Política

estat espanyol

El PP insta a negociar el CGPJ i el TC perquè Lesmes no hagi de dimitir

Els populars accepten les “regles del joc”, el model vigent, per a la reforma tot i que no les comparteixen

El PP ha fet una nova crida al govern espanyol per a negociar la renovació tant del Consell General del Poder Judicial com del Tribunal Constitucional perquè el president del Consell, Carlos Lesmes, “no hagi de marxar” davant l’ultimàtum pel qual dimitirà aquesta setmana si no veu una possibilitat d’acord clara.

El sotssecretari d’Acció Institucional del PP, Esteban González Pons, ha fet aquest emplaçament des d’Onda Cero, on aquest dilluns ha denunciat els retrets de l’Executiu, amb el qual el partit d’Alberto Núñez Feijóo no ha establert nous contactes després de la visita del comissari europeu de Justícia, Didier Reynders, la setmana passada.

Des de Càceres, on ha acudit al XXV Congrés de l’Empresa Família, Feijóo ha apuntat que el comissari europeu va sostenir que és necessari modificar el model d’elecció per a “adequar-lo a l’esperit europeu”, en línia del que defensa el seu partit.

El líder del PP ha argumentat a més que la seva formació ha acceptat les “regles del joc”, el model vigent, encara que no el comparteixi, i està disposat a posar fi a més de quatre anys de bloqueig a renovar el CGPJ amb l’actual sistema.

No obstant això, els populars demanen “algun tipus de compromís” per a una reforma consensuada que doni més pes als jutges en l’elecció dels vocals, i condicionen amb diversos requisits la renovació més immediata, com la d’evitar les portes giratòries.

L’actual direcció del PP només es fa responsable dels sis mesos de bloqueig transcorreguts des que Feijóo va prendre les regnes del partit, atribuint la resta del desacord als seus predecessors.

Aquest partit nega que estigui posant excuses per a no negociar i argumenta que han fet tots els esforços possibles “per a desfer el nus”, mentre que a l’altre costat el govern, que no vol canviar el sistema vigent i exigeix complir el mandat constitucional, va impulsar la reforma del CGPJ per a renovar el TC, trencant el diàleg, segons els populars.

Així i tot, insisteixen els populars a negociar, al mateix temps que adverteixen del poc marge que els deixa la negativa de l’altra part. Ho ha verbalitzat aquest dilluns en roda de premsa Juan Bravo, sotssecretari d’Economia del PP: “Per part nostra és difícil fer alguna cosa més, si l’altra part no vol atendre”.

El PP vincula a més el pacte del CGPJ amb la renovació negociada del terç corresponent del Tribunal Constitucional, on el govern ha de designar a dos magistrats i el CGPJ a altres dos.

El PP admet que l’Executiu té l’última paraula a l’hora de triar als seus dos magistrats, però demana conèixer els noms perquè el CGPJ pugui fer els seus nomenaments de manera que existeixin contrapesos.

El principal partit de l’oposició adverteix que podria donar-se una majoria inèdita de set progressistes enfront de quatre jutges conservadors, la qual cosa provocaria una pèrdua de confiança en aquest tribunal de garanties en “una part de l’espectre polític”.

A més, fan valer la cinquena vacant del Tribunal Constitucional, la d’Alfredo Montoya, que en renunciar a l’estiu per motius de salut va deixar un buit que segons els populars “correspon” al bloc conservador. En aquest cas és el Senat el que ha de cobrir la plaça, la qual cosa obliga a un pacte entre els dos principals partits.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

estats units

Les protestes propalestines es traslladen als campus dels Estats Units

barcelona
Estats Units

Un editor de premsa groga reconeix que va afavorir Trump en la campanya de 2016

Barcelona
estat espanyol

La parella d’Ayuso va proposar al fiscal acceptar 8 mesos de presó pel frau fiscal

barcelona
guerra a gaza

L’ONU demana investigar les fosses comunes trobades en els hospitals de Gaza

barcelona
política

Vergés (Junts) reivindica la llengua catalana a la Diada de Sant Jordi

sant feliu de guíxols
unió europea

L’Eurocambra avala les noves regles fiscals que han de reduir el dèficit i el deute

barcelona
política

El TC avala Puigdemont de candidat contra el recurs de Cs

barcelona
regne unit

Sunak anuncia un augment de la despesa en defensa

barcelona
guerra a europa

Hezbol·là ataca amb drons una caserna israeliana a 15 quilòmetres de la frontera

barcelona