Política

La Xina organitza més exercicis militars a Taiwan

Una altra visita de legisladors dels EUA a l’illa desferma les ires de Pequín, que assegura preparar-se “per a la guerra”

La Xina va reprendre ahir els exercicis militars al voltant de Taiwan després d’una altra visita de legisladors nord-americans a l’illa, dotze dies després del polèmic viatge de la presidenta de la Cambra de Representants dels Estats Units, Nancy Pelosi.

La delegació de cinc congressistes nord-americans va arribar diumenge a l’illa i ahir va ser rebuda per la presidenta de Taiwan, Tsai Ing We. Està formada per senadors i congressistes tant republicans com demòcrates.

La visita de dos dies d’aquesta delegació no havia estat prèviament anunciada, a diferència de la de Pelosi, però, tot i així, no va estalviar la resposta exaltada de la Xina assegurant amb la seva retòrica habitual que es “prepararia per a la guerra”. L’exèrcit xinès continua “entrenant tropes per a la guerra” amb l’objectiu “d’aixafar qualsevol forma d’esquema separatista i ingerència estrangera per una independència de Taiwan”, va assegurar el portaveu del Ministeri de Defensa, Wu Qian. Per la seva banda, el portaveu del Ministeri d’Afers Estrangers xinès, Wang Wenbin, va advertir que “la Xina prendrà mesures decidides i contundents per defensar la sobirania nacional i la integritat territorial”, després que Pequín anunciés més maniobres amb foc real, envoltant Taiwan per via aèria i marítima.

“Un grapat de polítics nord-americans, en connivència amb les forces independentistes de Taiwan, estan intentant desafiar el principi d’una sola Xina, cosa que està fora de la seva capacitat i està condemnada al fracàs”, va etzibar Wang, que va assegurar que aquests nous simulacres pretenen ser una “resposta decidida” i una “dissuasió solemne” contra la connivència i la provocació entre els EUA i Taiwan”. Més contundent va ser el portaveu de l’Oficina d’Afers de Taiwan a Pequín, Ma Xiaoguang, que va amenaçar amb conseqüències per a Taiwan i va afirmar que “algunes persones als EUA no han après aquesta lliçó de les conseqüències de la visita de Pelosi”.

Les amenaces de Pequín no van impedir, però, que la delegació nord-americana es reunís amb la presidenta taiwanesa Tsai Ing-wen; el seu ministre d’Afers Estrangers, Joseph Wu, i diversos líders de l’illa, amb els quals van debatre sobre seguretat regional i comerç.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

política

Ajorna el judici contra Jové, Salvadó i Garriga per la campanya electoral i no per la llei d’amnistia

barcelona

Refer la llei d’enjudiciament

Madrid

Turquia, mediadora per interès

Istanbul
Brigid Laffan
Presidenta de l’European Policy Centre

“Les guerres a Ucraïna i Gaza definiran el futur d’Europa”

Barcelona
Susanna Bazán López
Cap de l’oposició a Porqueres (Junts per Porqueres)

“Hi ha una mala gestió de govern i falta transparència”

Porfqueres
política

Collboni perd la moció de confiança, però anuncia una ampliació del govern

barcelona
rússia

Sis anys de presó per a una membre de Pussy Riot

barcelona
rússia

El Kremlin continua entossudit a culpar Kíiv de l’atemptat

barcelona
polònia

Destituït i investigat per espionatge el cap de l’Eurocos

barcelona