Política

canadà

Canadà compensa un grup indígena per robar-los les terres fa un segle

El govern pagarà als siksika uns 1.034 milions de dòlars

Durant més de 60 anys han intentat que el seu país reconegués la il·legalitat de les seves actuacions

El Govern canadenc pagarà als siksika, un grup indígena de l’oest del Canadà, 1.300 milions de dòlars canadencs (uns 1.034 milions de dòlars nord-americans) en compensació pel robatori de les terres fa més d’un segle.

El pagament és part d’un acord signat aquest dijous pel primer ministre canadenc, Justin Trudeau, i el cap tribal dels siksika, Ouray Crowfoot, al territori tradicional del grup indígena, a l’est de la ciutat de Calgary.

L’acord de compensació, que, segons el govern canadenc, és un dels més grans rubricats per Ottawa amb un grup indígena, permetrà que els siksika puguin adquirir fins a 465 quilòmetres quadrats de territori, la mateixa quantitat que els va ser sostreta el 1910.

Trudeau va qualificar l’acord amb els siksika com a històric i va dir que “corregeix un error del passat comès pel govern del Canadà”.

En termes similars es va expressar Crowfoot, que va assegurar que “Canadà no està donant 1.300 milions de dòlars als siksika. Canadà està corregint un error comès fa més de segle quan il·legalment va prendre (465 quilòmetres quadrats de) terres”.

El 1910, Canadà va prendre gairebé la meitat del territori que corresponia als siksika segons un tractat signat el 1877 entre el Govern canadenc i cinc grups indígenes. Canadà va prendre les terres, que incloïen els millors terrenys per a l’agricultura i àrees amb un gran potencial miner, per vendre-les a colons.

Durant més de 60 anys, els siksika van intentar que el Canadà reconegués la il·legalitat de les seves actuacions i obtenir una compensació. Des que Trudeau va arribar al poder el 2015, el polític canadenc ha dit que la reconciliació amb els indígenes és una de les seves prioritats.

Però avui, Crowfoot, amb Trudeau al seu costat, va declarar que les autoritats canadenques han de deixar d’utilitzar la paraula reconciliació: “No aconseguiran mai la reconciliació. Mai podran reparar i tornar al que era abans”, va apuntar Crowfoot.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

portugal

Luís Montenegro anuncia la composició del nou govern

barcelona
terrorisme

Estat Islàmic crida a fer atacs a Europa i els EUA per Gaza

barcelona

Sílvia Paneque tornarà a ser la cap de llista del PSC

GIRONA
argentina

Els insults de Milei a Petro provoquen una crisi diplomàtica amb Colòmbia

barcelona
Política

Mor Conxita Tarruella, històrica d’Unió

guerra a gaza

El TIJ ordena a Israel garantir l’entrada d’ajuda humanitària a Gaza

barcelona
Política

Mor Joe Lieberman, l’exsenador estatunidenc que volia acabar amb la violència dels videojocs

guerra a gaza

Els EUA critiquen la relatora de l’ONU per als territoris palestins ocupats

barcelona
guerra a europa

Rússia llança 28 drons i míssils contra Ucraïna en un atac dirigit sobretot al sud

barcelona