Política

La crisi en el Poder Judicial irromp en la desfilada del 12-O

Cap membre de la cúpula de la judicatura participa en els actes

Sánchez intenta esquivar sense èxit una escridassada

La greu crisi que viu la justícia espanyola es va traslladar ahir a la desfilada militar del 12-O a Madrid, durant la qual el president espanyol, Pedro Sánchez, no va poder evitar una sorollosa escridassada en arribar a l’acte.

No és la primera vegada que en aquest acte el xiulen. Aquesta vegada, però, per estalviar-se el mal tràngol, el president espanyol hauria trencat el protocol i va arribar més tard que Felip VI i Letícia, que van haver d’esperar-se dins del cotxe que Sánchez se sumés a la comitiva oficial. Tot i això, en el curt trajecte entre la salutació amb el monarca i la llotja des d’on va veure la desfilada, es va poder sentir una xiulada monumental i al passeig de la Castella van ressonar amb força els crits de “Fora!” i “Dimissió!”.

La desfilada militar del 12-O d’aquest any va estar marcada per la greu crisi que travessa la judicatura espanyola. L’absència del fins ara president del Consell General del Poder Judicial (CGPJ) i del Tribunal Suprem, Carlos Lesmes, estava prevista, però no la dels vocals del sector conservador. Semblaria ser que els vocals no van rebre a temps la invitació del Ministeri de Defensa. Això va causar un gran malestar entre els vocals nomenats pel PP en considerar-ho una falta de consideració, motiu pel qual van decidir declinar assistir a la desfilada militar. Tampoc cap membre del Tribunal Suprem, de l’Audiencia Nacional ni dels Tribunals Superiors de Justícia van participar en els actes.

En qualsevol cas, la plantada de la judicatura espanyola va ser al govern espanyol, perquè sí que van participar en la tradicional recepció posterior a la desfilada que ofereixen els monarques al Palau Reial.

D’altra banda, la desfilada militar del 12-O d’ahir era la primera d’Alberto Núñez Feijóo com a líder del PP i cap de l’oposició. El líder del PP va tornar a coincidir amb el dirigent de Vox, Santiago Abascal, amb qui es va reunir en secret el setembre passat en un hotel del centre financer de Madrid. No hi ha constància fotogràfica de la trobada, però la reunió va ser filtrada dies després des de la formació d’extrema dreta.

LA XIFRA

4.000
militars,
150 vehicles i 84 aeronaus van participar en la desfilada militar. Es desconeix encara el cost de l’acte.

Un paracaigudista protagonitza un altre incident

Nou incident en la desfilada militar del 12-O a Madrid. Un paracaigudista de l’exèrcit de l’aire havia de desplegar una gran bandera espanyola mentre descendia sobre el passeig de la Castellana, però mentre baixava la bandera se li va entortolligar entre les cames i, durant un minut, el soldat no va aconseguir desfer l’embolic.

Finalment, el soldat va desplegar totalment la bandera i va aterrar sense dificultats. La situació va provocar una gran tensió perquè va recordar el ridícul que es va viure el 2019. Aleshores, un altre paracaigudista de l’exèrcit, equipat també amb una immensa bandera espanyola, es va estimbar contra un fanal quan aterrava al passeig de la Castellana de Madrid, va romandre penjat durant uns minuts al fanal i va haver de requerir assistència per baixar.

L’any passat, el moment tens no el va protagonitzar cap paracaigudista, sinó la Patrulla Águila durant l’exhibició aèria. Durant la desfilada, els caces que sobrevolen el cel dibuixen amb el fum la bandera espanyola, però el 2021 hi va haver un problema amb el colorant i una de les franges va sortir morada, la qual cosa va fer recordar a alguns la bandera republicana.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

politica

Aragonès recela de la crida a la unitat de Puigdemont: “No m’en refiaria gaire”

barcelona
regne unit

El Parlament britànic aprova el pla per deportar migrants a Ruanda

barcelona
política

Zapatero: “Hauria estat tremendament negatiu veure Puigdemont a la presó”

barcelona
alemanya

Detenen l'assistent d’un eurodiputat d’AfD sospitós d’espiar per a la Xina

barcelona
Jon O. Urain
Editor de política de ‘Berria’

“EH Bildu ja és una alternativa de govern al País Basc”

Barcelona
Carles Puigdemont
Candidat de Junts + Puigdemont x Catalunya

“Si hi ha una majoria simple però sòlida hem d’intentar governar”

Perpinyà
Eugeni Pibernat i Roig
Portaveu de Tots per Begur i Esclanyà (TxBE) i cap de l’oposició local

“Sense nous permisos d’obres no hi ha marge per invertir”

Begur
estats units

Desenes de detinguts en la Universitat Yale contra la guerra a Gaza

barcelona
guerra a gaza

Detinguts dos palestins a Jerusalem per atropellament

barcelona