Política

Els EUA maten en un atac a l’Afganistan el líder d’al-Qaida

Al-Zawahiri, successor de Bin Laden i un dels cervells de l’11-S, va ser assassinat per un dron de la CIA a Kabul, on s’havia instal·lat després del retorn dels talibans

Biden va ordenar l’operació el mes passat

El president dels EUA, Joe Biden, va anunciar dilluns al vespre la mort d’Ayman al-Zawahiri, considerat l’ideòleg de l’11-S, i l’home que va succeir Ossama bin Laden al capdavant d’al-Qaida després del seu assassinat al Pakistan, el 2011. “S’ha fet justícia”, va proclamar el mandatari nord-americà, que hi va afegir que el món ja no ha de témer aquest “assassí despietat”. La declaració de Biden recorda l’anunci solemne fet onze anys enrere per l’aleshores president dels EUA, el també demòcrata Barack Obama. “S’ha fet justícia”, va dir també aleshores Obama als seus compatriotes.

Encara amb covid, Biden va fer l’anunci des del balcó de la Sala Blava de la Casa Blanca, on es troba confinat. L’assassinat d’Al-Zawahiri, de 71 anys i descrit sovint com l’ideòleg d’al-Qaida, va tenir lloc diumenge, a la seva residència de Kabul, concretament quan passaven tres minuts d’un quart de set del matí hora local i es trobava al balcó de la casa, en un atac amb dos míssils Hellfire disparats des d’un dron. Segons la Casa Blanca, en l’operació de la CIA únicament hi va morir el líder d’al-Qaida. L’autorització de Biden es va atorgar uns dies abans de l’atac, el 25 de juliol, després de diverses setmanes de reunions amb la seva cúpula militar i d’intel·ligència.

La CIA feia mesos que confirmava per múltiples fonts i diferents mètodes que efectivament era Al-Zawahiri qui residia en aquella casa, de la qual mai sortia i on únicament quedava exposat quan era al balcó.

De metge a terrorista

Al-Zawahiri, una de les persones més buscades pels EUA, es va traslladar a la capital afganesa amb la seva família a principis d’aquest any procedent del Pakistan i, d’acord amb la Casa Blanca, tot i la seva avançada edat, constituïa encara una amenaça pels ciutadans, els interessos i la seguretat nacional dels EUA. Nascut a Egipte el 1951, Al-Zawahiri era metge de professió. Va supervisar amb Bin Laden l’11-S, que va causar uns 3.000 morts, i es va convertir en líder d’al-Qaida després de la mort de Bin Laden el 2011.

Doha, arma llancívola

Després de l’anunci de la mort d’Al-Zawahiri, el secretari dels EUA, Antony Blinken, va acusar el règim talibà de violar “greument” l’acord de Doha, signat entre els talibans i el govern de Trump el 2020 i que fixava un calendari per a la retirada nord-americana de l’Afganistan després de vint anys de conflicte. Per contra, el règim talibà va condemnar l’atac, tot i que no va fer al·lusió en cap moment a la víctima, i va afirmar que es tracta d’una violació de l’acord de Doha.

L’atac a al-Qaida a l’Afganistan arriba a dues setmanes del primer aniversari de la retirada caòtica dels EUA del país i ha revifat els fantasmes del suposat suport talibà al seu territori a grups gihadistes. Durant les últimes dues dècades, els membres d’al-Qaida van ajudar els talibans a finançar la guerra contra les tropes dels EUA.

La successió

La mort d’Al-Zawahiri suposa un fort cop per a al-Qaida, que haurà de triar successor quan reivindicava el seu lideratge gihadista. El 15 de juliol, el Consell de Seguretat de l’ONU va publicar un informe en el qual destacava que “el context internacional és favorable a al-Qaida, que pretén ser reconeguda de nou com a líder del gihad global”, i va anomenar directament dues persones que podrien ser les successores de l’egipci segons la línia d’antiguitat: el també egipci Saif al-Adel i el marroquí Abdelrahman al Maghrebi, gendre d’Al-Zawahiri.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

portugal

Luís Montenegro anuncia la composició del nou govern

barcelona
terrorisme

Estat Islàmic crida a fer atacs a Europa i els EUA per Gaza

barcelona

Sílvia Paneque tornarà a ser la cap de llista del PSC

GIRONA
argentina

Els insults de Milei a Petro provoquen una crisi diplomàtica amb Colòmbia

barcelona
Política

Mor Conxita Tarruella, històrica d’Unió

guerra a gaza

El TIJ ordena a Israel garantir l’entrada d’ajuda humanitària a Gaza

barcelona
Política

Mor Joe Lieberman, l’exsenador estatunidenc que volia acabar amb la violència dels videojocs

guerra a gaza

Els EUA critiquen la relatora de l’ONU per als territoris palestins ocupats

barcelona
guerra a europa

Rússia llança 28 drons i míssils contra Ucraïna en un atac dirigit sobretot al sud

barcelona