Política

Estat espanyol

Un vocal del CGPJ recorre al Suprem el nomenament del substitut interí de Lesmes

Wenceslao Olea demana la suspensió cautelar urgent del nomenament de Rafael Mozo, que considera il·legal

El seu recurs se suma al que ha interposat el secretari general de l’òrgan pels mateixos motius

El vocal del Consell General del Poder Judicial (CGPJ) Wenceslao Olea ha presentat un recurs on reclama la suspensió cautelar urgent del nomenament del president interí de l’òrgan de govern dels jutges, Rafael Mozo, que substitueix el dimissionari Carlos Lesmes.

Fonts jurídiques han informat que Olea ha demanat suspendre l’acord del ple del CGPJ del passat dijous que va designar Mozo –considerat progressista-, el vocal més antic, com a nou president “en suplència” de l’òrgan de govern dels jutges, amb els poders limitats.

En la línia de l’informe que va presentar el mateix Lesmes abans de plegar, Olea argumenta que la llei estableix que el president del CGPJ sigui la mateixa persona que ostenta la presidència del Tribunal Suprem (TS). Això no passa des de dijous passat, quan es va votar el nomenament de Mozo com a president del CGPJ i de Francisco Marín Castán com a president en funcions del TS.

La decisió va ser pràcticament unànime, amb 16 vots a favor i un en contra: el d’Olea. La progressista Mar Cabrejas es va absentar de la votació perquè tampoc estava d’acord amb el procediment d’elecció.

Correspon ara a la secció sisena de la Sala Contenciosa Administrativa del Suprem decidir si adopta les mesures cautelars i urgents que li demana Olea i suspèn el nomenament de Mozo, o bé si les desestima per estudiar amb més profunditat la demanda.  Els magistrats disposen d’un màxim de 48 hores per resoldre sobre la petició des que es registra el recurs.

Fonts jurídiques citades per EFE apunten que la petició podria no prosperar perquè l’article 20 de la Llei de la Jurisdicció Contenciosa Administrativa diu que “no poden interposar recurs contenciós administratiu contra l’activitat d’una Administració Pública els òrgans de la mateixa i els membres dels seus òrgans col·legiats tret que una llei ho autoritzi expressament”.

Però en cas que prosperi el recurs, previsiblement diversos magistrats de la sala s’hauran d’apartar de la decisió perquè van donar suport a l’informe de Lesmes que apostava perquè Marín Castán assumís alhora les presidències del CGPJ i del Suprem.

El recurs de Wenceslao Olea –considerat membre del sector conservador- se suma al que també ha interposat el secretari general del CGPJ, José Luis Benito, pels mateixos motius.

Tot plegat mentre es manté el bloqueig del sector conservador al nomenament dels dos magistrats del Tribunal Constitucional (TC) que li pertoca nomenar, i continua sense arribar l’acord entre el PP i el PSOE que ha de fer possible la renovació de l’òrgan de govern dels jutges.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

L’hegemonia del PNB trontolla

Barcelona
Orient Mitjà

Israel respondrà a l’Iran tot i la crida a la contenció dels EUA

Beirut
Gorka Knörr
Polític basc

“Seria un greu error reeditar el pacte de govern PNB-PSE”

Barcelona
Índia

La democràcia més gran, en perill

Tòquio
Carles Ibáñez
Cap de l’oposició de l’Ajuntament de les Preses (+ Aprop les Preses)

“Les coses han de ser clares, en la variant, i arribar al consens”

Les Preses

El Consell Comarcal el Baix Empordà condemna els fets de Bellcaire

la bisbal d’empordà
guerra a gaza

Israel prepara l’evacuació de Rafah per començar la invasió

barcelona
POLÍTICA

Suport a Campmajó i al ‘segon exili’ de Tsunami, a Girona

GIRONA
política

El ple de Girona aprova incrementar el preu de les zones blava i verda

girona