Política

Els líders prorussos de Donetsk i Lugansk demanen formalment a Putin l’annexió

El Kremlin reclama la victòria en les consultes fetes a mida als territoris ucraïnesos ocupats

Afirma que l’ofensiva militar continuarà després d’annexar-los

Moscou es preparava ahir per annexar una franja d’Ucraïna amb la publicació dels resultats dels referèndums fets a mida als quatre territoris ucraïnesos ocupats per Rússia: les autoproclamades repúbliques populars de Donetsk i Lugansk, així com la regió de Kherson i Zaporíjia. Com era previsible, el sí a l’annexió va guanyar per àmplia majoria, com en el referèndum celebrat a Crimea el 2014. Entre el 87,05% i el 99,23% dels votants en les consultes a Donetsk, Lugansk, Kherson i Zaporíjia van donar suport a la incorporació a Rússia. A Donetsk va ser del 99,23%, mentre que a Lugansk el sí a l’annexió va ser lleugerament més baix, un 98,42%, i a les regions de Kherson i Zaporíjia la incorporació a Rússia va obtenir el suport del 87,05% i el 93,11% dels ciutadans, respectivament. Un resultats que no seran reconeguts per la comunitat internacional. De fet l’ONU va deixar clar ahir que no reconeixerà el resultat de les consultes, ja que “no poden considerar-se una expressió genuïna de la voluntat popular”. Tampoc la UE ni els EUA reconeixeran els resultats d’unes consultes que consideren il·legals. Tampoc Turquia, aliat fins ara de Rússia.

Agilitat

Tot i això, Rússia vol incorporar al més aviat possible els territoris, que implicarien una escalada més en el conflicte bèl·lic, ja que a partir del moment que aquestes zones ucraïneses s’incorporin a la Federació Russa qualsevol atac contra elles serà considerat un atac a Rússia.

El cap de l’autoproclamada República Popular de Donetsk, Denís Puixilin, i el líder de Lugansk, Leonid Pàssetxnik, van anar ahir a Moscou per demanar formalment l’annexió del Donbass –format per aquests dos territoris–, Kherson i Zaporíjia. Segons el diari rus Kommersant, el procés de l’annexió pot trigar dotze dies. D’acord amb les lleis russes, el president rus, Vladímir Putin, ha de reconèixer la independència de Kherson i Zaporíjia abans d’aprovar l’adhesió a la federació russa. La de Donetsk i Lugansk ja va ser reconeguda per Moscou el 21 de febrer, tres dies abans d’envair Ucraïna. Putin podria reconèixer la independència de Kherson i Zaproíjia demà, divendres, durant una compareixença al Parlament. El Senat rus, segons es va saber dimarts, té previst debatre l’annexió el 4 d’octubre i posteriorment ha de ser aprovada per la Duma.

Mobilització militar

L’apropiació d’aquests territoris, però, no suposarà el final de l’ofensiva militar. Així ho va deixar clar ahir el Kremlin, en el dia 217 de la guerra. “Com saben, no tot el territori de la república popular de Donetsk ha estat alliberat encara. Estem parlant del territori en les seves fronteres del 2014. Per això, com a mínim, cal alliberar tota la república popular de Donetsk”, va manifestar el portaveu de la presidència russa, Dmitri Peskov. Mentrestant continua la mobilització de reservistes. Un procés que tampoc no li està sortint bé, a Putin, ja que molts ciutadans russos fugen i el descontentament social va creixent.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

GIRONA

Dani Cornellà serà el cap de llista de la CUP a la demarcació

GIRONA
política

Ara Més se suma a la coalició d’ERC, Bildu i BNH per a les europees

barcelona
còrsega

L’Assemblea aprova el projecte de reforma per a l’autonomia

barcelona
POLÍTICA

ERC tria els representants de la Selva, Gironès i Pla de l'Estany per a la seva llista

GIRONA / SANTA COLOMA
política

Ajornat el judici contra Jové, Salvadó i Garriga per la campanya electoral i no per la llei d’amnistia

barcelona

Refer la llei d’enjudiciament

Madrid

Turquia, mediadora per interès

Istanbul
Brigid Laffan
Presidenta de l’European Policy Centre

“Les guerres a Ucraïna i Gaza definiran el futur d’Europa”

Barcelona
Susanna Bazán López
Cap de l’oposició a Porqueres (Junts per Porqueres)

“Hi ha una mala gestió de govern i falta transparència”

Porfqueres