Política

Segon atac consecutiu ucraïnès contra una base de les forces ocupants

Almenys 12 soldats russos moren en l’operació, a la regió meridional de Kherson

Guterres arriba al país per supervisar l’acord per exportar cereal

L’endemà de l’atac ucraïnès contra una base russa a Crimea –el segon a la península ocupada en menys d’una setmana–, els militar russos van ser víctimes ahir d’un altre raid a l’oblast de Kherson, al sud d’Ucraïna. Almenys 12 soldats russos van morir en l’atac a la seva base de la ciutat de Nova Kakhovka, segons va informar el servei de la guarda fronterera, que va penjar a Telegram fotos de camions en flames i edificis derruïts. “Ha estat destruïda la base dels ocupants a Nova Kakhovka. Almenys 12 rashisti [nom que es dona als russos] han estat liquidats.” Aquesta atac es produeix enmig de la contraofensiva ucraïnesa a la regió de Kherson.

Hores abans, ahir a la matinada, un atac rus amb míssils de creuer va ferir quatre civils a la regió d’Odessa, també al sud d’Ucraïna. Els míssils, llançats des de bombarders Tu-22, van afectar també un complex turístic de la localitat costanera de Zatoka i diversos blocs de pisos propers, on es van propagar incendis.

Malgrat els atacs, el corredor marítim per a l’exportació de cereal acordat per Ucraïna i Rússia amb l’ajuda de Turquia i l’ONU, continua funcionant i ahir van salpar dels ports d’Odessa i Txornomorsk quatre vaixells més carregats de productes agrícoles. Precisament, l’acord que ha permès la represa de les exportacions de cereal ucraïneses serà supervisat avui a Ucraïna pel secretari general de l’ONU, António Guterres –que ahir va arribar al país– i els presidents Zelenski i Erdogan. Guterres visitarà també el port d’Odessa i posteriorment viatjarà a Istanbul per fer el seguiment del compliment del pacte.

Risc a Zaporíjia

A Ucraïna, l’exprimer ministre portuguès té previst també mantenir una reunió bilateral amb Volodímir Zelenski sobre el curs de la guerra i per examinar la situació a la central nuclear de Zaporíjia, objecte d’atacs de què russos i ucraïnesos s’acusen mútuament.

Ahir, el ministre de l’Interior ucraïnès, Denís Monastirski, va dir que Kíiv es prepara per a “tots els escenaris possibles” a Zaporíjia. “Mentre Rússia controli la central nuclear, hi haurà grans riscos”, va denunciar.

LA FRASE

Ucraïna es prepara per a tots els escenaris possibles [a la central nuclear de Zaporíjia]
Denís Monastirski
MINISTRE DE L’INTERIOR D’UCRAÏNA

Tropes xineses a Rússia

Redacció

La Xina enviarà tropes a Rússia per participar en exercicis conjunts a l’est del país, en els quals també prendran part l’Índia, Bielorússia, Mongòlia i el Tadjikistan, entre d’altres. Així ho va anunciar ahir el Ministeri de Defensa xinès, que va desvincular la participació en les maniobres Vostok, que tindran lloc del 30 d’agost al 5 de setembre a l’est de Rússia, de les “actuals situacions regional i internacional”. Segons Pequín, la seva participació a Vostok forma part d’un acord de cooperació anual amb Moscou. L’agost de l’any passat, russos i xinesos van celebrar exercicis militars conjunts al centre de la Xina amb la participació de més de 10.000 tropes. D’altra banda, vaixells i submarins de la Flota del Nord de l’Armada russa van iniciar ahir maniobres al mar de Barents, a l’oceà Àrtic. Els exercicis preveuen pràctiques de tir amb sistemes d’artilleria i míssils navals contra objectius de superfície, submarins i aeris.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Refer la llei d’enjudiciament

Madrid

Turquia, mediadora per interès

Istanbul
Brigid Laffan
Presidenta de l’European Policy Centre

“Les guerres a Ucraïna i Gaza definiran el futur d’Europa”

Barcelona
Susanna Bazán López
Cap de l’oposició a Porqueres (Junts per Porqueres)

“Hi ha una mala gestió de govern i falta transparència”

Porfqueres
política

Collboni perd la moció de confiança, però anuncia una ampliació del govern

barcelona
rússia

Sis anys de presó per a una membre de Pussy Riot

barcelona
rússia

El Kremlin continua entossudit a culpar Kíiv de l’atemptat

barcelona
polònia

Destituït i investigat per espionatge el cap de l’Eurocos

barcelona
política

Podem es desdiu i no es presentarà al 12-M

barcelona