Política

Donald Trump torna a Washington

L’expresident dels EUA reapareix a la capital per primer cop des que va deixar la Casa Blanca i carrega contra Biden

El republicà Donald Trump va tornar ahir a Washington, la capital del país, per primera vegada des que va deixar la Casa Blanca per pronunciar un discurs en la conferència organitzada per l’Institut Polític Amèrica Primer, hores després que qui va ser el seu vicepresident i ara possible adversari el 2024, Mike Pence, fes una crida als republicans a deixar de mirar enrere.

El 20 de gener del 2021, enmig de la commoció per l’assalt al Capitoli catorze dies abans, l’aleshores president nord-americà va abandonar la capital del país sense entregar formalment el relleu al demòcrata Joe Biden. Des d’aleshores Trump ha passat gran part del temps a l’estat de Florida.

Trump va visitar Washington el mateix dia que Pence també era a la capital, en aquest cas per parlar en un acte de la Fundació Joves Americans, un grup conservador. En el seu discurs va marcar distàncies amb Trump. El republicà d’Indiana va dir que els conservadors “han de concentrar-se en el futur per recuperar els Estats Units” i va presentar el que va anomenar una “agenda de la llibertat”. Es tracta de diversos objectius polítics a assolir pels republicans, que van des de l’economia fins a la immigració. Una proposta que podria veure’s com un possible programa de govern de cara a les eleccions presidencials del 2024.

Trump, per la seva banda, va arrencar nombroses ovacions al llarg del seu discurs i va demostrar una vegada més que té nombrosos seguidors i que és una de les persones més influents dels republicans, tot i les revelacions de les diferents sessions del comitè del Congrés dels Estats Units que investiga l’assalt al Capitoli el 6 de gener del 2021 protagonitzat per seguidors de l’expresident nord-americà amb l’objectiu d’impedir la confirmació de la victòria de Biden.

En la seva reaparició a Washington, Trump va carregar durament contra Biden i va criticar la situació del país ara sota el mandat del seu successor. “Els Estats Units han estat posats de genolls”, va dir. “El nostre país ha estat posat de genolls, literalment. Qui ho hauria imaginat? (...) Mai hem viscut res de semblant al que està passant ara”, va assenyalar. A més, en un discurs enfocat a la seguretat i a la necessitat de reprendre el control, i sense parlar de les seves intencions amb vista a les presidencials del 2024, Trump va confiar que un nou mandat republicà reverteixi l’actual situació. “Aquest novembre la gent votarà [en les eleccions legislatives] per aturar la destrucció del nostre país i votarà per rescatar el futur dels Estats Units. Soc aquí per començar a parlar del que hem de fer per aconseguir aquest futur quan obtinguem una victòria triomfal el 2022 i quan un president republicà recuperi la Casa Blanca el 2024, un fet que sincerament crec que passarà”, va dir. Trump va assenyalar que la inflació, en nivells històrics del 9,1%, que el preu de la gasolina, també en màxims, i una inseguretat descontrolada, segons la seva opinió, han fet que als Estats Units no hi hagi en aquests moments ni “seguretat” ni “llibertat”. “Només fa dos anys teníem una economia pròspera com mai s’havia vist en la història dels EUA, una frontera forta i una gran seguretat, independència energètica i uns preus de la gasolina històricament baixos.” “El nostre país està patint una humiliació històrica en l’escenari mundial. I, a casa, els nostres drets i llibertats més bàsics estan totalment sota setge. El somni americà s’està fent miques”, va dir Trump.

LA FRASE

El nostre país està patint una humiliació històrica en l’escenari mundial
Donald Trump
Expresident dels Estats Units


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

política

Les càbales sobre pactes donen color a la campanya

barcelona

Energia i renovables: sortir de la cua sense prendre-hi mal

Girona
Guillem Agulló Lázaro
Pare de Guillem Agulló Salvador, assassinat pel feixisme

“L’extrema dreta és incapaç de donar un premi per les llibertats”

Banyoles
Júlia Ojeda, Anna Punsoda i Marta Roqueta
Editores de “Màtria o barbàrie”

“El nom de ‘màtria’ és un revulsiu, una altra manera de relacionar-nos políticament”

Barcelona
la crònica

Llum a Rull amb el somni de Muriel

La llavor de la dignitat

Banyoles
GIRONA

Cañigueral (ERC): “Hem de garantir l’accés a una educació pública i de qualitat”

GIRONA
política

Més de 100 candidatures opten al Secretariat Nacional de l’ANC

barcelona
política

Paneque: “El municipalisme, el gran damnificat pels governs nacionalistes”

girona