Política

Putin marca noves línies vermelles a Occident en aprovar la doctrina naval

Rússia crearà bases militars al mar Mediterrani, el golf Pèrsic, l’oceà Índic i la regió d’Àsia-Pacífic

Un atac amb dron colpeja la seu de la flota russa del mar Negre a Crimea

Rússia va anunciar ahir plans per crear noves bases militars al mar Mediterrani, la regió d’Àsia-Pacífic, l’oceà Índic i el golf Pèrsic, en el marc de la nova doctrina naval aprovada pel president Vladímir Putin, qui va avançar que en els pròxims mesos els seus vaixells de guerra disposaran de míssils hipersònics, fins ara només utilitzats en proves. La carta naval, amb la qual Putin marca noves línies vermelles a Occident, va ser presentada ahir coincidint amb el Dia de l’Armada, jornada en què Putin va assenyalar els EUA i l’OTAN com a principals amenaces a la seguretat.

Moscou veu com “el principal risc” per a la seva armada la falta de bases fora de les seves fronteres que puguin rebre i abastir els seus vaixells i fer feines de reparació i manteniment tècnic.

A més de garantir la presència permanent de la flota russa a la base naval de Tartús (Síria), vol desenvolupar centres de manteniment naval “en territori d’altres països de la regió”, cosa que inclou països africans i de l’Orient Mitjà. Aquestes bases s’obriran també en països de la conca del Pacífic i l’Índic, i al mar Roig, amb els països dels quals Rússia intenta forjar una cooperació estratègica. En particular, la nova doctrina russa cita l’interès de Moscou en desenvolupar la cooperació militar naval amb l’Índia, l’Iran, l’Aràbia Saudita i l’Iraq.

D’altra banda, Rússia també es proposa accelerar i diversificar les seves activitats en aigües àrtiques i controlar els moviments d’altres països en la coneguda com a Ruta Àfrica, que Putin proposa com a alternativa al canal de Suez. Una altra de les prioritats del president rus és reforçar el potencial de la flota del mar Negre i consolidar la infraestructura de l’annexionada Crimea.

Acarnissament a Mikolàiv

Precisament ahir, dia 158 de la guerra d’Ucraïna, un atac amb dron va impactar contra la seu de la flota del mar Negre de Rússia, a Sebastòpol (Crimea), i va causar almenys sis ferits. El dron va caure al pati de la caserna, segons va indicar el servei de premsa de la flota del mar Negre, que va qualificar l’artefacte de baixa potència. Moscou acusa Ucraïna del succés, però Kíiv nega qualsevol implicació. L’atac suposa un nou revés per a Rússia. L’abril passat, la poderosa flota del mar Negre ja va rebre un cop dur quan un atac amb míssils d’Ucraïna va enfonsar el seu vaixell capità.

Per la seva banda, Ucraïna va informar d’un bombardeig “massiu” rus sobre Mikolàiv, al sud, a la matinada. També a Mikolàiv, un dels homes més rics d’Ucraïna, Oleksii Vadaturski, i la seva dona van ser assassinats, segons va informar el governador de la regió. Mikolàiv es troba en la ruta cap a Odessa, el principal port d’Ucraïna, que Rússia aspira a controlar. Precisament aquest és un dels ports d’on haurien de salpar vaixells amb gra ucraïnès, el primer dels quals, segons Turquia, podria sortir avui mateix.

Zelenski avisa

El president ucraïnès, Volodímir Zelenski, que dissabte al vespre va ordenar l’evacuació obligatòria de Donetsk, escenari d’acarnissats combats, va dir que la collita de cereals podria ser aquest any la meitat de la quantitat habitual.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

estat espanyol

Europa reacciona a la “bomba a Espanya” de la possible dimissió de Sánchez

barcelona
ESTAT ESPANYOL

Rovira empatitza amb Sánchez i li recorda que ella és a l’exili

BARCELONA
estat espanyol

Puigdemont anima Sánchez a presentar una qüestió de confiança

barcelona
estat espanyol

Feijóo acusa Sánchez de desistiment de funcions i de victimitzar-se

barcelona
estat espanyol

Yolanda Díaz dona suport a Sánchez i crida a “defensar la democràcia”

barcelona
estat espanyol

Rufián: “Malgrat tot, avui només es pot donar suport a Pedro Sánchez”

barcelona
Estat Espanyol

Podem fa costat a Sánchez i denuncia una persecució

barcelona

Sánchez es planteja renunciar després de l'acusació contra la seva dona

Barcelona
Política

Mor Joan Casas Montaña, exalcalde de Cornellà del Terri