Política

Pujol admet que algunes coses del seu llegat no el deixen “satisfet”

L’expresident de la Generalitat considera que Catalunya viu una “crisi política” però encara té coses a dir

Creu que els llibres d’història parlaran bé de la reina Elisabet II d’Anglaterra, que també va tenir “algun problema amb la família”

L’expresident de la Generalitat Jordi Pujol (1980-2003) ha reconegut aquest dissabte que li preocupa el seu llegat, perquè tot i haver fet les coses “ben fetes”, altres no el deixen “satisfet”.

“És clar que em preocupa [el llegat]. He fet coses ben fetes, i fins i tot algunes coses molt ben fetes, però n’hi ha d’altres que no em deixen satisfet”, ha admès en una entrevista a El Suplement de Catalunya Ràdio. El veterà polític ha evitat aprofundir en aquesta qüestió.

Preguntat per la situació política, ha opinat que Catalunya, i també l’Estat, passen “un moment de crisi política seriosa”. Però ha assenyalat que aquesta crisi no es viu només a Catalunya, sinó a tota Europa, i fins i tot a tot el món. A més, ha recordat que “crisi no vol dir malament” sinó que “també són per anar millor”.

En aquest sentit, ha posat en valor que Catalunya és “un país que té coses a oferir, a dir i a defensar”, de les quals sentir-se orgullós. “No som un país que haguem de plorar a la cantonada, seguim sent un país que és capaç en diversos àmbits de ser creador, i de llençar idees que tenen bona traducció fins i tot fora de casa nostra”, ha afirmat.

En la mateixa línia, ha assegurat que cal estar “orgullosos” del país que és Catalunya avui en dia i n’ha lloat la capacitat de “resistència”. “Resistim bé, amb una resistència de no només tancar-se a casa i amagar-se”, ha reblat.

L’exlíder de CDC va abandonar del tot la vida política el 2014 després de reconèixer que havia amagat durant 34 anys a Andorra part d’una herència, l’origen de la qual investiga la justícia, ha rebutjat parlar de les causes judicials per presumpta corrupció que afecten la seva família.

En l’àmbit personal, només ha volgut comentar ell és un “patriota català” tenir fills ha estat “un acte de fe” en Catalunya. “He sigut un home que ha tingut la idea que era bo tenir fills; ha estat un acte d’optimisme meu i de la meva dona, de fe en el propi país, de fe amb Catalunya”, ha explicat. Pujol s’ha mostrat comprensiu amb qui decideix tenir només un fill, “perquè és molt difícil”.

Ha reconegut que ha viscut “en un món d’il·lusió en moltes coses”, tant per la seva família com pel país, però ha afegit que no ha volgut perdre aquesta il·lusió.

Pujol, que ha estat entrevistat per parlar de la mort de la reina Elisabet II d’Anglaterra, ha recordat que la monarca va tenir “algun problema amb la família”, com també li ha passar a ell, però ha subratllat que han estat “diferent”. “Però avui parlem de la reina d’Anglaterra i el que significa”, ha dit per tancar la comparació.  L’expresident no creu que amb la seva mort “trontolli” la monarquia britànica, però sí que considera que anirà jugant “un paper més simbòlic”.

Sobre el llegat de la desapareguda reina, ha recordat que va assumir el tron en un moment històric de “certa decadència” del seu país, que “no era fàcil”, i ha augurat que els llibres d’història en parlaran. Preguntat sobre què dirà d’ell la història, ha respost:  “No ho decideixo jo”.

Preguntat per la mort, Pujol ha admès que hi pensa però no l’obsessiona.“Arribarà. Em preocupa? No, és una cosa tan inevitable”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia