Política

Xile

Boric realitza una reforma profunda que afecta el nucli del seu govern

El president xilè posa al capdavant d’Interior Carolina Toha, del centrista Partit Per la Democràcia i la ministra de Presidència serà la socialista Ana Lya Uriarte

El mandatari avorta el nomenament per a la sotssecretaria d’Interior de l’exlíder estudiantil i membre del Partit Comunista Nicolás Cotaldo

El president de Xile, Gabriel Boric, ha anunciat aquest dimarts una profunda remodelació del seu govern que afecta figures rellevants, entre les quals els ministres d’Interior, Izkia Siches, i de la Presidència, Giorgio Jakson, i al comitè polític, el nucli en el qual es prenen les grans decisions al palau de la Moneda.

La reestructuració del gabinet, que gira cap al centre esquerra, és la primera en els seus sis mesos de mandat. La crisi de govern es produeix dos dies després de l’aclaparador triomf del rebuig a la nova Constitució en el referèndum i té lloc enmig de pressions de l’oposició i tensions a la coalició d’esquerres que dona suport al president.

Boric ha nomenat nova ministra d’Interior Carolina Tohá, del Partit Per la Democràcia (PPD), de centre, i filla de Jose Tohá, primer ministre d’Interior al govern del derrocat president Salvador Allende i un dels homes que va ser empresonat per la dictadura d’Augusto Pinochet (1973-1989).

La ministra de la Presidència serà Ana Lya Uriarte, una integrant del Partit Socialista amb una àmplia carrera i experiència política

Giorgio Jackson, un dels homes més propers al president, company de les protestes estudiantils, continua al govern però com a titular de Desenvolupament Social i Família.

S’incorporen a l’executiu l’epidemiòloga Ximena Aguilera, com a nova ministra de Salut, i Diego Pardow, com a responsables d’Energia. Pardow és membre de Convergència Social, el mateix partit del president.

Silvia Díaz, independent propera al PPD, es converteix en la primera ministra de Ciència de la història de Xile.


Nomenament avortat
L’anunci dels canvis i la cerimònia de presa de possessió dels nous ministres s’ha endarrerit una hora. La causa del retard podria haver estat la polèmica que ha desencadenat el nomenament com a sotssecretari d’Interior de l’exlíder estudiantil i membre del Partit Comunista Nicolás Cotaldo, qui s’ha convertit en el sotssecretari més breu de la història xilena.

Poc després de saber-se el nomenament, membres de l’oposició i el diari local“La Tercera” han rescatat de les xarxes socials missatges de Cotaldo del 2011 en els quals criticava amb duresa els militars i els acusava d’infiltrar-se en les protestes, torturar i sobrepassar les seves atribucions.

Cotaldo havia de substituir en el càrrec Manuel Monsalve, membre destacat del PPD que sonava com a nou ministre de la Presidència, i que després de la destitució de Cotaldo –el nomenament del qual s’havia fins i tot oficialitzat per la Presidència– s’ha mantingut en el càrrec.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Elisabeth Megias
Alcaldessa de Tordera (Junts)

“Volem fer canvis estructurals i de pes dins de l’Ajuntament”

Tordera
Nil Papiol
Alcalde d’Hostalric (Sumem per Hostalric)

“Els ingressos per turisme han pujat un 28% en tres anys”

Hostalric
política

La CE tindrà en compte l’aval de la Comissió de Venècia a l’amnistia

madrid
Les Preses

Desmenteixen l’autoria de Les Preses 2020-2030

Les Preses
Kenya

El cap de l’Exèrcit mor en un accident d’helicòpter

Barcelona
país basc

L’Audiencia Nacional tramita una denúncia contra Otegi

barcelona
escòcia

Acusen el marit de Nicola Sturgeon de malversació de fons

barcelona
Pròxim Orient

Els EUA veten l’admissió de Palestina com a membre de ple dret de l’ONU

Barcelona
Estats Units

Descartat un segon jurat del judici contra Trump a Nova York

Barcelona