Política

Sánchez es vanta d’articular espais de diàleg per convicció

Els presidents espanyol i català coincideixen en un sopar de Pimec

Aragonès retreu al dirigent socialista l’infrafinançament i li exigeix garanties de compliment de l’execució pressupostària

Una mera coincidència d’agendes va fer que el president espanyol, Pedro Sánchez, i el president de la Generalitat, Pere Aragonès, es trobessin ahir en una entrega de premis de Pimec al Camp Nou amb centenars d’empresaris. Com que el socialista fa gruar la data de la pròxima reunió entre els dos mandataris per abordar el Catalangate, qualsevol coincidència d’agendes genera expectació, però el cas és que el socialista i el republicà es van limitar a encaixar les mans de forma cordial, com es diu en aquests casos, i poca cosa més. Com a molt, es van tornar a donar la mà una segona vegada, perquè els fotoperiodistes els van fer repetir l’encaixada.

Durant un breu conat de pluja que va fer arrissar melenes i va donar un efecte de gomina a cabelleres ja engominades, els dos presidents van esperar a la llotja del camp que s’eixuguessin les cadires, però no hi va haver ocasió de parlar a soles, sinó sempre en una rotllana d’una desena de persones, com l’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, i l’amfitrió, el president del FC Barcelona, Joan Laporta. Els temes tractats a peu dret van ser, com en un ascensor, el (mal) temps. A tot estirar, sobre els efectes de la guerra a Ucraïna sobre l’economia.

Després van posar plegats per fer-se una foto amb la resta d’autoritats i van seure a sopar, de costat, sobre la gespa de l’estadi. El govern, que reclama una data per a una reunió que calcula que serà al juliol, tampoc no esperava d’ahir res més que una assistència compartida a l’acte.

En tot cas, els presidents sí que es van parlar a través dels discursos. Aragonès va retreure a Sánchez l’infrafinançament i la inexecució pressupostària crònics i va reclamar “no paraules amables”, sinó “inversions executades”. “És imprescindible el compliment dels compromisos. Al dèficit fiscal crònic que patim com a país s’hi ha afegit el nivell d’execució del pressupost més baix en dècades. Aquest problema l’hem de resoldre i cal establir mecanismes per garantir el compliment de les inversions pressupostades. El govern de l’Estat s’hi ha de comprometre”, va exigir Aragonès.

Al seu torn, Sánchez es va referir indirectament a la taula de negociació i va brandar la paraula diàleg fins a l’extenuació: “Soc un ferm creient en el diàleg, al llarg dels anys no només per necessitat, sinó també per convicció, hem articulat molts espais per materialitzar aquest diàleg. Sempre he pensat que per dures que siguin les crisis i les desavinences, val la pena apostar pel diàleg.” El dirigent socialista va parlar també d’enfortir el projecte comú de la Unió Europea davant la guerra de Vladímir Putin, però no va fer cap referència a la crisi a la frontera amb el Marroc.

Justament, tant Aragonès com l’alcaldessa Colau li van demanar una investigació sobre les morts d’immigrants a la tanca de Melilla. “Li demano una investigació, perquè totes les vides importen, les vides negres importen”, va clamar Colau.

LA FRASE

No només per necessitat, sinó per convicció, hem articulat molts espais per materialitzar el diàleg
Pedro Sánchez
President del govern espanyol

Admesa la primera querella pel Catalangate

El jutjat d’instrucció 21 de Barcelona ha admès a tràmit la querella d’Òmnium Cultural per l’escàndol del Catalangate. És la primera querella que s’admet per aquest cas d’espionatge il·legal de l’Estat espanyol contra l’independentisme. El jutge, per tant, investigarà la utilització del programari Pegasus contra l’entitat presidida per Xavier Antich. “No defallirem en la defensa als atacs a les llibertats individuals i col·lectives de l’Estat espanyol”, va piular ahir l’entitat independentista. De fet, Òmnium va ser qui va presentar la primera querella pel Catalangate, el maig passat, amb l’objectiu d’aconseguir imputacions de tots els organismes i poders de l’Estat implicats. La denúncia, interposada en representació de l’exvicepresident de l’organització i portaveu Marcel Mauri; de la responsable de l’àrea d’internacional, Elena Jiménez, i de Txell Bonet, periodista i companya de Jordi Cuixart (tots víctimes del ciberespionatge), reclama una ordre europea per aclarir quiha pagat i quant per l’espionatge il·legal. La querella es dirigeix nominalment contra l’empresa NSO Group.

“Sabem del cert que hi ha agències governamentals espanyoles que han estat les que han adquirit i utilitzat aquest programa de ciberespionatge i nosaltres som aquí per acusar aquests poders de l’Estat”, assegura l’advocat Benet Salellas.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Sílvia Paneque tornarà a ser la cap de llista del PSC

GIRONA
argentina

Els insults de Milei a Petro provoquen una crisi diplomàtica amb Colòmbia

barcelona
Política

Mor Conxita Tarruella, històrica d’Unió

guerra a gaza

El TIJ ordena a Israel garantir l’entrada d’ajuda humanitària a Gaza

barcelona
Política

Mor Joe Lieberman, l’exsenador estatunidenc que volia acabar amb la violència dels videojocs

guerra a gaza

Els EUA critiquen la relatora de l’ONU per als territoris palestins ocupats

barcelona
guerra a europa

Rússia llança 28 drons i míssils contra Ucraïna en un atac dirigit sobretot al sud

barcelona
estat francès

Aproven una llei que castiga la discriminació capil·lar

barcelona

Banyoles aspira a organitzar el mundial de piragüisme marató del 2028

BANYOLES