Política

MARTA MADRENAS

ALCALDESSA DE GIRONA (JXCAT)

“No estic feliç, però és el que creia que havia de fer”

Destaca el moment de l’1-O i la mobilització del 3 d’octubre, després de la repressió policial contra el referèndum a Girona, en positiu, i lamenta el llast de la pandèmia, en negatiu

Veu bé la precandidatura d’Assumpció Puig, pel perfil, però manté que restarà neutral i no descarta que hi hagi altres opcions amb experiència

Carles Puigdemont també s’havia compromès a exhaurir dos mandats al càrrec
Les ciutats mai no estan fetes, gestioni qui gestioni, i qui digui el contrari viu en un error
Estic compromesa amb la ciutat i vull presentar-li el nostre full de servei, el juny vinent

L’alcaldessa de Girona, Marta Madrenas, ens atén entremig de reunions i l’allau de missatges que ha rebut arran de l’anunci que no repetirà. Ja bullen les travesses pel seu relleu, però mira de mantenir-se’n al marge, sobretot pel que fa a les primàries dins de Junts.

Com està vivint aquestes hores després d’anunciar públicament que no repetirà?
Han estat hores intenses, perquè hi ha hagut sorpresa per a moltes persones. Però positives perquè he rebut molts missatges d’agraïment per la feina feta, d’ànims per fer la que tenim pendent. I també de reconeixement a un acte de coherència i prestigi de la política. També n’hi ha de tristos, i algun missatge més crític, no ho negaré. Però en tinc molts de pendents de respondre. Entre whatsapps, piulades, em sembla que he superat el miler de missatges. Miro de contestar-los un per un, però demano disculpes per avançat perquè potser trigaré uns dies.
Era una decisió força rumiada, i amb un termini clar, però ha estat dur materialitzar-la?
Sempre he sostingut que per a qualsevol servidor públic ser alcaldessa o alcalde de la teva ciutat o poble és l’honor i l’orgull més gran. I una gran responsabilitat representar els teus veïns i veïnes. És un moment dur, difícil, sí. No estic contenta ni feliç, però és el que creia que havia de fer. Potser no tindria tant de mèrit si ja estigués cansada, farta i ben contenta de deixar de ser alcaldessa, però no és el cas. És un simple exercici de coherència amb el que defensava.
Creu que caldria limitar càrrecs a dos mandats?
No és extrapolable a altres projectes, com ara el de municipis més petits, que tenen dificultats per trobar persones disposades a posar-s’hi al capdavant. Calen molts sacrificis. Però en ciutats de més de 50.000 habitants, o el cas de Girona, són convenients mandats curts, amb mirades noves que poden aportar molt. Compartirem moltes coses, però una mateixa persona del teu equip pot aportar formes diferents de fer.
Dins del grup de JxCat també hi ha hagut sorpresa. Hi havia alguna persona assabentada?
No n’estaven al cas. En primer lloc, n’havia parlat amb el president del partit, el president Puigdemont, i el secretari general. Amb Carles Puigdemont és obvi que hi tinc molta confiança i el criteri era coincident: en el seu cas, ell també s’havia compromès a exhaurir dos mandats en una ciutat gran, però ni tan sols hi va poder arribar, perquè se li va presentar la responsabilitat de presidir la Generalitat. Però la resta de l’equip ho ha sabut aquests dies. Segurament també els ha sorprès perquè darrerament, des que s’han aixecat les restriccions de la covid-19, em veien molt activada: anant arreu, volent acabar projectes o deixar-los endegats, i l’actitud no donava pistes que em plantegés fer un pas enrere. I és que vull fer encara molta feina aquest darrer any.
Dilluns al vespre encara no hi havia novetats respecte a precandidats. Però avui [ahir per al lector] de bon matí ja s’ha ofert Assumpció Puig. N’està al cas?, i com veu el seu pas endavant?
Com a afiliada a Junts, he pogut llegir la seva carta de presentació. No sabia que s’hagués traslladat a fora del nostre espai. Com a membre de l’executiva nacional, he de mantenir-me neutral. Però, d’entrada, agraeixo que persones que no s’havien dedicat a la política fins ara, i amb una carrera i experiència professional, facin el pas. I vull parlar en general, també per les altres precandidatures que es puguin presentar.
Ja que hi haurà primàries, entén que seria bo que hi hagués més competència?
Tampoc no s’han de forçar les coses. Ni positiu ni negatiu. Tant en podria ser una, perfecta, i amb tot el suport del món, com diverses de persones amb trajectòries potents i amb moltes ganes de sumar. No cal forçar les coses, ni d’una banda ni de l’altra. El que hagi de ser, ho serà de forma natural.
