Política

Pròxim Orient

Mor un colon israelià en un atac palestí a l’assentament on viu Ben Gvir

El polític ultradretà assegura que l’objectiu era la seva casa

L’Exèrcit afirma que “el terrorista ha estat neutralitzat

Un colon israelià d’uns 60 anys ha mort aquest dissabte per les ferides de bala rebudes en un atac palestí a l’assentament de Kiryat Arba, on viu el polític israelià d’ultradreta Itamar Ben Gvir, a l’àrea d’Hebron, al sud de Cisjordània ocupada. En l’incident han resultat ferides quatre persones més.

La víctima ha estat ser traslladat inconscient en helicòpter a l’hospital Hadasah de Jerusalem, on ha estat declarat mort, segons ha confirmar el centre mèdic.

L’Exèrcit israelià ha informat en un comunicat que “un guàrdia de seguretat de l’àrea ha neutralitzat el terrorista”. La mort de l’atacant no ha estat confirmada per fonts palestines, ni cap grup l’ha reivindicat com a “màrtir”. “Les nostres tropes estan buscant sospitosos addicionals en el tiroteig”, ha indicat un portaveu militar.

El servei d’emergències israelià Magen David Adom ha informat que quatre persones han resultar ferides en l’incident: un israelià d’uns 50 anys, en estat moderat, dos més, de 49 i 19 anys, en estat lleu. Un palestí de 37 anys, també amb ferides moderades, ha estat traslladat a un centre mèdic de l’Autoritat Nacional Palestina (ANP).

La Mitja Lluna Roja Palestina ha informat que tropes israelianes han obert foc contra la seva ambulància quan s’ha apropat per atendre el palestí, i el conductor també ha resultat ferit l’espatlla.

L’ultradretà Ben Gvir, el polític que més puja a les enquestes en les eleccions de dimarts, ha afirmat a Twitter que l’atac tenia com a objectiu casa seva, on eren la seva dona i fills. “La meva família està actualment protegida sota un atac amb trets a casa nostra a Kiryat Arba. Estem seguint les instruccions de les forces de seguretat”, ha escrit el polític extremista les xarxes socials.  Gvir defensa idees com l’expulsió de tots els àrabs de la “terra bíblica d’Israel”, la pena de mort o que els civils porten armes,

Les forces de seguretat israelianes, però, creuen que el tiroteig no es dirigia a l’habitatge sinó a un punt de control militar a prop de l’assentament.

El primer ministre israelià, Yair Lapid, poc després de l’atac, ha assegurat que “el terrorisme no ens derrotarà. Actuarem amb mà dura”.

El moviment islamista Hamàs ha aplaudit l’atac, tot i que no el va reivindicar. “La resistència a Cisjordània ha demostrat una vegada més la seva capacitat per sorprendre Israel i colpejar-lo arreu”, ha celebrat Hazem Qasam, portaveu del grup que governa Gaza, on els altaveus de les mesquites han celebrat l’atac.

La Cisjordània ocupada viu el seu any més violent des del 2015 –quan va esclatar la Intifada dels Ganivets- i uns 135 palestins ja han mort en incidents violents amb Israel, com atacs o enfrontaments armats. Del costat israelià han perdut la vida 23 persones, 16 d’ells civils.

La pressió a la zona s’ha vist exacerbada pels atacs cada vegada més freqüents a palestins per part de colons, al voltant de 700.000 a tota la Cisjordània ocupada, inclòs Jerusalem est. Només a l’àrea d’Hebron superen els 200.000.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

guerra a gaza

Els EUA critiquen la relatora de l’ONU per als territoris palestins ocupats

barcelona
guerra a europa

Rússia llança 28 drons i míssils contra Ucraïna en un atac dirigit sobretot al sud

barcelona
estat francès

França aprova una llei que castiga la discriminació capil·lar

barcelona

Banyoles aspira a organitzar el mundial de piragüisme marató del 2028

BANYOLES
nacions unides

L’Aràbia Saudita presidirà l’òrgan de l’ONU sobre drets de les dones

barcelona
GIRONA

Dani Cornellà serà el cap de llista de la CUP a la demarcació

GIRONA
política

Ara Més se suma a la coalició d’ERC, Bildu i BNH per a les europees

barcelona
còrsega

L’Assemblea aprova el projecte de reforma per a l’autonomia

barcelona
POLÍTICA

ERC tria els representants de la Selva, Gironès i Pla de l'Estany per a la seva llista

GIRONA / SANTA COLOMA