Política

Els partits catalans, crítics amb el discurs de Sánchez

Mentre ERC reclama mesures permanents, Junts i la CUP són escèptics amb el “gir a l’esquerra” anunciat i PDeCAT troba a faltar més concreció amb Catalunya

El discurs del president del govern espanyol, Pedro Sánchez, no ha convençut als partits catalans presents. A l’espera de les seves intervencions al ple del Congrés, els portaveus d’ERC, Junts, la CUP i PDeCAT s’han mostrat crítics amb la intervenció de Sánchez.

La portaveu de Junts al Congrés, Míriam Nogueras, ha afirmat que la seva formació “no es creu” el gir a l’esquerra de Pedro Sánchez en aquest debat de política general, perquè “qui seu amb Vox a les causes contra l’independentisme o aplaudeix l’actuació a Melilla no és algú d’esquerres”. “Ens anuncien una pluja de milions a la que tots els governs espanyols ens tenen acostumats quan estan més dèbils, que sempre acaben en paper mullat i incompliments”, ha dit. Nogueras ha avançat que la seva formació vol llegir “la lletra petita” de les mesures, sobretot en relació a la possible “vulneració de les competències de les comunitats autònomes”.

Nogueras també ha criticat que Sánchez no s’apliqui a ell mateix algunes de les invectives que ha dedicat a la dreta. “Ens sorprèn que Sánchez retregui a la dreta que no accepti el veredicte de les urnes quan és el PSOE que no accepta el veredicte de les urnes quan es tracta de Catalunya”.

Respecte a l’augment de la inflació, Nogueras ha afirmat que “és veritat que és un problema internacional, però no tots els països s’han preparat, i el Regne d’Espanya no ha preparat els ciutadans per poder entomar el que ens ve”, perquè “Espanya és el cinquè país amb el cost de la llum més alt”.

ERC

El cap de files d’ERC al Congrés, Gabriel Rufián, ha criticat que les mesures proposades siguin “temporals” i ha reclamat “reformes permanents”. Rufián veu amb bons ulls la gratuïtat de l’abonament a Rodalies anunciada pel govern espanyol, tot i que dubta si una persona aturada i un jutge n’haurien de gaudir d’igual manera. Ara bé, Rufián s’ha queixat aquest dimarts que “seria molt millor” que el president espanyol, Pedro Sánchez, “compleixi les inversions en trens anunciades en els pressupostos generals de l’Estat”. “Tornen a ser garrepes”, ha lamentat al faristol del Congrés després del discurs de Sánchez al debat sobre l’estat de la nació. D’altra banda, el líder d’ERC a Madrid ha criticat que la compareixença de Sánchez hagi “semblat una campanya publicitària” i que les mesures anunciades siguin “temporals”.

En aquest sentit, Rufián ha reclamat “mesures estructurals, valents i permanents”. Per exemple, creu que la “carrega impositiva” hauria de recaure “en gran part” en les grans empreses”.

CUP

La diputada de la CUP Mireia Vehí, ha assegurat aquest dimarts que el “gir a l’esquerra” de Sánchez al debat de política general és “superficial”, perquè en comptes de resoldre els problemes de les classes treballadores evita “controlar preus”. Vehí ha reclamat la nacionalització de les elèctriques i ha assegurat que la seva formació vol estudiar la “lletra petita” dels nous impostos. Ha valorat positivament la gratuïtat del transport públic, però ha demanat incrementar la freqüència de trens. Pel que fa a les mesures sobre habitatge, s’ha “alegrat” que el govern del PSOE “contribueixi que Madrid segueixi essent una aspiradora de recursos”, però ha reclamat que l’Estat recuperi els habitatges en mans de la Sareb.

PDeCAT

El portaveu del PDeCAT al Congrés, Ferran Bel, ha recriminat a Sánchez, que no hagi fet “cap proposta per resoldre el conflicte polític a Catalunya” durant el debat. Bel també veu “preocupant” que Sánchez només hagi dedicat “vuit segons” a la carpeta catalana en el discurs al Congrés i que s’hagi limitat a dir que el diàleg portarà al “retrobament”. “Avui el govern espanyol ha iniciat una campanya electoral que preveu molt llarga”, ha conclòs. Des del PDeCAT critiquen les mesures anunciades pel govern de PSOE i Podem per ser “inconnexes”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

política

La candidatura encapçalada per Albiach es dirà Comuns Sumar

barcelona
guerra a gaza

Més de quaranta morts per bombardejos israelians a Síria

barcelona
societat

L’Audiencia Nacional cita les defenses de l’Operació Judes per dilluns de Pasqua

barcelona
guerra a europa

Rússia ataca amb drons i míssils la infraestructura energètica ucraïnesa

barcelona
guerra a europa

Un avió de combat rus s’estavella prop de Sebastòpol, a Crimea

barcelona
POLÍTICA

Jaume Veray serà el candidat del PP per Girona

GIRONA
sud-àfrica

La comissió electoral exclou l’expresident Zuma de la cursa electoral

barcelona
portugal

Luís Montenegro anuncia la composició del nou govern

barcelona
terrorisme

Estat Islàmic crida a fer atacs a Europa i els EUA per Gaza

barcelona