Política

Itàlia

Mattarella rebutja la renúncia de Draghi

El president italià el convida a presentar-se al Parlament per verificar si manté la majoria per governar

El primer ministre ha presentat la seva dimissió després de perdre el suport del M5E, un dels principals partits de la coalició

El president de la República italiana, Sergio Mattarella, ha refusat aquest dijous la dimissió del primer ministre, Mario Draghi, i l’ha instat a verificar al Parlament si manté la majoria per governar.

“El president de la República no ha acceptat la dimissió i ha convidat el president del govern a presentar-se al Parlament per donar explicacions i perquè es faci en aquesta seu una valoració de la situació que s’ha creat després dels debats d’avui al Senat”, explica un comunicat de la presidència italiana.

Draghi ha presentat aquest vespre la seva dimissió a Mattarella després de la crisi oberta a l’executiu d’unitat nacional arran de la pèrdua del suport del Moviment 5 Estrelles (M5E), un dels principals partits de la coalició governamental.

Després que els grillini s’hagin desmarcat de la resta de socis de la coalició d’unitat nacional a la moció de confiança que s’ha votat aquest matí al Senat, el primer ministre d’Itàlia, Mario Draghi, ha comunicat al seu Consell de Ministres la seva decisió de renunciar al càrrec. Una dimissió que el polític italià preveia fer aquest vespre. “Aquesta nit renuncio”, ha avançat Draghi als seus ministres en una reunió convocada d’urgència.

Al vespre, Draghi ha presentat formalment la dimissió a Mattarella, que l’ha refusat.

El M5E ha obert avui una crisi al govern d’unitat nacional, que Draghi presideix des del febrer del 2021, en absentar-se de la votació per validar un decret d’ajudes contra la inflació. El text ha estat presentat com una moció de confiança al govern, una tècnica utilitzada sovint a Itàlia per accelerar la tramitació parlamentària, perquè evita la imposició d’esmenes.

Tot i que Draghi ha acabat superant la moció sense els vots dels grillini, el primer ministre havia avançat que el govern d’unitat nacional no tendria sentit sense el M5E.

És per això que, després de conèixer el resultat de la votació al Senat, Draghi s’ha reunit amb Mattarella al Palau del Quirinele, seu de la presidència italiana, per exposar-li la situació.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

guerra a gaza

El TIJ ordena a Israel garantir l’entrada d’ajuda humanitària a Gaza

barcelona
Política

Mor Joe Lieberman, l’exsenador estatunidenc que volia acabar amb la violència dels videojocs

guerra a gaza

Els EUA critiquen la relatora de l’ONU per als territoris palestins ocupats

barcelona
guerra a europa

Rússia llança 28 drons i míssils contra Ucraïna en un atac dirigit sobretot al sud

barcelona
estat francès

França aprova una llei que castiga la discriminació capil·lar

barcelona

Banyoles aspira a organitzar el mundial de piragüisme marató del 2028

BANYOLES
nacions unides

L’Aràbia Saudita presidirà l’òrgan de l’ONU sobre drets de les dones

barcelona
GIRONA

Dani Cornellà serà el cap de llista de la CUP a la demarcació

GIRONA
política

Ara Més se suma a la coalició d’ERC, Bildu i BNH per a les europees

barcelona