Política

Amèrica Llatina

La fiscalia obre una causa penal contra el vicepresident del Paraguai assenyalat pels EUA

La investigació es basa en una declaració de l’ambaixador nord-americà, Marc Ostfield

Hugo Velázquez ha descartat renunciar al seu càrrec, però ha retirat la precandidatura a la presidència

La fiscalia del Paraguai ha anunciat aquest dimarts l’obertura d’una “causa penal” contra el vicepresident del país, Hugo Velázquez, al qual les autoritats dels Estats Units d’Amèrica (EUA) acusen de participar “en actes de corrupció significatius” i han prohibit el seu accés al país.

En concret, la fiscal general de Paraguai, Sandra Quiñónez, ha disposat “investigar els fets en relació amb la declaració” de l’ambaixador dels EUA al país, Marc Ostfield, en la qual es posen en “coneixement fets que podrien ser de rellevància penal” i que fan referència a Velázquez, explica el ministeri públic en un comunicat.

L’organisme investigador indica que els agents fiscals Liliana Alcaraz i Osmar Legal, de la Unitat Especialitzada de Delictes Econòmics i Anticorrupció, seran els encarregats de la causa.

Preguntat per aquest afer, Velázquez ha explicat a la Ràdio Monumental que donat la fiscalia no té una denúncia sobre el fet que se li atribueix, “l’única manera de sol·licitar els antecedents a l’Ambaixada és obrint una causa”. “És la possibilitat de saber de què es tracta el que jo no sé de què es tracta”, ha argumentat.

Per la seva banda, Alcaraz ha indicat a la mateixa emissora que, en no disposar d’una denúncia sobre un suposat suborn que involucri el vicepresident, la investigació té com a punt de partida les declaracions d’Ostfield. L’agent fiscal ha confirmat que dilluns van formular un “requeriment de cooperació jurídica” als EUA basat en la Convenció de les Nacions Unides contra la corrupció.

El passat 12 d’agost Estats Units va acusar Velázquez i Juan Carlos Duarte, ara exassessor de l’entitat binacional Yacyretá (EBY), de participar “en actes de corrupció significatius”, entre ells l’oferiment de suborns i la ingerència en processos públics.

Ostfield va afirmar aleshores en una conferència de premsa a Asunción que Duarte, a petició del vicepresident Velázquez, “va oferir un suborn de més d’un milió de dòlars” a un funcionari públic, amb la presumpta intenció d’“obstruir una investigació que amenaçava el vicepresident i els seus interessos financers”.

Poc després de l’anunci del departament d’Estat, Quiñónez va ordenar realitzar una “anàlisi tècnica jurídica” d’aquesta declaració per determinar si existeixen “fets amb rellevància penal” i si procedia l’obertura d’una investigació.

Velázquez, el qual en un principi es va declarar disposat a abandonar el càrrec, va desistir dijous passat de formalitzar la seva renúncia i va al·legar que sol·licitaria “als organismes corresponents” proves de les acusacions. En un comunicat difós aquell dia, Velázquez va apuntar que havia rebut la confirmació que el ministeri públic no tenia una causa oberta en contra d’ell.

No obstant això, el funcionari va retirar la seva precandidatura a la presidència del país per l’oficialista Partit Colorado, en la qual ha estat reemplaçat per l’ara exministre d’Obres Públiques i Comunicacions Arnoldo Wiens.

Consultat sobre la situació del seu número dos, el president de Paraguai, Mario Abdo Benítez, va declarar diumenge en una entrevista amb el canal Telefuturo “que el correcte és renunciar”, però va afegir que respecta “absolutament” la decisió de Velázquez.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

guerra a gaza

El TIJ ordena a Israel garantir l’entrada d’ajuda humanitària a Gaza

barcelona
Política

Mor Joe Lieberman, l’exsenador estatunidenc que volia acabar amb la violència dels videojocs

guerra a gaza

Els EUA critiquen la relatora de l’ONU per als territoris palestins ocupats

barcelona
guerra a europa

Rússia llança 28 drons i míssils contra Ucraïna en un atac dirigit sobretot al sud

barcelona
estat francès

França aprova una llei que castiga la discriminació capil·lar

barcelona

Banyoles aspira a organitzar el mundial de piragüisme marató del 2028

BANYOLES
nacions unides

L’Aràbia Saudita presidirà l’òrgan de l’ONU sobre drets de les dones

barcelona
GIRONA

Dani Cornellà serà el cap de llista de la CUP a la demarcació

GIRONA
política

Ara Més se suma a la coalició d’ERC, Bildu i BNH per a les europees

barcelona