Política

La CUP rebutja les “solucions màgiques i inútils” d’Aragonès

Els anticapitalistes li demanen al president que s’aixequi de la taula de diàleg

Defensen un marc “internacional” per resoldre el conflicte i qüestionen l’acord de claredat

La CUP ha rebutjat les “solucions màgiques i inútils” del president de la Generalitat, Pere Aragonès, per resoldre el conflicte català i li ha demanat que s’aixequi de la taula de diàleg. “Doni per acabat aquest desencert”, ha dit aquest dimarts el diputat de la CUP Carles Riera en el debat de política general. Per als anticapitalistes l’acord de claredat proposat per Aragonès només “remet” a la taula de diàleg amb el govern espanyol. “És una eina inútil en aquest moment polític”, ha remarcat la diputada de la CUP Eulàlia Reguant, que veu una “falta d’incentius” en la negociació per “abordar qüestions nuclears” com són l’amnistia i la negociació.

Així, els anticapitalistes han avisat que “el marc de l’estat espanyol no serà un marc de resolució” del conflicte i han insistit en la seva internacionalització: “El conflicte ha de deixar de ser intern i ser internacional”. En el torn de rèplica a Aragonès, el diputat de la CUP Carles Riera ha afegit que cal “reactivar” el conflicte i que no pot esperar que les “solucions vinguin de l’Estat”. “Només vindran de la lluita i la mobilització de la gent”, ha reblat.

Aragonès: “Hem de persistir”

A la rèplica, el president de la Generalitat, Pere Aragonès, ha defensat la seva aposta per l’acord de claredat, i ha subratllat que no es donarà “per vençut” encara que la Moncloa la rebutgi al cap de poc: “Hem de persistir. És el meu compromís”, ha reiterat.

El cap del Govern ha dit que “accepta” totes les crítiques de la CUP, però els ha instat a “decidir”: o participen i ajuden a accelerar la velocitat de les accions de l’executiu, o bé mantenen una crítica “legítima” però que impedeix avançar “conjuntament” a l’independentisme.

Crítica al discurs econòmic

D’altra banda, la CUP ha criticat les polítiques econòmiques i socials del Govern, que veu insuficients per “esmorteir” els efectes de la crisi perquè són “temporals” i no aborden els problemes “estructurals”. “És un discurs més propi d’un dirigent de la patronal que d’un president de la Generalitat”, ha lamentat Reguant, queixant-se que Aragonès no hagi esmentat ni els desnonaments ni l’assassinat d’un jove durant les festes de la Mercè. Un discurs que la diputada de la CUP veu “autocomplaent” i allunyat de “la realitat que viu la classe treballadora”. També ha qüestionat les polítiques energètiques d’Aragonès i dubta si el projecte de la Vall de l’Hidrogen Verd servirà per “rescatar” Repsol.

Durant el torn de rèplica del debat de política general, Reguant també s’ha dirigit a la consellera de Justícia, Lourdes Ciuró, per recriminar-li que estigui “en la línia de comprar” el “marc del feixisme”: “Pari de criminalitzar les ocupacions i la gent que necessita un sostre on viure”.

Des de la CUP han avançat que presentaran una bateria de propostes de resolució per “començar a capgirar” la situació. Per exemple, aposten per una “banca pública” o el “control de preus”, així com per un reforç de les polítiques d’habitatge.

Acusa el PSC de ser el “sotogoverno”

La CUP ha recriminat al Govern d’ERC i Junts que tingui els comuns i el PSC com a socis “prioritaris”. “Són el sotogoverno”, ha dit Reguant, avisant que aquesta “aliança múltiple impedeix el canvi”. Riera creu que el discurs d’Aragonès s’assembla “força a l’estil de Pedro Sánchez”. Aquest apropament d’ERC a les tesis socialistes, segons els anticapitalistes, és una “pista d’aterratge” per a Salvador Illa, líder del PSC.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

política

La candidatura encapçalada per Albiach es dirà Comuns Sumar

barcelona
guerra a gaza

Desenes de morts per un bombardeig israelià a Síria

barcelona
societat

L’Audiencia Nacional cita les defenses de l’Operació Judes per dilluns de Pasqua

barcelona
guerra a europa

Rússia ataca amb drons i míssils la infraestructura energètica ucraïnesa

barcelona
guerra a europa

Un avió de combat rus s’estavella prop de Sebastòpol, a Crimea

barcelona
POLÍTICA

Jaume Veray serà el candidat del PP per Girona

GIRONA
sud-àfrica

La comissió electoral exclou l’expresident Zuma de la cursa electoral

barcelona
portugal

Luís Montenegro anuncia la composició del nou govern

barcelona
terrorisme

Estat Islàmic crida a fer atacs a Europa i els EUA per Gaza

barcelona