Sap si algun dels membres del seu equip de govern aspirarà al procés?
A mi ningú m’ha expressat cap intenció de participar-hi.
Com a alcaldessa, aquests darrers sis anys, o des del 2011, quan va entrar al consistori, amb quin moment es quedaria ara mateix del seu pas pel govern local?
Sens dubte, amb el paper que va jugar Girona en el referèndum de l’1-O i la mobilització popular del 3 d’octubre del 2017. Han estat moments històrics, emocionants i èpics, que he tingut l’orgull de poder liderar, amb tota la ciutat al peu del canó. La manifestació del dia 3, amb tanta gent com no s’havia vist mai i aquell sentiment que era de més que unitat, és l’honor més gran que he pogut sentir en la meva vida.
I el pitjor moment, que també en deu haver viscut?
No és un moment, però tot el que ha suposat la gestió de la pandèmia, sobretot els primers mesos i amb confinament, van ser dramàtics. Amb molt de patiment intern, però mirant de mostrar i traslladar seguretat i força de portes enfora, perquè els municipis ens vam sentir una mica sols. No hi havia tampoc gaire coneixement, ni experiència col·lectiva, però ens tocava decidir i fer complir decisions substancials, que afectaven la vida col·lectiva, i amb una responsabilitat que, tot i l’enorme equip tècnic i polític que tinc al darrere, i que va estar a l’altura, requeien sobre les meves espatlles. Van ser uns mesos que vaig viure sense estómac, patint constantment.
La covid-19, explicava en la roda de premsa de renúncia a repetir, ha alterat prioritats programàtiques. Quins punts han hagut de deixar de banda?
Vam fer una destriada general, i eren diversos punts. Les ciutats mai no estan fetes, gestioni qui gestioni, i qui digui el contrari viu en un error. Però ens hem volgut centrar en les prioritats, coses que ara es veuen evidents després del que ha passat. Per exemple: convertir Girona en un referent digital i tecnològic, un repte que millorarà la vida quotidiana dels veïns i veïnes, amb llocs de treball de qualitat, empreses competitives, una participació ciutadana més democràtica i més igualtat d’oportunitats. Això és un model de ciutat transformador, no pas fer dues o tres obres. I treballar en termes de sostenibilitat, que és un concepte que va molt més enllà de la mobilitat sostenible dels cotxes.
Per exemple?
Sabem que gran part de la contaminació prové dels edificis i els habitatges. Ja fa quatre anys que ens hi vam posar, amb projectes transfronterers. I això és més important que no pas fer o deixar de fer un pavelló. Però sense deixar de banda tampoc la mobilitat sostenible, la digitalització necessària o l’economia circular. I, a més, unes millors polítiques de cura de les persones i les seves múltiples vulnerabilitats.
En quins sentits?
Els municipis tenim pocs recursos econòmics, encara que som els que sabem les necessitats i les vulnerabilitats. Totes. N’hi ha que només se centren en un perfil, però n’hi ha moltes d’altres, com ara la gent gran que té dificultats per viure sola, però que tampoc hauria de residir en geriàtrics. I per això hem reforçat el servei d’atenció domiciliària. O els joves, per als quals estem endegant polítiques d’habitatges amb més de 200 pisos a Domeny i Can Gibert. Els fruits d’aquests projectes ja no els recollirà el pròxim alcalde o alcaldessa, sinó els beneficiaris.
Si en aquest any que li resta d’alcaldia, li arribés, per exemple, l’oferta d’entrar al govern de la Generalitat, plegaria abans de final de mandat?
No, ara estic i continuo compromesa amb la ciutat i vull acabar presentant el nostre full de servei, el juny vinent, a les persones que ens van fer confiança, i també a les que no, amb el màxim dels punts del programa de mandat acomplerts.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

portugal

Luís Montenegro anuncia la composició del nou govern

barcelona
terrorisme

Estat Islàmic crida a fer atacs a Europa i els EUA per Gaza

barcelona

Sílvia Paneque tornarà a ser la cap de llista del PSC

GIRONA
argentina

Els insults de Milei a Petro provoquen una crisi diplomàtica amb Colòmbia

barcelona
Política

Mor Conxita Tarruella, històrica d’Unió

guerra a gaza

El TIJ ordena a Israel garantir l’entrada d’ajuda humanitària a Gaza

barcelona
Política

Mor Joe Lieberman, l’exsenador estatunidenc que volia acabar amb la violència dels videojocs

guerra a gaza

Els EUA critiquen la relatora de l’ONU per als territoris palestins ocupats

barcelona
guerra a europa

Rússia llança 28 drons i míssils contra Ucraïna en un atac dirigit sobretot al sud

barcelona