d’una “zona operativa que sí que reconeixen com a espanyola”. “També en aquesta zona operativa van esdevenir morts, segons la investigació periodística de la BBC”, ha advertit.

Els diputats de la Comissió d’Interior viatjaran dilluns vinent a la frontera de Melilla, accediran a la “infraestructura fronterera del Barri Xinès” i visitaran el centre de coordinació de la Guàrdia Civil, on esperen veure les imatges que van enregistrar les càmeres del perímetre, ha afegit Iñarritu.


El PP reclama més “explicacions” a Grande Marlaska
La portaveu del PP al Congrés, Cuca Gamarra, ha dit avui que la seva formació sol·licitarà la compareixença urgent del ministre de l’Interior, Fernando Grande-Marlaska, perquè el reportatge de la BBC “posa en dubte l’explicació que va donar en seu parlamentària”. Segons Gamarra, la investigació de la cadena britànica posa de manifest que aquesta qüestió “no està ben resolta” i “danya la imatge del nostre país”.

És per això que creu que Grande-Marlaska ha de donar “totes les explicacions oportunes”. També ha reclamat “saber la veritat” amb el “el visionat de les imatges que estan a disposició del ministeri de l’Interior” i que Marlaska hauria d’enviar ara al Congrés dels Diputats. Gamarra ha advertit que si el ministre es nega a remetre aquestes imatges al Congrés, el PP es reserva “totes les accions oportunes”.

Segons ella, “els espanyols no haurien de veure el que té el ministeri de l’Interior a través d’un mitjà de comunicació estranger” sinó que ha de ser el mateix ministeri el qui “posi a disposició dels espanyols a través del Congrés aquestes imatges perquè sàpiguen què va passar”.

La presidenta de Ciutadans, Inés Arrimadas, ha retret al govern la falta de reacció davant la “greu” informació difosa per la BBC. “No vull imaginar que passaria en aquest país si aquests fets es produeixen amb un Govern d’un altre color”, ha dit. Segons ella, si el PSOE i Podem estiguessin a l’oposició, estarien “posant el crit al cel” i “cremant els carrers”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Estat espanyol

L’entorn i els socis de Sánchez l’animen a continuar

Barcelona
escòcia

L’SNP trenca la coalició de govern amb els Verds

barcelona
política

La incertesa per la carta de Sánchez sacseja l’inici de campanya pel 12-M

barcelona
Estat espanyol

Feijóo diu que Sánchez fa una “operació de supervivència política”

Estat espanyol

La fiscalia demana arxivar el cas contra la dona de Pedro Sánchez

Barcelona
Estat Espanyol

Brussel·les considera la decisió de Sánchez un “afer intern” espanyol

Barcelona
política

Aragonès diu que no té sentit una qüestió de confiança i demana a Sánchez que “planti cara” a la ultradreta

barcelona
Estat espanyol

Manos Limpias admet que la denúncia es basa en retalls de premsa

Barcelona
política

Illa diu que respecta el “parèntesi” de Sánchez i crida els socialistes a la “resistència”

barcelona