Política

Rússia amenaça de tancar la central nuclear de Zaporíjia

Moscou reclama que cessin els atacs que atribueix a Kíiv per no aturar el funcionament de la planta, la més gran d’Europa

Rússia ha declarat avui que el funcionament de la central nuclear ucraïnesa de Zaporíjia, controlada per les tropes russes, pot ser suspès si no s’aturen els atacs dels quals Moscou culpa a les forces de Kíiv. “En cas del desenvolupament negatiu de la situació relacionada amb el bombardeig de la central nucleat per part d’Ucraïna, es pot estudiar posar els reactors 5 i 6 en reserva en fred, cosa que conduirà al tancament de la central nuclear de Zaporíjia”, ha dit Ígor Kirillov, comandant de les tropes de Defensa Nuclear, Biològica i Química de Rússia.

Segons Kirillov, la planta nuclear “pateix atacs sistemàtics de les forces armades d’Ucraïna des del 18 de juliol”. Ha afegit que Ucraïna i els EUA intenten causar una avaria a la planta atòmica per impedir la seva explotació normal i acusar d’aquest fet Rússia. Les “provocacions” de Kíiv busquen, a més, crear una zona d’exclusió de fins a 30 quilòmetres al voltant de la central, la introducció de forces internacionals i observadors estrangers en el territori de la planta, així com l’acusació de les Forces Armades de Rússia de terrorisme nuclear, ha dit.

Hores abans el portaveu del ministeri de Defensa de Rússia, el general Ígor Konashénkovha, ha denunciat que les autoritats ucraïneses preparen una “provocació sonada” a la central de Zaporíjia durant la visita a Ucraïna del secretari general de l’ONU, António Guterres, prevista per demà.

La planta nuclear, la més gran d’Europa, està sota control de l’exèrcit rus des del març passat i Moscou i Kíiv s’acusen periòdicament d’atacs que atempten contra la seguretat de la planta.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

portugal

Luís Montenegro anuncia la composició del nou govern

barcelona
terrorisme

Estat Islàmic crida a fer atacs a Europa i els EUA per Gaza

barcelona

Sílvia Paneque tornarà a ser la cap de llista del PSC

GIRONA
argentina

Els insults de Milei a Petro provoquen una crisi diplomàtica amb Colòmbia

barcelona
Política

Mor Conxita Tarruella, històrica d’Unió

guerra a gaza

El TIJ ordena a Israel garantir l’entrada d’ajuda humanitària a Gaza

barcelona
Política

Mor Joe Lieberman, l’exsenador estatunidenc que volia acabar amb la violència dels videojocs

guerra a gaza

Els EUA critiquen la relatora de l’ONU per als territoris palestins ocupats

barcelona
guerra a europa

Rússia llança 28 drons i míssils contra Ucraïna en un atac dirigit sobretot al sud

barcelona