Política

El G7 es compromet a ajudar Kíiv “tant temps com calgui”

El club dels països més poderosos insisteix que aïllarà Rússia amb noves sancions, impulsades pel president Biden

Zelenski demana la cooperació dels líders occidentals per posar fi a la guerra abans que arribi l’hivern

Un cop més, Volodímir Zelenski va adreçar-se al món occidental i lliure de guerres per demanar ajut, mentre el seu país patia el següent atac rus amb víctimes civils. El president ucraïnès, amb la seva samarreta caqui, va dirigir un missatge virtual als líders del G7, reunits en mànigues de camisa a Elmau, Baviera, el land alemany on sembla que el món continua en ordre.

No se sap què els va dir, perquè era a porta tancada. Però poc després de començar la seva intervenció, els anomenats “cercles diplomàtics” enviaven un parell de frases als periodistes concentrats a Garmisch-Partenkirchen, a 20 quilòmetres de la seu de la cimera dels poderosos. És a dir, allò que teòricament era el més rellevant. Que Ucraïna necessita defenses antiaèries, ajuda per a la reconstrucció i corredors segurs per exportar el seu blat. Que el seu país necessita guanyar la guerra abans que no els caigui al damunt el pròxim hivern.

També poc després va difondre’s un comunicat de la presidència de torn del G7, Alemanya, en nom dels seus companys de club –els EUA, el Canadà, el Japó, el Regne Unit, França i Itàlia– amb la resposta calculada: les set nacions més poderoses del món, en nom de les democràcies avançades, prometien a Ucraïna tot l’ajut, “i per tot el temps que calgui”. Un cop més, es condemnava Rússia, un país al qual es vol aïllar econòmicament i políticament. Es responsabilitzava Moscou no només de les morts i els crims de guerra que pateix Ucraïna, sinó també d’agreujar la crisi alimentària que amenaça especialment els països amb menys recursos, ja que Rússia bloqueja les exportacions del seu blat.

El missatge s’enllaça amb els d’aquestes democràcies avançades, de la Unió Europea (UE) i presumiblement de la propera cimera de l’OTAN. Res no pot canviar per a Rússia, ja que amb l’inici de la invasió, el 24 de febrer, “no pot haver-hi marxa enrere” o acostament amb Moscou, va dir Olaf Scholz, en una declaració des d’Elmau.

El canceller alemany va parlar després de la reunió mantinguda amb cinc països convidats a la cimera dels poderosos –l’Argentina, l’Índia, Indonèsia, el Senegal i Sud-àfrica–. Uns quants d’aquests països tenen “perspectives diferents respecte a la guerra d’Ucraïna”, va admetre. Era una al·lusió a la posició de tres d’aquests convidats –l’Índia i els dos estats africans--, que es van abstenir en la votació de condemna contra Rússia de l’Assemblea General de la ONU, al maig. Les anomenades democràcies avançades més industrialitzades volen veure Rússia aïllada. Però la comunitat internacional va més enllà de l’àmbit del G7 i les declaracions de Biden, Scholz Macron o Draghi. La comunitat internacional també inclou els emergents, com ara Indonèsia, presidenta de torn del G20, el grup al qual pertany la Rússia de Putin.

LA FRASE

No hi ha alternativa a ajudar els ucraïnesos a recuperar la seva sobirania
Boris Johnson
PRIMER MINISTRE BRITÀNIC

Impagament del deute extern rus

Redacció

Rússia va negar ahir haver incorregut en una suspensió de pagaments del seu deute extern en assegurar que ha satisfet a temps en divises els interessos de dos eurobons, i que si els fons no van arribar a mans dels inversors és per culpa d’Occident i les seves sancions contra Moscou. L’agència Bloomberg havia anunciat, hores abans, la suspensió de pagaments russa, la primera d’aquest país des del 1918, ja que els creditors estrangers no havien rebut, després del període de gràcia de 30 dies, el pagament de cupons dels dos eurobons de l’Estat rus. Rússia ja es va veure en una situació semblant el 1998, durant la presidència de Boris Ieltsin, per uns 40.000 milions de dòlars, però en aquell cas, de deute nacional. Amb tot, el govern va haver de declarar una moratòria en el pagament del deute extern.

Les agències de qualificació de risc internacionals ja no emeten informes sobre el deute rus a causa de les sancions imposades pels occidentals per la guerra d’Ucraïna, de manera que una declaració formal d’impagament l’ha d’efectuar el 25% o més dels tenidors d’eurobons afectats.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

guerra a gaza

El TIJ ordena a Israel garantir l’entrada d’ajuda humanitària a Gaza

barcelona
Política

Mor Joe Lieberman, l’exsenador estatunidenc que volia acabar amb la violència dels videojocs

guerra a gaza

Els EUA critiquen la relatora de l’ONU per als territoris palestins ocupats

barcelona
guerra a europa

Rússia llança 28 drons i míssils contra Ucraïna en un atac dirigit sobretot al sud

barcelona
estat francès

França aprova una llei que castiga la discriminació capil·lar

barcelona

Banyoles aspira a organitzar el mundial de piragüisme marató del 2028

BANYOLES
nacions unides

L’Aràbia Saudita presidirà l’òrgan de l’ONU sobre drets de les dones

barcelona
GIRONA

Dani Cornellà serà el cap de llista de la CUP a la demarcació

GIRONA
política

Ara Més se suma a la coalició d’ERC, Bildu i BNH per a les europees

barcelona